用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母出名小學畢業對小朋友申請幼稚園有利? ...
樓主: doggy2008
go

父母出名小學畢業對小朋友申請幼稚園有利? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我唔肯定同我既住址有無關,但係可以好肯定同學歷無關,因為我同C6既學歷都唔算高,SC同KV都收左AM,仲有睇家長既臨場表現囉.我本來IN SC既英普班,IN完都知普通話果度衰哂架啦,廣東話就IN得好好.

醒目開學勳章

原帖由 babyqueendom 於 2010-12-1 10:38 發表
咁你個小朋友真係好叻!

前面果D我唔知佢IN成點,凈係聽到最後老師叫佢唱歌,人地都沒講完,佢已經開聲唱 可能係一直有教佢記得唱歌,仲要大聲D.

My hubby grad in St.Joe (wanchai) and  HKU and he was working as civil servant but my son was put in the waiting list in both St.cat and Kenville.

我估收既小朋友應該都係佢地個日表現好有關多 D, 有 D 唔收既媽咪會覺得父母既小學, 職業, 家庭背境,地址, 等等有關, 所以唔收佢地.  但我可以好肯定應該無關係, 因為以我自己為例 : 老公 LA SALLE 小學中學, MASTER 畢業, 我自己MARYMOUNT 小學中學, 亦都係MASTER, 兩個職業係公營 / 政府機構工作, 家住 41 網, 我小朋友 KV & SC 都係WAITING LIST.
我仲有一朋友, 個女係一月大 B, 背境同我地好似, 老公又係 LA SALLE (我老公同學), 專業人士, 老婆係 ST. MARY'S, FULL TIME 媽咪, 家住畢架山, 加上天主教家庭, 一樣都係唔收.

所以真係無關係, 只可以講收既小朋友, 真係一定有佢地叻既地方~

補充一點...我淨係講今年, 之前個 D 就唔知喇, 因為我小朋友係今年考幼稚園.  KV 係唔駛填家長小學資料的, 係 SC 要人填啫~

原帖由 Tazman 於 10-12-1 21:25 發表
補充一點...我淨係講今年, 之前個 D 就唔知喇, 因為我小朋友係今年考幼稚園.  KV 係唔駛填家長小學資料的, 係 SC 要人填啫~

same situation for me.  husband professional, DBS grad, but my son (a big B) is also on waitlist.

原帖由 Tazman 於 10-12-1 21:23 發表
我估收既小朋友應該都係佢地個日表現好有關多 D, 有 D 唔收既媽咪會覺得父母既小學, 職業, 家庭背境,地址, 等等有關, 所以唔收佢地.  但我可以好肯定應該無關係, 因為以我自己為例 : 老公 LA SALLE 小學中學, MASTER ...

多謝你咁持平!
‹ 上一主題|下一主題