用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做名校第尾,定唔出名學校第一呢?
樓主: kittyyau
go

做名校第尾,定唔出名學校第一呢? [複製鏈接]

原帖由 2ndsister 於 10-11-12 11:44 發表
我會選名校, 因為除左你第時出嚟做野, 人地會睇之外...名校入面同學之間既NETWORK, 小朋友第時出嚟社會出嚟做野就好有用架啦...

o甘你唔了解名校了,除非你都好有背景,埋唔到堆就成個school life都係同堆冇connection既人一齊,可能你覺得呢d冇connection既人第日大個做doctor做lawyer都算network,但唔使名校都一樣有機做doctor做lawyer呢

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 5# NICOLE123 的帖子

Thanks NICOLE 123 for your sharing.

睇家長分享, 入出名KG對考P1不一定有優勢呢...

原帖由 bbliang 於 10-11-12 12:17 發表
Thanks NICOLE 123 for your sharing.

睇家長分享, 入出名KG對考P1不一定有優勢呢...

我朋友睇完....即時今年打算幫個細女重考一條龍k1
驚到有得震無得訓....特別係自知無分 無母校back up

原帖由 NICOLE123 於 10-11-12 12:20 發表

我朋友睇完....即時今年打算幫個細女重考一條龍k1
驚到有得震無得訓....特別係自知無分 無母校back up

培正細妹想讀都有分加呀
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

名校第尾,定唔出名學校第一呢<--你點知佢係唔出名既學校一定考第一 ? 你又點知佢係名校一定名第尾 ?

量力而為, 都係果句!

Tell your friend don't have to worry too much. It all depends on LUCK!
A kid from a common kindergarten can also get in a famous band 1 primary school by the government lucy draw! Actually kindergarten is just a starting point of the HK education game. The real challenges will appear after the kid has entered the famous primary school. My son is the case...

回復 4# NICOLE123 的帖子

我三年前已發現...一隻唔太差的鳥在手, 絕對勝過百隻在林. 尤其我果個係11月細女. 呢幾年, 安安樂樂, 想學乜, 唔想學乜, 唔使為考小學而顧慮.

見到你地咁寫,我都有d替自己個女擔心。
我知道要入名校係唔多唔少要靠connection o既,不過入名校都唔代表唔駛花心機去教佢。
依家係點我真係唔知,不過以前就知道要成日要捐錢,同埋要成日participate d活動,響學校最好係active d,如果唔係就最好成績好d。同學之間成日都比較學琴level,考試成績又或者係唔係校隊。其實我覺得某程度上,比較係可以push人去進步,不過經常比較會令一個人唔開心同埋退步。如果小朋友本身係內向,唔鍾意成日同人比較,響依d學校讀會辛苦d。讀名校,順利升大學o既機會係高d,但係如果小朋友本身係鍾意讀書o既,就算佢讀邊間學校都好,佢最終都會升到大學。
Connection方面,我覺得要小朋友咁細個就話自己識邊個邊個,會唔會「老積」o左d呢?始終成功/出名o既係佢地同學o既父母,而唔係佢地同學本人。真正o既connection都係響大學果時識就得。

你諗錯了,connection係指父母呀,唔係小朋友!

多謝咁多位家長既分享!其實題目我可能寫得誇張咗啲。不過真係有心而發。我自己知道自己開始諗錯咗,所以想講出嚟分享下。

我發覺其實差勁既根本唔係我個仔,而係自己!本來我從來無諗過要亞仔讀邊間學校,但求佢開心就可以。但係見到身邊既朋友好緊張,搞到自己好似好無準備咁。結果就搞到自己好緊張。

我只係同亞仔開始咗2間 interview,但係我已經覺得有啲內疚,我見亞仔一早起身好天真好開心咁開始佢既一日,但係就比我帶佢去見學校見到好攰。夜晚見佢好攰好眼瞓,我啲眼淚已經忍唔住。所以先引發我諗其實係我自己搞到自己同亞仔都咁辛苦。

不過有咁多人支持同鼓勵,我會比心機。多謝各位!

