用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救恩學校 救恩收信啦~~~
樓主: w_y
go

救恩收信啦~~~ [複製鏈接]

我都收到全日正取offer. 我係大女2月bb, 不過心大心細, 唔知交唔交留位費好.
你地覺得寶血好d或是救恩好d, 將來其實想同個女孝直資學校, 咁邊間好d呢.
另外, 知唔知救恩有無校車去東區架, openday果日唔記得問.
有d煩...請給意見.

收咗阿女 am 呀! so happy!!
救恩同禮賢會, 一定揀救恩, 並唔係因為禮賢會出錯信 or 態度差而唔揀佢, 而係救恩有小學校直升, 加上佢哋又比學生参加大抽獎, 有兩手準備, so good!

救恩唔係一定收返入小學.
救恩係俾你大抽獎, 但同時會將你放入wait list, 如果多人爭, 即係一樣做唔到 BACKUP. 大家要注意.
真光就真係俾你抽.

回覆 23# w_y 的文章

原來係咁, 好在你提一提!!
不過, 我都等緊堅道真光 result!!

暫時一條龍呢區只有堅道真光同聖嘉勒. 連聖心都唔係全部收得返. 當然我都相信救恩係會俾到優先自己幼稚園生.
其實禮賢真係唔錯. 點都好, 過左去就算啦. 唔放過間學校都放過家長同學生. 如無更好OFFER, 我都仲未決定讀禮賢定救恩.
原帖由 02040314 於 10-11-24 00:17 發表
原來係咁, 好在你提一提!!
不過, 我都等緊堅道真光 result!!

談堅道真光、救恩、禮賢、寶血、嶺南

堅道真光
堅道真光除左打正旗号話可以直升真光小學外,有冇家長可以share其它好處呢?
論校舍,地方小,每層兩個班房,小朋友跟本無乜空間玩;
論師資,更加同區內其它學校無得比;我阿女去in時,亦見到d老師質素真的麻麻哋;反而幾鍾意個校長。
請各家長分享一下。
嶺南
其實嶺南真的沒有怎樣in d 小朋友,我個女係0812,我申請一月入讀佢地PN,叫我in時又話無位,wait都無,叫我會否考慮九月至讀PN,我即刻話唔會。跟著有其他老師來in阿女,淨係問佢叫咩名同幾多歲,跟著本來仲想問佢有冇返緊學,後來老師再睇到我哋attached阿女就讀學校嘅觀察報告後,就話我哋d資料齊喇,in完走得。
11/4就收到信話收阿女pm。唔知佢收生標準如何?
寶血
呢間學校好似成日畀人做backup,其實我阿女到目前為止in左10到11間kg,自己最鍾意呢間。
校園優美、課室樓低夠高及寬趟;
師資不錯;而且很有耐心教導小朋友;(我去交留位費時,見到一位老師淨係陪住一個小朋友坐係度寫嘢 - 做功課又好、罰抄也好,起碼老師唔會唔理個小朋友先啦)
課餘亦有很多興趣班讓小朋友選擇;
此外,尤以讓報名家長觀校(課)印象最為深刻 - 小朋友開心、活潑,對進校觀課家長熱情、有禮。
校長-甘修女更很多事情親力親為;我去交完申請表等觀課時,佢走來同我聊天談選校,我個時仲未知佢係校長,返屋企再上佢地website睇至知;去in時,見佢又係度幫手維持秩序。
最烏龍係我帶阿女去in個日仲遲左成15分鍾,入到班房跟位老師in完都唔知嗰個老師原來係in我個女(因為仲有個更似老師的在in另外一個小朋友,我以為呢個貌似d姨姨嘅來跟我們聊天打發時間,好讓我地等另一位老師in)。
最後係點,收左阿女pm囉。
其實寶血派位一d都唔差,除左入返佢地聯係小學,其余都派得唔錯。
救恩
對我細b來講,考既係有d深,例如叫佢取一個和老師一樣既波 - 考小朋友顏色外,仲睇小朋友知唔知乜野叫"一樣";最難既仲有畀幅小朋友之前未望過既三塊砌圖,仲要係直向形砌圖(一般小朋友係由橫向形砌圖學起),幅圖係考小朋友對身體既認知和分佈既位置 - 頭、身體(連手)、褲(腳);我諗呢度"西"左唔少人出黎。
學校設施完備、課室寬趟;師資很好,in時老師都很有耐性。著重小朋友藝術後展;而佢地亦有联係小學升(仲係幾好個d),但係佢地就無寶血對升小一派位結果公佈得禁有透明度喇。
呢間亦是我較喜歡的kg,佢哋亦收左阿女am添。真的要小心考慮做決擇。
柏道禮賢會
阿女個日表現普通,佢地無收阿女,但係無失望,唔好話救恩收唔收阿女,就算寶血vs禮賢,我都一定揀寶血,女仔係寶血派小一好過禮賢。
呢度係我一d既小小分享,希望其他畀多d意見。

