用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 re: DGS Application
樓主: iamjoy
go

re: DGS Application [複製鏈接]

回復 60# hahe 的帖子

因為係直資,所以我幫囡囡報,入到1st interview階段,已好開心,知囡囡唔係太差卦!唔想做井底之蛙,因為佢係學校入面已算好那批,希望見識多D出面學校同學仔質素,又可以作下次"自行階段"前預備,.
知道自己諗多左都好D,囡囡還有個直資面試,實則無意去,但想"實踐是最好的準備",好過上甚麼的面試班,囡囡懶唔想去,但媽咪話已報了,又有得面試,去又何況?當給自己見識,又知自己實力去到邊處,點都好過報面試班啦!

唉,完全明白。如今啲小朋友實在太有主見啦, 想當年我係小六時, 仲好似舊飯咁, 阿媽話做咪就做咪,邊到會識say no ah.依家嗰代,為佢哋好做咁多嘢,都仲要受佢哋氣咁,激死。

我囡話有29條數學題, 佢就答咗17條數學題。另外有學生廣東話唔好咁好,想用普通話講, 不過老師話唔得。

我都問過阿囡,但佢竟然唔知有幾多題數喎!之前,我都好担心佢唔聽人(小組討論)講野,甘就死得la!平時我提佢做D野,成日話唔記得,好似夢遊甘!我覺得有得面試已是一個好好的經驗,從中學識很多野,阿囡話佢係英語閱讀時有D緊張,知自己讀錯個字----situation,明明識讀,都可以讀錯,我覺得甘都好,令佢知自己放鬆面對才有好效果,數佢都係讀中數,唔係英數,所以有些題目唔係好理解.到現在呢刻,我好滿足了,對佢表現亦收貨,有無下文已是bonus!

原帖由 hahe 於 11-2-21 15:53 發表
我囡話有29條數學題, 佢就答咗17條數學題。另外有學生廣東話唔好咁好,想用普通話講, 不過老師話唔得。

It's not easy to handle indeed.  Our girls did a good job on 19 Feb.  Agree with Sherryko9 (^c^)

原帖由 Sherryko9 於 11-2-21 16:09 發表
到現在呢刻,我好滿足了,對佢表現亦收貨,有下文已是bonus!

大槪隔幾耐到會CALL呢? 我想有個心理準備, 唔駛唔似DIM婆咁一見到CALL 就即刻接,見到MISSED CALL 就即刻覆。啱啱先搞掂個囝P.1嘅申請, DIM完一輪,依家又要嚟過,唉!!!

回覆 1# meimeimama1 的文章

其實等消息真係一種折磨, 如果要我等到7 月我都唔知點算.

呢問都算快,月中起碼都知有無2ND IN, 4 月就知result, 都算好好。除咗要等到7月, 我覺得最慘係遲啲要嘔嗰張選校表,少啲心機都唔得,仲話要填晒,有好多學校我都唔識,點填呢!

2nd in can be very terrible.  My friend's daughter, now in DGS F4, told us she wanted to cry when the headmistress asked her questions.  I think the head was demanding and pushy. But of course, getting into 2 round is our wish.

Heard that someone has already received invitation for 2nd interview.  Can anyone confirm?
Thx!

回覆 74# yildary 的文章

回覆 1# meimeimama1 的文章

I want to ask whether the school will send a letter or give you a call for 2nd interview.

有成16XX人申請表NO. 不知再選多少人2ND INTERVIEW 呢?

BK區好似有人話1st in大約300人,2nd in大約150人,實收100人(上年數字),今年唔知.我諗今年1st in應該超過300人,有機超過400人,因為估計下晝都有成2百幾人.
我亦估2nd in應該寄信通知,唔會只得電聯卦?如果收唔到/走失電話點算呀?所以估唔會電聯,頂籠寄信後再電聯確認,正常程序.

原帖由 709394 於 11-3-1 15:09 發表
有成16XX人申請表NO. 不知再選多少人2ND INTERVIEW 呢?

回覆 1# Sherryko9 的文章

應該呢幾日有結果, 真係有d緊張, 今年好多好學校會減班, 所以都有d擔心.

回覆 78# Sherryko9 的文章

‹ 上一主題|下一主題