用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 ◤「公平縮班」製造「不公平教育」◢
go

◤「公平縮班」製造「不公平教育」◢ [複製鏈接]

1    0    0    0

簽名被屏蔽

有無人話我知爲何辦得差的官津校和教職員要被殺校是歧視?縮班不單令每名學童的教育成本上升,更使原來可讀好學校的學生,被迫讀辦得較差的學校。

我覺得講得通的,是偏遠地區的學校收生少,不一定和學校質素有關,殺校對這些地區的學童影響很大。但縮班明顯不能幫這類學校。

stccmc,

咁多年來,我未聽過有學校辦得差而被處罸,政府點會做咁嘅嘢呢。被"殺"的學校,可能不是因辦得差,而是收不到學生,不得不關門。

最大的不公,是明明學生唔想俾佢教,佢却一定要教你。正如有一獨栽者,明明人民不想佢统治,佢却一定要為你謀幸福一樣,是何道理?

号稱為港人争取自由民主的公民、民主黨,在這問題上,為何不尊重市民之選擇權呢?冇得選,仲係唔係老板?

回覆 1# judy 的文章

Dear Judy and Stccmc

The issue for the government officials has never been the students or the parents. It is the teachers, the teachers who all of a sudden become redundant when the schools are closed down. It is how to deal with 張文光.

temporarily hog.wash, forever uncleedward

The issue for the government officials has never been the students or the parents. It is the teachers, the teachers who all of a sudden become redundant when the schools are closed down. It is how to deal with 張文光.

唓,係人都知啦,使鬼你講。

不過,你提起呢個張xx,我火都嚟埋!

原帖由 judy 於 10-11-23 14:55 發表

唓,係人都知啦,使鬼你講。

不過,你提起呢個張xx,我火都嚟埋!

咁你話可唔可以嚟個殺校政策「微調 」,即係唔殺校,連教師都唔殺。收生不足學校自動撥入小班教學試驗計劃。冇學生嘅學校嘅老師照出糧,到其它學校担任助理,或乾脆讓其在教員室數手指。橫掂而家縮班整整吓政府不能殺校殺師重分分鐘俾多咗錢。
At least our education system could become more egalitarian, if it is our aim.

temporarily hog.wash, forever uncleedward

咁你話可唔可以嚟個殺校政策「微調 」,即係唔殺校,連教師都唔殺。收生不足學校自動撥入小班教學試驗計劃。冇學生嘅學校嘅老師照出糧,到其它學校担任助理,或乾脆讓其在教員室數手指。橫掂而家縮班整整吓政府不能殺校殺師 ...

呢樣嘢,之前都有人提過。但孫公呢個老c忽,佢唔担止想做教師的局長,佢仲係佢地嘅父母。父母者,又點會只照顧其身體而不顧及其心理呢?

照出糧數手指,冇錯,照顧了其生活,但沒有照顧其生趣。孫公點會收貨呢?

原帖由 judy 於 10-11-23 14:25 發表

stccmc,

咁多年來,我未聽過有學校辦得差而被處罸,政府點會做咁嘅嘢呢。被"殺"的學校,可能不是因辦得差,而是收不到學生,不得不關門。

最大的不公,是明明學生唔想俾佢教,佢却一定要教你。正如有一獨栽者,明明人民不想佢统 ...

非常同意和支持http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb18.gif

原帖由 judy 於 10-11-23 16:26 發表

呢樣嘢,之前都有人提過。但孫公呢個老c忽,佢唔担止想做教師的局長,佢仲係佢地嘅父母。父母者,又點會只照顧其身體而不顧及其心理呢?

照出糧數手指,冇錯,照顧了其生活,但沒有照顧其生趣。孫公點會收貨呢? ...

唉,等我懶醒,以為「照出糧數手指」已經仁至義盡添。

原帖由 hog.wash 於 10-11-23 16:39 發表

唉,等我懶醒,以為「照出糧數手指」已經仁至義盡添。

供出學生過日晨,才算仁至義盡。

港大調查顯示,特首曾蔭權仍然是本港巿民最熟悉的政治人物,而第二和第三為唐英年
和黃毓民。

你睇,數手指過日子幾咁艱難。如果唔係,港大就唔使做呢啲研究啦!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-11-23 19:18 發表
爲甚麽唯獨是教協咁勁呢?是否家長學生太沈默呢? ...

不幸地,根據老掉牙的Maslow's hierarchy of needs,基層家長較重視民生問題,中產家長又有直資這救生網,只剩下教師這群crying babies.

原帖由 stccmc 於 10-11-23 19:41 發表
依家學生咁難教,只要人工高,鐵飯碗,我懷疑好多人數埋腳指都無問題。

暗自數腳指更好。顧及埋形象。

不幸地,根據老掉牙的Maslow's hierarchy of needs,基層家長較重視民生問題,中產家長又有直資這救生網,只剩下教師這群crying babies.

根本上教局和教師同坐一條船。

好簡單,學生少了,自然不用那麼多教師。但如果少了學校、少了教師,教師會問:既然少了學校,少了教師、少了學生,教局有冇縮少編制呢?你叫教局點答。

收不到學生,好似可以要求特別視學,好的可以免殺,唔知有無記錯呢? 再者,斷估收學生多少,和辦學質數的相關性很高。

一家學校,水準如何,家長理論上無從得知。而我們的教局,從來未殺過差勁學校,這也是事實。

我們只知,有的學校收唔到學生(一級20人也收不到)。既然如此,為何不關閉它呢?這不是更客觀之標準嗎?

簽名被屏蔽

各位認為今次為局長獻出「公平縮班」之計的官員,應該比個下屬還是上司佢呢? ...

呢條撟,除咗孫公公,邊個諗到?
‹ 上一主題|下一主題