用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今個 in 完培僑嘅有無什么麽可以分享一下?? ...
樓主: mamakitty
go

今個 in 完培僑嘅有無什么麽可以分享一下?? [複製鏈接]

Good communication between parents and school in the interviews....
原帖由 愚人 於 10-10-31 16:53 發表
今日下午IN 完, arrangement 幾好, 都幾認真去in 小朋友, 來來回回in 左成1hr 45mins.
1/2 hr warm up
1hr 15mins interview

欣賞所有安排,副校長解釋了得多關於教學上的問題。對學校了解多左。

班男學生進行足球訓練, 幾好睇。我同老公坐在旁睇, 後來越睇越多人, 其他daddies睇到唔知幾想落埋場, 一有波出左個場, 即有daddy大腳踢番入去。所以, 呢間學校算係我地大人等得最唔悶既一間。建議出年可安排足球比賽, 一定更精彩。

...童言無忌..希望佢地欣賞小朋友既真 la...

原帖由 波羅包 於 10-10-30 22:37 發表
今天仔仔in完後好開心跑出來同我講:媽咪我玩得好開心呀!我仲同老師講我鍾意英華小學多d!我聽完後呆晒!

原帖由 kc_01k 於 10-10-30 19:47 發表

我仔in時, 渣洗手液嘅係3個中學部有女生.  而個主任 (我估係), 係住喺台前右邊排椅度, 有時穿梭於咁多張 playmat度睇吓.

係呀, 個男仔好慘, 比人踢完仲要反比個女仔投訴, 真係無耐.  祝福佢. ...

其實我都好想知道, 響禮堂果時係計唔計分呢? 我記得簡介會時, 話會俾小朋友玩半小時, 觀察吓小朋友o既社交. 我問我小朋友, 上到課室除o左上中英文堂外, 有無係玩o既時間, 佢話去最後個課室裡面, 老師叫佢哋跳 , 因為我最有把握只係呀囝o既社交!!!!

不過估唔到無用普通話問答. 因為簡介會話: 英文&普通話各15mins 模擬上課的.

我仔話有普通話呀, 如果識就用普通話, 唔識先用中文.

回覆 1# fkkfi 的文章

我估係warm up係有計分,至少都唔要爭野玩同係地墊roll.

我個小朋友話, 老師係用普通話問, 但可以選出用廣東話/普通話答.

My child said that teachers asked questions in Cantonese in Chinese session, though her native language is Mandarin...

原帖由 愚人 於 10-11-1 17:45 發表
我估係warm up係有計分,至少都唔要爭野玩同係地墊roll.

我個小朋友話, 老師係用普通話問, 但可以選出用廣東話/普通話答.

我呀囝在進入禮堂前心情欠佳, 因為剛在車上瞓醒. 好彩在禮堂見到佢學校同班同學, 所以即時醒唒同好開心!

同學媽媽的大兒子在培僑讀G4, 所以對學校和小朋友的學習有一定的了解, 所以我全程都問o左好多, 了解了很多. THANK YOU!

sorry, 我問多2問, 個仔今日終於講返成個流程.
1. 中文堂 (廣東話) 排card 故事及形容物件.
2. 普通話堂-問問題
3. 英文 - 老師講故事, 之後問問題.
4. 遊戲室 - 玩群體遊戲, 寫字, 問問題

過左幾日至講出來, 都唔知真定假.

原帖由 ssdiana 於 10-11-1 18:21 發表
My child said that teachers asked questions in Cantonese in Chinese session, though her native language is Mandarin...

唔出奇, 我個女每日都幫我加D, 除左你果D, 仲好多騎呢野添, 都唔知信唔信好,
1. 輪流用泵吹心型氣球鬥大, 再全部小朋友一人拎一個圍住個假人跳舞, 佢仲話個假人識講野既.
2. 輪流對住老師唱歌, 佢話自己唱左3首, 有中文/普通話/英文.

原帖由 愚人 於 10-11-2 14:53 發表
sorry, 我問多2問, 個仔今日終於講返成個流程.
1. 中文堂 (廣東話) 排card 故事及形容物件.
2. 普通話堂-問問題
3. 英文 - 老師講故事, 之後問問題.
4. 遊戲室 - 玩群體遊戲, 寫字, 問問題

過左幾日至講出來, 都唔 ...

good school, good impression!!

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-2 15:07 發表
唔出奇, 我個女每日都幫我加D, 除左你果D, 仲好多騎呢野添, 都唔知信唔信好,
1. 輪流用泵吹心型氣球鬥大, 再全部小朋友一人拎一個圍住個假人跳舞, 佢仲話個假人識講野既.
2. 輪流對住老師唱歌, 佢話自己唱 ...
‹ 上一主題|下一主題