用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 2010 培正 waiting list
go

2010 培正 waiting list [複製鏈接]

請問有冇K1 waiting list 小朋友入到培正,因為校方話今年一直冇人退學, 令我好唔相信,定係校方俾晒有背景人士補上??
   0    0    0    0

我女果班真係有30幾個小朋友架!爆曬啦!如果有背景就收又洗乜到今日先入讀呢!

回覆 1# BBG1 的文章

但唔代表冇人退學?? 好多學校開學前都會有人轉校

原帖由 kayleymum 於 10-10-21 17:27 發表

你信又好 唔信都無計

今年一開學 校長話本來一班30人 不過而家一班會有32 or 33人. 因為佢地一般會收多幾個學生 預左有學生最後唔來交留位費 / 退學 (呢d情況係好多學校正常既做法) 奈何今年退出既學生比預期小 佢地失哂預算 只好一班多2至3個學生. 就算開學後真係有人退學(我見我仔果班無) 佢地都唔會call waiting list 既學生啦. 因為佢地目標係一班30人. 除非每班多過2至3個小朋友退學啦.

當然有人會退學啦!
其實好多學校會按以往收生後約有多少人不來讀的經驗,每年都會收多少少人,以防有人唔接受學位時,可以不用咁快就call waiting。所以其實收waiting機會已不會太多。
但今年情況特別,校長一早已講了,亦通知了教育局。今年大部分培正正選收的學生也讀呢!所以即使有人退學,但留低的學生仍然多過收生限制呢!
我都話啦!現在我女果班都仲係多了學生的啦!仲點收waiting wow!
原帖由 kayleymum 於 10-10-21 17:27 發表
‹ 上一主題|下一主題