用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

醒目開學勳章

這幾個月大出血了
家裡增加了3樣貴重的固定資產,
未來要對自己嚴格控制
否則會出現赤字

ziyi dad:
你買著咩大出血咁嚴重呀?(我估其中一樣是鋼琴.)
冇睇bk教育版好耐啦,成個bk教育版靜晒.

醒目開學勳章

Bingo
and 相機, 電腦

原帖由 ggoo 於 11-3-8 17:27 發表
ziyi dad:
你買著咩大出血咁嚴重呀?(我估其中一樣是鋼琴.)
冇睇bk教育版好耐啦,成個bk教育版靜晒.

你女肯學鋼琴都好,我女問著佢幾次都話唔學,因為佢冇辦法坐定定學琴.
你買著部咩相機?介紹下,我都想換相機.

醒目開學勳章

你可能沒有去課外活動那版看一下
我的經驗是
1. 自己也要學彈...陪她一起彈
2. 爭琴玩
3. 自己找時間彈一些她未學的...顯一下身手...那她好勝的心態就會ask for怎彈,自己彈到叻過你

所以,每天回家一空閑時,我不是叫她練琴,我從未叫她練琴,是自己打開琴彈
她就會自然爭琴彈的

會有時專登彈錯,等佢有一些成就感

不過,我是從沒有學過彈琴的,只是看她的琴書,跟譜自己彈而已
如果學過彈琴,會好一些

相機買了Nikon D7000,真的不錯
容易用,質好,拍短片,是HDMI一流
但很肉赤

原帖由 ggoo 於 11-3-10 12:07 發表
你女肯學鋼琴都好,我女問著佢幾次都話唔學,因為佢冇辦法坐定定學琴.mouth:" />
你買著部咩相機?介紹下,我都想換相機.

咁真係大大大....出血 wor~ haha~

我都開始左學琴, 琴老師上黎教完囡囡, 跟住就到我上堂, 只上左 2 堂 jar, 但係我女都會話我 "你今日未練琴 wor"~ hahahahaha~ 跟住就自己霸住黎練~
同佢一齊學係幾好既推動力, 對佢對我都係呀 ^^

我個琴 12月買架, 果時 tomlee 老師叫我買定, 話1月會加價, 結果真係加左呀, 好在果時聽佢話, 但就要我地搬左新屋先送過黎, 都係送左黎 3 weeks jar~

原帖由 ziyi 於 11-3-10 13:22 發表
你可能沒有去課外活動那版看一下
我的經驗是
1. 自己也要學彈...陪她一起彈
2. 爭琴玩
3. 自己找時間彈一些她未學的...顯一下身手...那她好勝的心態就會ask for怎彈,自己彈到叻過你

所以,每天回家一空閑時,我不是叫 ...

醒目開學勳章

通知了學校你改了地址未
新居如何啊

我囡囡第1堂學完,我打開琴書見到有快樂誦,我第1時間自己彈
跟著囡囡就嚷著要彈
第2堂返去就彈俾老師聽,搞到自己很羞,因這馬騮囡說是爸爸教彈的
我都唔識彈琴,只是玩下,紙上談兵而已

原帖由 jdepp 於 11-3-10 16:07 發表
咁真係大大大....出血 wor~ haha~

我都開始左學琴, 琴老師上黎教完囡囡, 跟住就到我上堂, 只上左 2 堂 jar, 但係我女都會話我 "你今日未練琴 wor"~ hahahahaha~ 跟住就自己霸住黎練~
同佢一齊學係幾好既推動力, 對 ...

多謝你之前提我, 所以我一早通知左喇, 要讚一讚學校, 佢地辦事好快手, 我send 左信, 第二日就收到 email 話收到我既通知並已經updated 地址, very good!!

