用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇到派位結果...好唔開心!!
樓主: nataliepsc
go

睇到派位結果...好唔開心!! [複製鏈接]

唔係下話
原帖由 DrBabyAlex 於 10-11-24 14:49 發表
Just a wise guess

但我之前諗住進可攻...6年後試皇仁 & st. joe...退可守, 留返係 RC...佢依家咁我咪無得試...
原帖由 steve666 於 10-11-24 14:53 發表
我覺得係,至小上英中不用再適應。

睇你自己係米好想佢入皇仁&St. joe,否則我就唔洗諗。
原帖由 artroboy 於 10-11-24 15:03 發表
但我之前諗住進可攻...6年後試皇仁 & st. joe...退可守, 留返係 RC...佢依家咁我咪無得試...

I'm afraid not. :D

I read ykha's other posts in another thread so I did not need to raise questions here.
原帖由 DrBabyAlex 於 10-11-24 15:14 發表
BTW,
Is thomasha=ykha?
another wise guess

六年之後唔知會點,細路可唔可以咁堅完全無把握,仲有淨係今次搞小一入學都幾乎人都癲,真係唔想我地個仔小六o個陣再搞一鑊,到時我地老左6年,唔知仲有無體力應付(特別係情緒起伏),只要升中比較有保證,校風OK,學術表現中上,我就於願足矣。

當然,如果你對細路有信心,性格比較進取,亦無妨將目標定高d,不過回報高,風險也相對高d。

至於將命運交俾大抽獎,小弟自問呢幾個月已筋疲力竭,亦唔想將命運完全交俾幸運之神,所以如果有offer o係手就一定唔會諗。
原帖由 artroboy 於 10-11-24 15:03 發表

佢個case同你一樣。
好易領人想錯
原帖由 thomasha 於 10-11-24 15:31 發表
I'm afraid not. :D

I read ykha's other posts in another thread so I did not need to raise questions here.

醒目開學勳章

咁你係咪揀定華仁啦?

原帖由 thomasha 於 10-11-24 15:41 發表
六年之後唔知會點,細路可唔可以咁堅完全無把握,仲有淨係今次搞小一入學都幾乎人都癲,真係唔想我地個仔小六o個陣再搞一鑊,到時我地老左6年,唔知仲有無體力應付(特別係情緒起伏),只要升中比較有保證,校風OK,學術表現中上,我就於 ...

同我想法一樣,支持。
原帖由 thomasha 於 10-11-24 15:41 發表
六年之後唔知會點,細路可唔可以咁堅完全無把握,仲有淨係今次搞小一入學都幾乎人都癲,真係唔想我地個仔小六o個陣再搞一鑊,到時我地老左6年,唔知仲有無體力應付(特別係情緒起伏),只要升中比較有保證,校風OK,學術表現中上,我就於 ...

醒目開學勳章

你係咪住12網?如果係,仲有第二輪可以抽,同埋趁呢段時間做定portfolio,真係抽唔中再叩門。祝你好運!

原帖由 nataliepsc 於 10-11-22 09:21 發表
啱啱睇到自行收生結果, 雖然知道競爭激烈, 機會渺茫, 但真係由睇到既一刻, 直到而家都好唔開心

我地又無直資offer, 唉!

真係好唔開心好唔開心!!!!!

無相干,明白o既。

其實o個個主題資料豐富,我都唔駛問就已經有好多料收,BK真係好。
原帖由 steve666 於 10-11-24 15:46 發表
佢個case同你一樣。
好易領人想錯

聽日話你知啦,費事萬一改變主意就瘀死。

不過可以分享o下一個有趣o既現象,大部分BK外的朋友都建議我地揀華仁,因為佢有名氣,有直屬中學 (不過直升比率只有六成左右),校風又唔錯,不過亦有幾位基督徒家長就極力推薦救恩,話佢校風好,教得活,不過升中往績就只係一般。

有少少離題,望各位切勿見怪。
原帖由 traeh 於 10-11-24 15:46 發表
咁你係咪揀定華仁啦?

如果係你...揀 RC or KY 呀?

你揀定未呀?
原帖由 artroboy 於 10-11-24 16:20 發表

我依家咪比你搞到諗返轉頭 low.. , 我應該點揀呀 大師?

原帖由 steve666 於 10-11-24 16:24 發表
你揀定未呀?

有D吾明, RC中學會收好多(~70%)RC小學學生, 如果選RC小學,咁應該進可攻退可守, 至小有RC中學backup,6年後再試皇仁 & st. joe law.
中學自行收生有2個choice, 如果小朋友掂, 可以試其它學校, 除非RC中學好像現左小學要簽字放棄無得玩.有無RC小學家長知吾知点呢?

yes, 佢咪就係咁解 low, 我今朝打咗去問學校.
原帖由 acclam 於 10-11-24 16:30 發表
有D吾明, RC中學會收好多(~70%)RC小學學生, 如果選RC小學,咁應該進可攻退可守, 至小有RC中學backup,6年後再試皇仁 & st. joe law.
中學自行收生有2個choice, 如果小朋友掂, 可以試其它學校, 除非RC中學好像現左小學 ...

同我講自己o既情況差唔多,不過我唔知RC o既升中安排係點,係咪全部或大部份收番?如果係,佢俾你買個保證,自然就要放棄考外邊;你可以睇o下細路到時成積點再諗要保證定係要挑戰。

另外,要睇你個細路係邊類型,谷得同鍾意做功課就唔怕去RC,活潑o既就應該揀KY。
原帖由 artroboy 於 10-11-24 16:20 發表
‹ 上一主題|下一主題