用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2011/12)
樓主: InitialD
go

LSPS 小一家長交流區(2011/12) [複製鏈接]

旺角的gold 唐喺邊?唔知有冇媽咪可以幫到我呢? 係咪只有 p.e. uniform 買呀? thanks~
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

原帖由 Nicole1982 於 11-7-12 01:22 發表
旺角的gold 唐喺邊?唔知有冇媽咪可以幫到我呢? 係咪只有 p.e. uniform 買呀? thanks~

pls check PM

PE衫係指定一間運動服公司買.  GOLD唐, X綸都只有校服賣(恤衫, 西褲)

marion_lai:

我都想知係邊到喎. Can you let me know?

Thanks

原帖由 maria_lai 於 11-7-12 06:33 發表

PE衫係指定一間運動服公司買.  GOLD唐, X綸都只有校服賣(恤衫, 西褲)

原帖由 gabmama 於 11-7-12 10:59 發表
marion_lai:

我都想知係邊到喎. Can you let me know?

Thanks

學校的運動套裝一定要係學校指定的公司買, 詳情係學校通告應該有.

本人想再問清楚喇沙小一的中文科是用普通話或是廣東話授課, 如果是用廣東話教,係唔係有獨立一科普通話堂呀?謝!!

回復 1# MICKY1 的帖子

中文用廣東話, 另有一科普通話 係獨立科目

收到, THANKS.
原帖由 bb2 於 11-7-12 20:36 發表
中文用廣東話, 另有一科普通話 係獨立科目

前輩~又想問吓星期五去買書時, 係唔係只係買上學期書, 定係一次過買上下學期書, 另簿/習作都同時買埋呀?如果係,
嘩要帶好多錢先得啦!!

貢獻勳章

書係一次過買晒上下學期,唔過三千蚊。至於功課簿方面,我已經問過文具部,佢話亞仔開學後,班主任會叫小朋友帶錢,全班一齊買,然後比亞仔帶返屋企。在上學期會叫學生帶齊上學期要用的簿,放在課室;到下學期,老師會再要求同學帶埋餘下的簿。

原帖由 MICKY1 於 11-7-12 21:22 發表
前輩~又想問吓星期五去買書時, 係唔係只係買上學期書, 定係一次過買上下學期書, 另簿/習作都同時買埋呀?如果係,
嘩要帶好多錢先得啦!!

係一次過買晒全年的書, 如果未有貨的書唔會收錢住, 等開學後會有通告, 叫小朋友帶錢回校才買.  由於一次過買晒全年的書, 所以都幾重下.

去到學校, 上有蓋操場, 你會見到好多counter賣書, 但分唔同年級的.  你搵番小一個counter, 話俾個staff知你要小一的書, 佢地好多時都一早入定一袋袋, 除非你有D書唔要, 佢先再慢慢執俾你.

小一的簿及手冊但好似係開學後老師會叫同學帶錢回校買.  由小二開始就係文具部買, 又係話俾個staff知你要幾多年級的, 佢地又係一早執定一疊疊, 有齊晒你要的數量.

係學校買書可以俾現金或支票(現金一定得, 支票就唔知有冇改).  文具部買野就一定俾現金.  所以你地帶定多D錢啦.  書通常$2,XXX, 簿及手冊就幾十蚊應該得.

原帖由 LuckyHH 於 11-7-12 22:01 發表
Can anyone tell me if we can buy books the whole day on Friday? I have a meeting in the meeting and can only go at about 2-3. Is it OK?

剛搵番上年張書單, 售賣時間是

8AM-1PM
2PM-5PM

今年應該一樣

題題大家, 每年買書時, 數學科都會買定下一個年級的上學期書及作頁.  因老師教晒小一的數學書後, 有時間會教D小二的, 不過唔一定會考埋小二範圍.  書單會包埋, 所以唔駛擔心會漏, 到時你看看書單就清楚.

回復 2# maria_lai 的帖子

To maria_lai,

thanks for your information and very useful, you are so kind~ thanks~
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

原帖由 maria_lai 於 11-7-12 13:35 發表
學校的運動套裝一定要係學校指定的公司買, 詳情係學校通告應該有.
我在旺角買PE 服時,見有厚身(2層)運動jacket,想問多機會着嗎?

原帖由 maria_lai 於 11-7-12 13:35 發表
我在旺角買PE 服時,見有厚身(2層)運動jacket,想問多機會着嗎?

貢獻勳章

你所講的運動 Jacket,我諗係指冬季PE衫的,因為冬季係有:

一件 Jacket (薄風褸)
一件抓毛 (可隨意套在 Jacket內)
一件長袖衛衣
一條長波褲

差不多到換冬季時,學校會再派通告,叫同學買運動衫,係帶錢返學,校服公司送去學校 (家長在回條填 size,無得fitting)。其實你可以而家自己買定,反正小朋友的體形幾個月都應該唔會差好遠。

‹ 上一主題|下一主題