新居好好呀, 比之前方便左, 由屋企(出門口計)去校車站只須要 5 mins, 而家個校車站同第時港同個係一樣既, 所以好開心, 以前要行 15mins 架~

原帖由 ziyi 於 11-3-10 16:17 發表
通知了學校你改了地址未
新居如何啊

咁你好叻 wor, 打開琴書就可以自己彈, 真係好少有你咁難得既爸爸, 咁有耐性又咁有心機~

之前 tomlee 我要同阿女一齊上堂架, 所以都跟住要識彈, 我識左先教佢, 而家一齊學係因為一黎唔想side 左個琴 (都真係好肉赤), 二黎唔想唔知佢學左d 乜, 三黎自己都有d 興趣~

不過真係唔容易既, 要記d 音符係咩位, 對我呢d 無咩記性既人, 係有難度.....所以你真係好叻~

原帖由 ziyi 於 11-3-10 16:17 發表
通知了學校你改了地址未
新居如何啊

我囡囡第1堂學完,我打開琴書見到有快樂誦,我第1時間自己彈
跟著囡囡就嚷著要彈
第2堂返去就彈俾老師聽,搞到自己很羞,因這馬騮囡說是爸爸教彈的
我都唔識彈琴,只是玩下, ...

最近睇左 2 本書, 講講故事比小朋友聽係好重要, 可以令小朋友喜歡閱讀~

其實我一直都有做 "bed time story" 呢個工作, 但係方法可能唔係咁岩, 而家睇左呢 2 本書, 雖然起步慢左d, 但係我安慰自己, 唔緊要啦, 慢慢黎 lor~
於是從作者既書單中, 係 online shop 訂左好多書, 岩岩訂左一大堆英文書~

呢幾日用左作者既方法, 每日都用 over 30mins, 有時成個鐘黎講故事, 但係阿女都嫌唔夠, 仲主動唔睇 tv, 寧願我講多d 故事書比佢聽, 尋晚仲自己走去搵d 書黎睇 (暫時佢只 like 自己睇中文書), 咁當然佢唔係好識睇, 因為佢間幼稚園教得好淺, 中文字唔係識咁多, 只係平時我有教下佢認下字先好少少~

英文我諗要再下一d 苦功 (我係話我自己), 咁先可以令佢提起自己去閱讀英文書既興趣~

醒目開學勳章

但講故事我唔掂...兒童故事
所以我好羨慕....呢樣是由我妻子負責的
但有時我對佢說,就算夜了睡都要說啊, 但佢會說馬騮妹唔準時,過了時,所以今晚沒有故事

原帖由 jdepp 於 11-3-10 17:02 發表
最近睇左 2 本書, 講講故事比小朋友聽係好重要, 可以令小朋友喜歡閱讀~

其實我一直都有做 "bed time story" 呢個工作, 但係方法可能唔係咁岩, 而家睇左呢 2 本書, 雖然起步慢左d, 但係我安慰自己, 唔緊要啦, 慢慢黎 ...

醒目開學勳章

識我的人知道我是沒有耐性
只不過自己的童年夢想,因為小時候,只說了想學小提琴,15元一個月(音統處),俾火爆的老豆打,俾火爆的媽閙.

所以或多或少因有興趣會好一些吧

而我一D都唔叻,也是逐個小節彈,彈熟了一個小節,再彈下一個小節,合起來再彈
所有歌也是該個音去看係邊個位,彈熟了才看譜唔看琴
而現時開始彈2手,而是彈完右手.
再練左手
再逐小節一起彈
但為了囡囡.為了自己小時候的夢想...頂硬上
相反,囡囡見到雙手彈(其實未學到)也去試,小朋友真的唔同,快很多
我該個音去雙手彈,佢都唔使,只是我有優勢是手大隻過佢,4~5手指有力過佢而已

原帖由 jdepp 於 11-3-10 16:54 發表
咁你好叻 wor, 打開琴書就可以自己彈, 真係好少有你咁難得既爸爸, 咁有耐性又咁有心機~

之前 tomlee 我要同阿女一齊上堂架, 所以都跟住要識彈, 我識左先教佢, 而家一齊學係因為一黎唔想side 左個琴 (都真係好肉赤), ...

咁可能你係揀人黎 "無耐性", 你對個女絕對有耐性啦, hahaha, 我都係咁, 老公成日話我d eq 比晒個女, 一d 都唔留返比佢 :))))))

比老豆打 <== 咁少事就打?!?! 好慘 wor~

咁你要比心機, 同囡囡一齊學啦 ^^

小朋友係學得快好多, 佢地記d 位好快, 差在專唔專心, 而大人就理解能力強d, 我學既書同阿女d 唔同架, 我用 adult 書, 多好多 theories~~

原帖由 ziyi 於 11-3-10 18:19 發表
識我的人知道我是沒有耐性
只不過自己的童年夢想,因為小時候,只說了想學小提琴,15元一個月(音統處),俾火爆的老豆打,俾火爆的媽閙.

