用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位校際音樂節準備成點呀?
樓主: crystalwsm
go

請問各位校際音樂節準備成點呀? [複製鏈接]

我會於2011年2月27日(星期日)喺文化中心排演室進行校際音樂節綵排,未有比賽經驗的小朋友可參加爭取好成績,有興趣的家長可以PM我提供資料。

家長如需安排小朋友進行音樂節比賽前場地綵排(綵排用Steinway baby grand piano),可以PM我提供資料。

除比賽項目指明及有Da Capo等標號外,所有樂曲不需重複,亦不用演奏第一結尾,另外注意伴奏樂譜要用正版,否則可能取消資格,伴奏者是否合拍會計入評分內。

原帖由 Jackielee 於 10-12-24 23:00 發表
我就係唔知什麼是"有Da Capo等標號"?

比賽樂譜會印上Da Capo或D.C.呢啲字,練習時老師會教,唔使担心。

回復 3# crystalwsm 的帖子

比賽喺明年3月先開始,仲有時間準備,唔好咁早決定放棄,就算彈錯又如何,唔會罰留堂或俾評判鬧,只要唔著眼於獎項,小朋友可以enjoy彈奏,得著更多。

其實每有比賽都會有人各出其謀博攞獎,只希望參加者抱有正確的心態,只為獎項去學習,好難持久,我個人認為誠心學習的人先可以用音樂感動人心。

我唔要求自己學生比賽或考試攞高分,但會同佢哋講要學習欣賞其他人的演出,自己就要盡本分彈好自己樂曲,畢竟別人無義務坐喺度聽妳練琴,希望各參加者加油,努力爭取好成績。

原帖由 wbmom 於 10-12-26 10:13 發表
我只要求阿仔認認真真做好準備,尊重個比賽,唔好求求其其就已經達到我的目的了!

完全正確,做事認真同尊重別人是成功開始,音樂鍛鍊過程中培養正確的學習態度比高超技巧來得重要。

原帖由 elite0629 於 10-12-27 01:16 發表
嚟緊 music festival
會o係 piano concerto 比賽 ge 預演

Chopin - Piano Concerto No.1, 1 MVT

http://www.youtube.com/watch?v=PNlH5coHV6g

http://www.youtube.com/watch?v=rqakx37U3YY ...

彈奏者是否比賽的優勝者?選呢首曲目己令人担心,呢首masterpiece對生活無咩經歷的參賽者係一大難題,睇得出演奏者無投入音樂的感情中,簡單來說,無感同身受,只是將樂譜的音符同拍子如實地彈哂出來,真可惜。佢同伴奏係各有各彈,所以夾唔嚟,可能伴奏係大會提供,一齊彈次數少所致,同埋應該揾人幫伴奏揭琴譜。

原帖由 elite0629 於 10-12-27 12:22 發表
不是優勝者, 是明年 3 月的參賽者,
與伴奏者, 只是之前夾過 1 次而已
還有 2 個多月時間要再細執,
相信伴奏者也只是錄影前也只彈過 2-3次  

錄影是因為有聚會, 而錄影,
比賽前還會找名師再指導
有信心比賽前問 ...

原來如此,咁要努力加油呀,預祝演出成功!伴奏唔易揾,好伴奏更難求。最好夾多幾次,兩人合拍程度會計入評分內。

回復 8# Charlotte_mom 的帖子

我喺比賽前一個星期日Book咗文化中心CR1排演室做埸地綵排,會用Steinway baby grand piano,有興趣參加可以PM我提供資料。

嘻嘻 ,埸租連租琴費比大琴行小型演奏廰只係貴少少,真係估唔到,政府終於有啲服務可以俾我用到。

原帖由 洛婷 於 10-12-28 23:43 發表

請問可唔可以剩係嚟睇人表演 ???

當然歡迎,我會盡量安排,妳可以PM我提供資料,希望唔好介意小朋友彈奏水準,因為有啲喺第一次參賽,綵排想俾多啲鼓勵佢哋。

回復 5# wbmom 的帖子

如果因為伴奏問題唔能夠綵排好可惜,唔使担心,我會幫妳小朋友現埸伴奏,妳可以PM我佢彈邊個項目,因為另外有1-2個小朋友都有同樣需要。

音樂節協會會2011 年1月22日於網站公佈比賽時間,妳可以根據學校報名回條上網check,如與學校考試撞期,應儘快申請調換比賽時間,申請係先到先得。

回覆kuo1125,妳可以pm我嗎?我個account好似有問題,send唔到資料俾妳。綵排參加人數將滿,如果有興趣請儘早回覆。

回復 1# tws2010 的帖子

回覆tws2010,很抱歉我都PM唔到妳,原先預定的綵排名額己滿,我會試下可唔可以加人。妳喺課程搜尋度揾下我聯絡方法再sms我吧。

如果可以安排就同伴奏夾多幾次,因為伴奏合拍程度係計入比賽評分內。

有無家長想安排小朋友參加綵排試試背奏比賽樂曲?可以PM我提供資料(綵排地點喺文化中心)。
‹ 上一主題|下一主題