用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 P6 第一次報分試
樓主: ac
go

P6 第一次報分試 [複製鏈接]

我囡話噚日考中文唔係好識, 篇閱讀理解完全唔知講乜. 好擔心!
   0    0    0    0

原帖由 mimikitty28 於 10-10-27 16:49 發表
今日份英文卷有三篇閱讀理解, 我仔都話好多字都唔識解 , 聽你咁講, 即係中文都好深啦, 我仔依家隱惡揚善, 佢只同我講識做, 無講唔識 睇黎又滑鐵盧

...

我而家都係信8成, 話識要打八折, 話唔多識即係好多唔識.  英文好似都係好深, 又話有d字唔知點解.

今日數學係最弱果科,真係好擔心.

原帖由 mimikitty28 於 10-10-28 09:39 發表
題外話, 今日咁凍你小朋友有無換季, 我仔話學校無人換所以佢唔敢換, 但因為今日太凍我比佢著左禦寒中褸, 變左上暖下凍

我囡呢兩日着冬季運動衫+風褸,費是佢凍親考唔到試. 我哦咗佢好耐先肯着. 而家佢好有主見, 講都唔聽

今日終於考完, 可能抖一抖, 下次再努力.

科科9字頭, 已經係band 1 頭, 好多自己考咗或轉咗去英中, 而唔留低讀培中.

唯一一個可能係操行好差, 所以成績之外, 操行好重要.  

原帖由 pizzahut 於 10-11-1 16:45 發表
如果全級都係得幾個9字頭, 咁8字頭都唔準考培中, 咁咪有好多吉位淨??

我個人應為應該係拉curve囉, 有錯請糾正.

噚日淨係派咗常識, 我囡話有d科有人未考, 所以唔派得卷.  你哋班有冇派呀?

原帖由 mimikitty28 於 10-11-1 16:01 發表
我仔上次小五呈分試係佢有史以來考得最差的一次試, 真係史無前例, 希望到此為止, 今次考返平時咁我都心足了. 我都好驚啊

band幾係睇主科的平均分(中英數常聖music visual arts). 科科9字, 梗係最好, band 1 頭應該無走鷄, 但係如果有個別科目去到9字尾甚至100 (e.g. 數學尖子), 就算有一兩科8字頭, 都可以拉得到好高名次.  如果7字頭, 可能就難d.

我都聽聞舊年好似全級頭個20名差不多全部走晒, 人才流失嚴重.

原帖由 pizzahut 於 10-11-2 12:35 發表
我諗如果得85-90分, 要轉去出個chance 就可能細d, 不過我知舊年有個男仔, 科科9字, 去左喇沙 (佢自己唔想轉,係佢父母要佢轉).

今次d卷好似都幾深, 有進步好好, 繼續努力.

我囡算保持到, 不過有d科退步咗, 比上次低分.

原帖由 mimikitty28 於 10-11-3 10:16 發表
淨係派左中文, 係進步左少少, 不過仲係未達標

我哋班主任都有講, 諗住聽咗講座, 睇下個要求先諗.

原帖由 hinhin_ma 於 10-11-2 14:33 發表
果日聽班主任講,培正都有優才計劃, 若果小朋友有D 其他強項, 例如出面有D MUG獎攞左。。等。。。

各位媽咪。。你地有冇計劃申請??

冇咩特別, 講之前email 咗比家長的powerpoint, 同小小升中d嘢, 叫家長去聽培中講座再問清楚.

你哋知唔知幾時講名次呀?

原帖由 mky9842 於 10-11-4 22:05 發表
I did not attend the parents' meeeting on 30/'10, can somebody please tell me some important notes.  many thx.

轉眼間, 今個星期開始小六最後一次呈分試啦, 大家努力!

唉, 我個女科科退步, 有d擔心.

今次d 常識除咗時事題好似有d 課外嘅嘢, 所以唔識唔出奇, 比上次低咗成10分我都冇話個女. 不過點解要呈分試出呢d題目呢? 會唔會唔多公平呢?

我女又係考咗都話唔讀,係都要上培中.

你哋知唔知今個星期六係咪會講名次呀?

原帖由 mimikitty28 於 11-4-12 09:22 發表
但我仔講以佢所知都有6,7個考左出面的學校, 有個考左培基, 呢間學校都唔錯呀.

我女都話佢班有6-7個上堂時間請假去interview, 好可能是直資或自行面試, 如果每班有3-4個走, 已經夠位收晒培小學生, 所以我覺得唔使太擔心.

聽講今日下午佢哋上中學有校長講座同參觀, 老師重叫佢哋表現好d, 話係interview.

有冇講星期二家長喺邊到等? 一齊上課室定樓下?

今日問過九龍城昌記有校服買,唔知質地好唔好?
我今日打咗好幾間書局,先問到有中文同英文暑期作業,你哋最好打電話問吓。

回復 122# hinhin_ma 的帖子

未買書,淨係買暑期作業,等佢慢慢做。三聯同商務有,不過唔係間間分店有貨,打電話問咗穏陣d。

書唔諗住買住,有d字典係咪可以唔買架?

我地遲d係中學果度開果topic傾好嗎?

回覆 128# hinhin_ma 的文章

嘩, 咁快做剩1/3, 勁!

中英文字典我有第2 d 出版社嘅, 所以唔想再買, 開學先算.

我女冇參加english summer camp, 如果有料, 上黎分享下.

終於搞掂哂d書, 有2本英文書商務話冇得訂, 最後係swindon 搵到, 又係話淨番好少貨. 大家早d買啦!

回復 139# hinhin_ma 的帖子

書單上#9 and #12.
‹ 上一主題|下一主題