所以或多或少因有興趣會好一些吧

而我一D都唔叻,也是逐個小節 ...

醒目開學勳章

個時係70年代尾,80年代初
俾父母打都唔會有人話犯法啦
而且小一就自行行路返學放學,都唔會怕犯法,危險
一個人過N咁多條馬路
點會學現在,左怕右怕
又要看那條路少馬路,少危險
而且咁多兄弟姊妹,俾一個去學,其他點計先
也沒有人說一生一體藝啦

原帖由 jdepp 於 11-3-11 09:56 發表
咁可能你係揀人黎 "無耐性", 你對個女絕對有耐性啦, hahaha, 我都係咁, 老公成日話我d eq 比晒個女, 一d 都唔留返比佢 :))))))

比老豆打  

我老公都有興趣學鋼琴,等我問下佢同唔同女一齊學,多謝你地既提議.
睇書呢樣野是我同個女做,我女鍾意聽故事,但唔肯自己睇晝,一定要我講比佢聽,有時講到我冇晒氣都仲要聽.

醒目開學勳章

以下是我在其他地方分享同囡囡彈琴的方法
希望有幫助啦,而我囡囡現在係Opcus1那處學
我報了名才知道她很多同學仔也在同一間
D老師都幾full了

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2176966&extra=page%3D1

同意架,所以我從來唔會像囡囡的媽媽叫練琴.
我只會自己打開個琴彈,自然她就走過來一起彈,要我聽她彈
唔俾我彈
所以最後她媽媽都唔再理佢,將這任務交給我

我成日都對囡囡說,我不需要你彈到幾級幾級,我只需要你喜歡彈就可以
我每個月一定會抽時間去跟老師溝通,一直都是說,我不要快
我不要谷她,我只要執好手指,慢慢來

所以唔迫得的.只能引導
而真的有小朋友就是沒有興趣學
我有幾個朋友都好羨慕我,因我每次說,只要我去彈,囡囡就會彈
每天平均彈1個小時以上.唔計我彈.
所以我真的很幸運/幸福

其實每次教多少首唔係太重要的問題
反而是我跟囡囡彈琴,從來沒有強迫她彈那一首的
只會引誘她
自已先彈想佢彈的歌,彈完會我彈到,大小孩一個震臂高呼
她就會唔認輸的彈我想要佢彈的曲

跟她合奏,雙手曲,一個彈左手,一個彈加手
有時玩下花式,明明是高音用右手的,用左手彈,跟她說,我可以用左手彈到啊.

其實很多很多方法的,以我唔識音樂的人來說,現階段只想她保持彈琴的興趣,分享.

如果是培養未來鋼琴家,我想就不成了

原帖由 ggoo 於 11-3-11 15:58 發表
我老公都有興趣學鋼琴,等我問下佢同唔同女一齊學,多謝你地既提議.
睇書呢樣野是我同個女做,我女鍾意聽故事,但唔肯自己睇晝,一定要我講比佢聽,有時講到我冇晒氣都仲要聽. ...

ziyi:
你教女呢個方法好好,我地有時都會用到,教小朋友真是要用盡腦汁同佢斗智斗力.

醒目開學勳章

大家有沒有去花展
原來花展不單有花看,昨天在維園草地更有表現,有非洲鼓俾小朋友玩,有很多親子攤位玩
玩到小朋友唔想走

我噚日下午去著花展,我女鍾意睇菲律賓人跳舞. 唔知有遊戲玩,後來去著中央圖書館既玩具圖書館玩.

ziyi,

我send 左 pm 問你關於買琴, Pls chk ~

Thanks !

原帖由 ziyi 於 11-3-14 12:21 發表
大家有沒有去花展
原來花展不單有花看,昨天在維園草地更有表現,有非洲鼓俾小朋友玩,有很多親子攤位玩
玩到小朋友唔想走
‹ 上一主題|下一主題