我講下我的睇法,我有2個小朋友,大的今年考小學,細的今年考幼稚園。
     大女讀sc.cat,都算名校吧。今年細的都要考家姐的這間。何謂名校,我覺得有一定的教學質量保證。
     宜家大女考小學,我深有感觸,有好多小學,我認為是睇幼稚園的。一些出名幼稚園出來的小朋友,絕對機會大過普通幼稚園。學校都希望收一些叻的個小朋友,一睇面試表現,一睇幼稚園成績。
    至於小朋友的成績,在幼稚園階段,非常大的成數是看家長有無心機去教。我承認,我女間幼稚園,成績好,很大程度是靠家長在家裡的督促。在學校就3個鐘,小朋友要記得這麼多東西,不容易,基本靠家長溫習。但是,幼稚園的學習架構也很重要,有一整套體系,配合家長的支持,小朋友就可以學的比其他孩子多。
     我大女在K1,我基本沒怎麼幫她溫習,成績自然麻麻,K2開始,我認真幫她溫習,結果成績好好多。都算考到個不錯的小學。
     所以我覺得,小朋友的潛力是無限的,只要肯學,就可以學很多。至於第一還是包尾,看家長下的苦心。
   考2間幼稚園,宜家會覺得辛苦。等到考小學,就會覺得是好小事。不過我認為,在香港這個充滿競爭的社會,早點接觸競爭不是壞事。小孩子的承受認識遠比我們認識的來的強。

冇絕對的答案, 我有個謮名校既fd,有兩部過百萬既車,都話之前埋5到堆.另一個在普通學校考第一話入左U先知外邊d人有幾叻,鬼佬有句:the grass is always greener the other side.

我會咁諗,不要自己睇低自己小朋友,一定要試下,佢大個左冇得blame你.

其實最想入名校果個係父母, 小朋友又點會理會? 但可以好肯定, 如果你去問小朋友: 你鍾意係一間普通學校考第一or 係名校考第尾, 個個都會揀考第一. 係名校做一個普通學生, 成績大把人叻過自己, 又無其他方面talent, 如音樂, sports, languages, etc....... 基本老師係唔會比機會你, 小朋友點會有自信呢 ? 因為佢地點努力, 前面都有一堆猛人, 慢慢小朋友都失去鬥志啦.

原帖由 2ndsister 於 10-11-12 11:44 發表
我會選名校, 因為除左你第時出嚟做野, 人地會睇之外...名校入面同學之間既NETWORK, 小朋友第時出嚟社會出嚟做野就好有用架啦...

首先想同樓主講幼稚園只要家長肯跟下, 無論起咩學校都真係好難"第尾", 除非真係好曳或者係父母完全唔理, 上到高小先見真章.

即使入到"名校", 最緊要既, 係坐得暖個位, 呢樣仲難. 入到既, 千萬唔好比個名"矇"閉左自己, 見小朋友唔對路, 真係儘晒力都跟唔上, 要諗下洗唔洗起小朋友自信心崩潰前轉去另一間更合適既學校.

名校, 因為我讀普通學校, 期期考第一, 但入了大學校和出社會找工時, 自己的英文,見識和network真係差好遠, (我會考英文A, 都不及名校中小學,升不到大學的人差)

醒目開學勳章

我覺得~ 普通學校考第一嘅, 唔會响名校包尾架喎! 再普通嘅小學, 都有band 1學生
再出名嘅學校, 都會收到d唔係band 1嘅學生!
我自己就响間無人讀嘅邨校讀小學, 入到band 1 中學, F.1 - F.5 都係排中間..

家長要做嘅, 就係試吓俾最好最合適嘅教育孩子, 佢地將來條路點行, 同邊間學校有緣.. 呢d係將來嘅事

回復 6# misstaisen 的帖子

Agree 呀, 我都一樣, 大既考小學, 細既考k1, 所以呢兩個月好辛苦, 由大女既經驗好肯定小學除左睇interview表現, 會睇埋邊間幼稚園先決定收唔收, 因此可以既話我都會prefer名校

不過決定平常心, 因為細女interview時變左另一個人...唔多講野or答老師問題, hit rate 應該幾低, 試考名校, 今年度度都好多人報, 收左先決定, 而家唔諗太多

Agree 呀, 我都一樣, 大既考小學, 細既考k1, 所以呢兩個月好辛苦, 由大女既經驗好肯定小學除左睇interview表現, 會睇埋邊間幼稚園先決定收唔收, 因此可以既話我都會prefer名校

不過決定平常心, 因為細女interview時變左另一個人...唔多講野or答老師問題, hit rate 應該幾低, 試考名校, 今年度度都好多人報, 收左先決定, 而家唔諗太多

‹ 上一主題|下一主題