用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 ...
樓主: dwklau
go

原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 [複製鏈接]

dwklau, i understand yr feelling - coz i am one of those "waiting" mum.....

BUT: don't give up, if u really want yr daughter study @ GH....well prepared yr girl, for the 2nd interview - i believed we'll have a offer sooner or later.

想問下你地個囡囡剛剛份評估如何???小學會問班主任意見??

小學會問班主任意見?? - that's what i am going to ask in the parents meeting

評估 - have some 2.....

我唔識妳....我只係問下妳係5係waiting 啫 !!!!!有咩誤會sorry.....

原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-7 21:55 發表

你係邊位呢????

dwklau,

妳想法如我當初想法一樣,把我女兒做白老鼠 算la.......不果我要輔導個女就真,妳快啲揾backup 就真,講真如果佢講唔係直上小學,我一定5轉kg law......

校長的話:
又話kg & 小學同一個老細,好有機會上.....:;pppp: :;pppp:

原帖由 dwklau 於 10-11-8 00:06 發表
終於都聽到一些共同的心聲,有點安慰。yanho1010, 我同你一樣,真係估唔到最後攪成咁。

Kimkimnana,學你話齋,早知唔轉,搞出個大頭彿。條氣真係唔順,又話k3學生由小學部老師in,應該冇問題。又話同一個校監,即係同一個老板,唔駛 ...

原帖由 icbb1230 於 10-11-7 23:50 發表
無一間學校會講到明收晒佢自己d幼稚園學生㗎, PC唔會, SH唔會, SPN/SPK唔會, 民生唔會, 等等。所以真係唔怪得學校喎。我記得座談會學校都講Ms Chiu都有講過小學部校長都會擇學生, 就算係GH K3, 尤其是今年呢班, 因實 ...

但係大坑果間真光幼稚園收番升小一的

我只覺得如果學校擔心外來幼稚園質素, 倒不如只開K1, 咁會保程D囉
[

原帖由 yanho1010 於 10-11-7 23:03 發表
我都同你一樣d fd都係話我入緊,依家都唔知點好  

見步行步啦!!
[

原帖由 yanho1010 於 10-11-8 00:47 發表
想問下你地個囡囡剛剛份評估如何???小學會問班主任意見??

份評估囡囡只得2個唔後滿分,,, 我又唔知問班主任咩喎!!!?
[

原帖由 dwklau 於 10-11-8 00:06 發表
終於都聽到一些共同的心聲,有點安慰。yanho1010, 我同你一樣,真係估唔到最後攪成咁。

Kimkimnana,學你話齋,早知唔轉,搞出個大頭彿。條氣真係唔順,又話k3學生由小學部老師in,應該冇問題。又話同一個校監,即係同一個老板,唔駛 ...

我同你一樣 唔知同學校講咩好... 去邊到"求助"呢???????
[

原帖由 chunlaifat 於 10-11-7 23:58 發表
首先, 千萬別怪自己. 當年大家為囡囡轉校, 都是為上小學部, 現在有大約80%上到, 我覺得值博率都高, 算是好的決定. 再者, 學校的取向都好重要. 我覺得學校都想盡量收回自己學生, 所以機會是有的. 如果真的很想囡囡讀G ...

收番80%上小學,,,,,,想問邊個話你知呢???
[

只開K1-我又好贊成喎!

原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-8 08:37 發表

但係大坑果間真光幼稚園收番升小一的

我只覺得如果學校擔心外來幼稚園質素, 倒不如只開K1, 咁會保程D囉

大家唔好咁擔心啦!我想可能小朋友in時有d失準,所以要waiting。但是到自行派位和統一派位出左result,就有位放出來,你地係Ghkg,我想一定會收番你地先,不過呢個好消息只是比大部份嘅同學仔遲d知姐!我想其實不需要咁早同小朋友講,影響佢地嘅情緒同學校嘅表現。

KIMKIMNANA ,

妳會5會和班主講吓,我諗住問吓佢点做law.....

原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-8 08:52 發表

收番80%上小學,,,,,,想問邊個話你知呢???

我冇同呀女講.....但現實歸現實,仲要等到出年6月woo.....我冇信心.......

原帖由 sinwin 於 10-11-8 08:55 發表
大家唔好咁擔心啦!我想可能小朋友in時有d失準,所以要waiting。但是到自行派位和統一派位出左result,就有位放出來,你地係Ghkg,我想一定會收番你地先,不過呢個好消息只是比大部份嘅同學仔遲d知姐!我想其實不需要咁早同小朋 ...

我想每一間小學有幼稚園部嘅都係想收返自己嘅學生,但是有誰能擔保她們in 時嘅反應,就算不是in ghs,可能其他學校都差唔多成績。總之要對自己的女兒有信心,don't give up!
It's only my opinion!

我5係對個女冇信心,而係佢哋講嘅嘢係不負責任啫

原帖由 sinwin 於 10-11-8 09:02 發表
我想每一間小學有幼稚園部嘅都係想收返自己嘅學生,但是有誰能擔保她們in 時嘅反應,就算不是in ghs,可能其他學校都差唔多成績。總之要對自己的女兒有信心,don't give up!
It's only my opinion! ...

小女都是K1, 其實大家都知道幼稚園一直沒有承諾大家的女兒一定可以上到小學, 亦甚少幼稚園會有此承諾, 沒有百份百這點我是接受的.  我和大家心情都一樣, 上到小學固然開心, 暫時派唔到的唔開心一定有, 但亦不要太惱學校, 亦不要怪自己的小朋友, 因相信仍會有機會, 如果盡力了都沒有機會的話已經問心無愧, 同時都要盡力搵多幾間小學做back up啦~

原帖由 sinwin 於 10-11-8 08:55 發表
大家唔好咁擔心啦!我想可能小朋友in時有d失準,所以要waiting。但是到自行派位和統一派位出左result,就有位放出來,你地係Ghkg,我想一定會收番你地先,不過呢個好消息只是比大部份嘅同學仔遲d知姐!我想其實不需要咁早同小朋 ...

唉... 等到出年6月喎!!! 都幾辛苦....

我都未同囡囡講..,,,, ..... 況且佢都未必會明白

[

原帖由 Nelly@Huang 於 10-11-8 09:00 發表
我冇同呀女講.....但現實歸現實,仲要等到出年6月woo.....我冇信心.......

我都未同囡囡講.......

出年6月.... 好長好遠好耐....

又唔好咁.... 努力... 加油

[

原帖由 Nelly@Huang 於 10-11-8 08:56 發表
KIMKIMNANA ,

妳會5會和班主講吓,我諗住問吓佢点做law.....

我真係唔知點開口......
[
‹ 上一主題|下一主題