用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 g2中文科功課越來越多
go

g2中文科功課越來越多 [複製鏈接]

升上G2中文功課越來越多, 下個禮拜已經要評估2,3課加默1,2,3課和另加詞語, 剛剛打開網上家課冊, 真係俾中文科的功課嚇了一跳, 第四課抄生字作句不在話下, 評估個日要背第4課一半, 隔兩日再背餘下課文。但下個禮拜要評估英文、音欣、Phonics、音創加埋中文! 今個禮拜已評了兩科!! 趕書趕得很厲害,我個仔已經有點怕上中文了!
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

回覆 2# ming2 的文章

Hi, Ming2, 第四課已經係昨晚抄完10個詞佳和串句,今晚要做創作3句。可能呢兩個禮拜科科都要評估,所以覺得中文好似好多功課。再者,我從沒有要求我個仔有一百分,因為我知佢係大頭蝦,兼且貪玩,唔會主動溫習,所以要幫佢溫,其實佢專心d都有九十幾。不過,d中文真係教得好快

簽名被屏蔽

咁我囡唔同你仔囡同班,佢前日先寫完第三課詞佳同串句, 你仔仔班進度快我哋一課,默書又多過我哋,是否谷得太勁? 中文老師是否冇考慮到其它科都會有功課啊?咁你仔仔真係可以一次默到1-4課?
升上G2後,我都覺得功課多咗,進度快到好似囡都沒醒覺老師已經教晒,其實佢都未消化晒d內容,最辛苦都係家長要喺屋企慢慢解釋陪做功課。
最驚有時老師同一科同一日俾太多功課,做到11點先至做完,近排默書,評估多咗之後,練樂器都少咗時間,朋友好奇問音小唔係應該著重音樂多d嗎?

原帖由 lulam 於 10-11-23 13:21 發表
升上G2中文功課越來越多, 下個禮拜已經要評估2,3課加默1,2,3課和另加詞語, 剛剛打開網上家課冊, 真係俾中文科的功課嚇了一跳, 第四課抄生字作句不在話下, 評估個日要背第4課一半, 隔兩日再背餘下課文。但下個禮拜要 ...

回覆 5# TYma 的文章

Hi, TYma,
下個禮拜一評估2-3課,默1-3加其他詞語(未派),我重未起步同佢溫呀,因為還有其他科要溫,佢知道要評估,但傻下傻下咁,不能太逼佢,又要溫得有趣d,又要俾佢有d成功感,我只係望佢評估時少d大頭蝦,多少少專心,咁希望多dd分數,嘗到d進步既開心就好勒!

先至過咗兩日,第四課經已教完,詞佳串句寫完,下星期仲又評估1-3課,睇怕週末又係溫書日...

成日有人話音小程度淺,功課少,我諗都係外人唔明粒幾年音小都開始力爭上游ga

原帖由 lulam 於 10-11-24 17:02 發表
Hi, TYma,
下個禮拜一評估2-3課,默1-3加其他詞語(未派),我重未起步同佢溫呀,因為還有其他科要溫,佢知道要評估,但傻下傻下咁,不能太逼佢,又要溫得有趣d,又要俾佢有d成功感,我只係望佢評估時少d大頭蝦,多少少專心,咁希望多dd分數,嘗到d進步既開心 ...

中文科一d都唔淺!!「面譜」詞語既內容包括有:寂寞,還有嫉妒....., 有成三十個以上!最緊要係有應用例句才可幫助消化,如果唔係學左咪得個吉 唉,二年班咋!!香港既教育真係令「教」和「育」既意義變質!

原帖由 TYma 於 10-11-26 11:26 發表
先至過咗兩日,第四課經已教完,詞佳串句寫完,下星期仲又評估1-3課,睇怕週末又係溫書日...

成日有人話音小程度淺,功課少,我諗都係外人唔明粒幾年音小都開始力爭上游ga

...
‹ 上一主題|下一主題