用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔....
go

收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔.... [複製鏈接]

直 & 私遊戲己經玩到尾聲啦.......無論有無位揸手都好, 不如收拾好心情一齊研究吓下一輪大抽獎

經過此役, 我好似比以前更加了解咗了自己既寶貝仔,亦開始諗緊邊類學校啱佢讀...抽到名校固然係好, 但年中亦聽到有不少應跟唔上而轉校...所以真係要諗清楚 點填...

我自問得 15 分,預咗第一輪派位無望,

咁係黎緊既大抽獎應該:
甲部: 1) 放返自行派位果間
        2) 留空
        3) 留空

乙部: 1) 自行派位果間
        2) 另一大熱門
        3) 普通熱門 but 位多

0    0    0    0

醒目開學勳章

對於你o係乙部o既選擇, 我諗你要做少少research, 睇o下你o既第2志願同第3志願上幾年多唔多人揀, 會唔會熱門到揀第1/2志願都有人抽唔到. 如果會o既話, 我建議你最好放棄其中一間. 因為如果係熱門學校的話, 就算有幾多位都好, 好可能已經俾揀佢做第1/2志願o既人填滿哂, 如果唔好彩你要去到process第3個志願o既時候可能已經冇哂位, 仲會分分鐘派到好後..... 我就係人版....

其實大抽獎, 最難諗o既唔係第一志願, 而係第2至5, 因為有好多因素要考慮o家!

好,一於你填乜我就填乜。
原帖由 artroboy 於 10-11-9 01:28 PM 發表
直 & 私遊戲己經玩到尾聲啦.......無論有無位揸手都好, 不如收拾好心情一齊研究吓下一輪大抽獎

經過此役, 我好似比以前更加了解咗了自己既寶貝仔,亦開始諗緊邊類學校啱佢讀...抽到名校固然係好, 但年中亦聽到有不少 ...

我係 net 16, 想跨區去 net 12的, 我係唔係應該咁排呀 ?

甲部: 1) NET 12
        2) NET 16 A
        3)

乙部: 1) Net 16 A
        2) Net 16 B
        3) Net 16 C

可惜我仲未諗掂 net 16 A, B, C...

原帖由 milkonline2 於 10-11-9 14:44 發表

多謝賜教....等我再諗諗先....

原帖由 Geni 於 10-11-9 14:40 發表
對於你o係乙部o既選擇, 我諗你要做少少research, 睇o下你o既第2志願同第3志願上幾年多唔多人揀, 會唔會熱門到揀第1/2志願都有人抽唔到. 如果會o既話, 我建議你最好放棄其中一間. 因為如果係熱門學校的話, 就算有幾多 ...

小心山埃...

原帖由 milkonline2 於 10-11-9 14:44 發表

睇你揀 net 12 邊間啦, 如果係果幾間大熱....真係考膽色 & 運氣...  

原帖由 mimi1102 於 10-11-9 15:16 發表
我係 net 16, 想跨區去 net 12的, 我係唔係應該咁排呀 ?

甲部: 1) NET 12
        2) NET 16 A
        3)

乙部: 1) Net 16 A
        2) Net 16 B
        3) Net 16 C

可惜我仲未諗掂 net 16 A, B, C...

...

甲部:1.自己最心儀嘅學校(有10%機會)
         2&3.打算叩門嘅學校

乙部:1.本區最心儀嘅學校
         2.無乜人揀首選嘅但不錯嘅學校

原帖由 karen55407 於 10-11-9 17:35 發表
甲部:1.自己最心儀嘅學校(有10%機會)
         2&3.打算叩門嘅學校

乙部:1.本區最心儀嘅學校
         2.無乜人揀首選嘅但不錯嘅學校

有D人話甲部2&3可以留空,其實填同唔填有無分別呢?

留空並唔會增加你乙部中籤的機會。相反乙部應該要填晒本區所有學校,否則如果唔中你嘅志願,你會派去揀完揀剩嘅學位。
原帖由 eatcookies 於 10-11-9 17:44 發表

醒目開學勳章

原帖由 eatcookies 於 10-11-9 17:44 發表

有分別,如果你甲二、三填正一間有空位嘅學校,咁就會派咗入去,無得再抽乙部。

所以,除非你有間跨區係首選,咁甲一就填跨區,甲二填本區首選,或者有兩三間跨區係你心中排名都比本區好,咁就甲一、二甚至三都填跨區。否則,甲一填咗本區首選,甲二就唔好填啦。

又除非你有兩三間本區都覺得差唔多,入邊間都無所謂,咁就可以填晒入甲一、二、三。

咦, 咁即係你自行果間係本區

原帖由 artroboy 於 10-11-9 13:28 發表

經過此役, 我好似比以前更加了解咗了自己既寶貝仔,亦開始諗緊邊類學校啱佢讀...抽到名校固然係好, 但年中亦聽到有不少 ...