[quote]原帖由 2008tungtung 於 10-11-23 23:24 發表
我都收到全日正取offer. 我係大女2月bb, 不過心大心細, 唔知交唔交留位費好.
你地覺得寶血好d或是救恩好d, 將來其實想同個女孝直資學校, 咁邊間好d呢.
另外, 知唔知救恩有無校車去東區架, openday果日唔記得問.
有 ... [/quot
港島全區都有校車

救恩面試補充:
我仔砌著衫公仔時中間件T-Shirt 掉轉左, 我同佢講掉返轉啦, 佢就砌到. 仲要聽指令, 拎兩個圓形籌碼, 自己行去約兩三米外一個錢箱, 入落去. 後來仲要成組小朋友企係熊仔上面跟跳舞.
其實救恩IN得好全面, 大小肌肉, 說話, 認知...老師又好好.
真光仲未有結果~~等~~~~等~~~~~~

我囝囝都係寶血&救恩am正取。
我明白有其他小朋友想早d有學位,亦唔想hold住哂,有無媽咪可以比d意見?
to: 2008tungtung
你不如直接打去救恩問校車/保母車,學校應該有資料/介紹

原帖由 AthenaCheng 於 10-11-24 06:35 發表
[quote]原帖由 2008tungtung 於 10-11-23 23:24 發表
你地覺得寶血好d或是救恩好 ...

我個女當日的表現好好, 但仍然只是備取生, 所以好唔開心, 好失望, 可能其他小朋友表現得更加理想, 大家加油.

今晚剛開信箱,但只是備取生(AM)。
但回條有3個選擇,未能理解,各位可否給意見?

1。有意"入讀下午班學位",請代安排辦理註冊手續。
2。願意繼續等候補上"全日/上午班"學位。
3。決定放棄等候安排學位。

意思(1)是否: 如選擇PM,即可立刻註冊,並收梗?
意思(2):當然是AM waiting list

回覆 32# winniehuify 的文章

意思(1)是否: 如選擇PM,即可立刻註冊,並收梗?
Ans: Yes, accepted as PM. You can call the school and they will give you a PM offer after you pick (1) and return the note.

Thanks! I've called the school today and they said my son is accepted as PM.  But at the same time, I "tick" choice (2) so that I could be in AM waiting list as well! So...感恩...at least my child got a PM offer in hand.

Why my form only state he is on waiting list without asking me to tick AM or PM or whole day, it only has accept as waiting Yes or No. So they have 2 different waiting list forms i guess, right?

原帖由 winniehuify 於 10-11-25 00:11 發表
今晚剛開信箱,但只是備取生(AM)。
但回條有3個選擇,未能理解,各位可否給意見?

1。有意"入讀下午班學位",請代安排辦理註冊手續。
2。願意繼續等候補上"全日/上午班"學位。
3。決定放棄等候安排學位。

意思(1)是否: 如選擇PM,即可立刻註冊 ...

回覆 35# ftcl 的文章

I believe your child is just on waiting list only....
the one with 3 options were actually accepted by PM, the school just say it indirectly so they refrain from  offering the PM spots directly. If parents are keen enough, they will follow the process to get the PM offer.

Don't give up, you just have to follow with the school closely to check on the waiting status.

原帖由 winniehuify 於 10-11-26 00:49 發表
Thanks! I've called the school today and they said my son is accepted as PM.  But at the same time, I "tick" choice (2) so that I could be in AM waiting list as well! So...感恩...at least my child got ...

看完"winniehuify"的post, 其實我都是同一情況, 不知自己有否理解錯。想請問是否選choice (2)的話, 並不表示放棄了學位, 而是只是繼續等待am位, 不過如果冇am都一定會入pm班呢?

絕對係!
我連PM 留位費於上星期五都交了!

我今日打電話去學校問了, 佢地話唔即時選PM同交留位費, 就只係wait am, 如am最後無位淨, 就pml都冇得入了....  依家惟有等電話等通知喇...
‹ 上一主題|下一主題