用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中西區 - 禮賢會&真光(堅道)同一日(6/11)面試 ...
go

中西區 - 禮賢會&真光(堅道)同一日(6/11)面試 [複製鏈接]

兩間學校係同一日(6/11)面試:

禮賢會:  9:40 am
真光(堅道):  10:00 am

俾你會點??

0    0    0    0

上年經驗, 禮賢會大約in 1小時, 你試下打去真光問仲有無第二個時段interview or 下一個星期 (唔知今年仲有無), 因為上年我初初收到信都係同一日, 後來打去真光, 佢地仲有一個星期interview, 所以就分開左兩個星期.  你試下啦, 你地08b仲激烈過07b, 所以盡量interview所有學校啦.  

原帖由 阿豆媽 於 10-10-28 12:17 發表

俾你會點??

真光仲有13/11. 不過你又可能撞其他. 你又可以問下禮賢可否改下午.

如果排隊時已知係 6/11 (我都係裝到前面), 其實你可以聽日再排過, 應該會拎到另一個時段. 有些學校我都會特別遲少少至去報, 等佢俾個下午時段我, 當然都要估估下.

我問左啦,兩間都冇得改ar......

我都知好多08小朋友ar,所以都好想盡量in哂所有學校

問左禮賢會,得一個上午,in到1點

真光話所有時間都full左,冇得改

原帖由 w_y 於 10-10-28 13:03 發表
真光仲有13/11. 不過你又可能撞其他. 你又可以問下禮賢可否改下午.

如果排隊時已知係 6/11 (我都係裝到前面), 其實你可以聽日再排過, 應該會拎到另一個時段. 有些學校我都會特別遲少少至去報, 等佢俾個下午時段我,  ...

咁快就要落決定~~唉~~

我都唔知點,如果個日去第2間一定遲到,印象分都唔係咁好la

俾你會點??
我自己心儀禮賢會多d,真光10:00、禮賢會10:20!我唯有放棄真光!

我仲心大心細ar~~~

點算AR...........

你地會唔會博去2間,不過一間就一定勁遲?

禮賢會in到1點,我聽日先交表,會唔會full哂架???

原帖由 阿豆媽 於 10-10-28 17:43 發表
你地會唔會博去2間,不過一間就一定勁遲?

唔會啦!一來唔想太趕影響表現,到頭來2間都表現唔好!二來遲到都幾無禮貌,收嘅機會太微!我最驚嚇親個小朋友以後聼到要面試都驚!你之後仲有學校面試嗎?

我都有報到救恩,13號in~

我諗我只會in一間,不過仲諗-ing

醒目開學勳章

Is your child a boy or a girl?

I would choose to interview at Rhenish for a boy, and TL for a girl.

俾你會點??

My child is a girl~~

My husband also perfer True Light more than Rhenish~~

Thanks for your comment, Ian~~

原帖由 阿豆媽 於 10-10-29 12:39 發表
My child is a girl~~

My husband also perfer True Light more than Rhenish~~

Thanks for your comment, Ian~~

咁你就in真光啦!努力呀!禮賢收好多男仔,我個女機會都好微。我都係13in救恩,你明天有冇報名參觀開放日?

未必, 可能係因為 D 女仔去晒另外幾間女校.
如果係女我都會揀真光.

原帖由 chloema622 於 10-10-29 13:43 發表

咁你就in真光啦!努力呀!禮賢收好多男仔,我個女機會都好微。我都係13in救恩,你明天有冇報名參觀開放日?

醒目開學勳章

Yes, because there are many girls' schools in HK island, so the others kindergarten tends to have more boys than girls.  Not because they actually prefer boys gei so everyone have same chances.

原帖由 w_y 於 10-10-29 13:48 發表
未必, 可能係因為 D 女仔去晒另外幾間女校.
如果係女我都會揀真光.

多謝哂你地嘅意見~~

如無意外我諗我都會in 真光~~

chloema622 :  

我聽日會去Kau Yan open day ar~~
我想問下點解你perfer 禮賢多d?

原帖由 阿豆媽 於 10-10-29 15:56 發表 [url=http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=33308255&ptid=2248701][img]http://forum.edu-kingdom.com/images/common/

我聽日會去Kau Yan open day ar~~
我想問下點解你perfer 禮賢多d?

1.我近禮賢唔駛搭校車,我自己送佢返學,可以了解多d
2.禮賢校舍新d,大d!多d地方走動,我自己想,如果係我都想喺舒服d學習讀3年
3.我知真光可以直升小學,但我唔會讀(要交學費,付擔太重,因我無返工!再者我寧願留返d錢俾佢學嘢)
4.我得一個女,佢比較依賴。我睇書知道禮賢着重自我紀律,獨立多過學習
D

2.
‹ 上一主題|下一主題