原帖由 traeh 於 10-11-9 18:10 發表

有分別,如果你甲二、三填正一間有空位嘅學校,咁就會派咗入去,無得再抽乙部。

所以,除非你有間跨區係首選,咁甲一就填跨區,甲二填本區首選,或者有兩三間跨區係你心中排名都比本區好,咁就甲一、二甚至三都填跨區。否則,甲一填 ...

thanks. 但咁點解有人會提議要留空甲2&3呢?填返心儀跨區學校或重覆乙部頭幾個唔係仲好咩?

so clear, tks ^^

原帖由 traeh 於 9-11-2010 06:10 PM 發表

所以,除非你有間跨區係首選,咁甲一就填跨區,甲二填本區首選,或者有兩三間跨區係你心中排名都比本區好,咁就甲一、二甚至三都填跨區。否則,甲一填 ...

醒目開學勳章

派位機制,係先派甲一,根據小朋友隨機編號先後派,派完未有位嘅,再睇佢甲二來派,又係全部派完,未有位溉去甲三,派完晒甲三至去乙部。不如舉個例啦:

假如你最心儀九龍塘喇沙小學,但住東區,又想搏一搏,咁甲一就填喇沙,甲二填返本區首選,隨口舉個例:循道。如果喇沙入到,咁就最好啦,入唔到就會再抽甲二,咁入到甲二都好,因為甲二就係你嘅乙一。甲二都入唔到,就會抽甲三。如果你無填甲三,就會等全港都派晒甲三後,一齊進入乙部繼續派位。如果你甲三填一間無循道咁理想嘅學校,你又咁好彩入到,咁就算你乙一填返循道,都無機會去抽啦。

如果你完全無跨區想揀,咁甲一同乙一所選學校,應該一樣,但甲二填second choice的話,你又好好彩入咗,同樣都係無機會再抽乙一first choice。

除非你乙一同二都覺得係一樣,入邊間都無所謂,咁咪可以填晒落甲部囉。

原帖由 eatcookies 於 10-11-9 19:35 發表

thanks. 但咁點解有人會提議要留空甲2&3呢?填返心儀跨區學校或重覆乙部頭幾個唔係仲好咩?

原帖由 traeh 於 10-11-10 11:31 發表
派位機制,係先派甲一,根據小朋友隨機編號先後派,派完未有位嘅,再睇佢甲二來派,又係全部派完,未有位溉去甲三,派完晒甲三至去乙部。不如舉個例啦:

假如你最心儀九龍塘喇沙小學,但住東區,又想搏一搏,咁甲一就填喇沙,甲二填返本區首 ...

Many thanks!

原帖由 traeh 於 10-11-10 11:31 發表

假如你最心儀九龍塘喇沙小學,但住東區,又想搏一搏,咁甲一就填喇沙,甲二填返本區首 ...

甘我想問下,如果甲一二三都系跨區最hit既學校,會晤會甲二三等於白填? 因為佢可能好多人都放呢兩間系甲一........

醒目開學勳章

甲部只係派好少位,大約每100個學位只有5個係比甲部抽,好似喇沙有約180個學位,即係得約9個位比甲部,瑪利諾約150個位就得約7、8個比甲部,你大概可以估到機會幾多。

有人會考慮,甲部填過間學校,起碼第日叩門時都可以表示誠意。但如果間學校係超級熱門,跨區都咁hit,叩門淨係得誠意亦未必夠。

原帖由 share123 於 10-11-10 11:54 發表
甘我想問下,如果甲一二三都系跨區最hit既學校,會晤會甲二三等於白填? 因為佢可能好多人都放呢兩間系甲一........

原帖由 traeh 於 10-11-10 12:18 發表
甲部只係派好少位,大約每100個學位只有5個係比甲部抽,好似喇沙有約180個學位,即係得約9個位比甲部,瑪利諾約150個位就得約間比甲部,你大概可以估到機會幾多。

有人會考慮,甲部填過間學校,起碼第日叩門時都可以表示誠意 ...

甘例如maryknoll有500人填甲一,但甲一只有7,8個位, 甘如果有人將maryknoll填甲二/三,技術上呢d人係無可能抽到,系咪呀?

醒目開學勳章

除非部電腦short咗

原帖由 share123 於 10-11-10 12:27 發表

甘例如maryknoll有500人填甲一,但甲一只有7,8個位, 甘如果有人將maryknoll填甲二/三,技術上呢d人係無可能抽到,系咪呀?
‹ 上一主題|下一主題