用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (元朗中學) 盧幹庭紀念中學 VS 白約翰中學 ...
go

(元朗中學) 盧幹庭紀念中學 VS 白約翰中學 [複製鏈接]

1. 盧幹庭紀念中學
     以往被認為是Band 2 頭的中中, 但現在是全英中教
     學, 會考14分以上的學生 60%, 入大學率 50%,
     近年口啤不差.

2. 白約翰中學
     以往被認為是Band 1 的中中, 5年前跟信義同級,
     現時全英中教學, 但會考14分以上學生約 44%, (有
     點令人失望).

如果小朋友是Band 1 中的學生, 不懂自律, 資質一般, 你會如何選擇?

請問有沒有媽咪可以分享這兩所中學的資料?
   0    1    0    0

盧幹庭因沒有大型商場、所以吸引力沒有太多、我朋友就是因為這個原因而選了盧幹庭、我個人認為盧幹庭成績好過白記、白記都未正式轉英中、2011年是否正式轉英中就不知道喇、要等教署公佈

吓!甘點解BK區甘多人話佢係英中?

原帖由 MATHEWMA 於 10-10-19 22:50 發表
盧幹庭因沒有大型商場、所以吸引力沒有太多、我朋友就是因為這個原因而選了盧幹庭、我個人認為盧幹庭成績好過白記、白記都未正式轉英中、2011年是否正式轉英中就不知道喇、要等教署公佈 ...

白約翰未有足夠band 1學生可開足五班英文班,估計只有約70-80%學生合資格讀英文班。

如果佢想開全英文班,只可開四班。 但學校有少少"取巧",去年中一級分別有世界歷史科同中國歷史科,今年中一級佢將世界歷史科同中國歷史科合併為一科,叫"歷史與文化"(但分開兩本書,唔同出版社),採用中文課本,咁樣睇落佢其他科目(即科學,數學, 地理)都係用英文,同其他全英中冇乜分別。

原帖由 Sherryko9 於 10-10-20 10:04 發表
吓!甘點解BK區甘多人話佢係英中?

中學教學語言微調,會五年(或十年?)評核/微調一次,所以現在所有中學的語言安排最近呢五年內都唔會改變。

原帖由 MATHEWMA 於 10-10-19 22:50 發表
......白記都未正式轉英中、2011年是否正式轉英中就不知道喇、要等教署公佈 ...

哦!原來甘!其實我一早聽過佢唔係"英中",但上到BK區又鬼甘多人話佢係"英中",以為自己資料錯,甘我又要同番D朋友糾正番事實先,費事攪到人地入到去"方寸大錯"(對於拉車邊的同學仔).

原帖由 mamafufu 於 10-10-20 10:48 發表
白約翰未有足夠band 1學生可開足五班英文班,估計只有約70-80%學生合資格讀英文班。

如果佢想開全英文班,只可開四班。 但學校有少少"取巧",去年中一級分別有世界歷史科同中國歷史科,今年中一級佢將世界歷史科同中國歷史 ...

我一直以為白約翰是英中, 我被誤導了, 多謝各位提醒!!

因小兒英文比較強, 故選校以全英中為目標, 但又不棍他在太大壓力下讀書, 所以不考慮好 TOP 的英中.

我住天水圍, 亦沒有朋友在此校讀書, 故對盧幹庭認識不多,  請名位多提供此校的資料, 如: 校風, 教學模式, 會否注重學生的品行, 是否中一已有精英班, 功課量等.

"盧幹庭因沒有大型商場、所以吸引力沒有太多", 這是一個很值得考慮的 POINT.

要讀書唔大壓力,鄉中同信義一定唔適合。

今年信義F.1 統測前一個月,全級每日都要留校補課一小時,最快四點半先至放學,有時重要耐D。

原帖由 tracyleung 於 10-10-20 13:24 發表
我一直以為白約翰是英中, 我被誤導了, 多謝各位提醒!!

因小兒英文比較強, 故選校以全英中為目標, 但又不棍他在太大壓力下讀書, 所以不考慮好 TOP 的英中.

我住天水圍, 亦沒有朋友在此校讀書, 故對盧幹庭認識不多,  ...

吓!要"全級"一齊留校補課?唔係化?
死啦!我和C9最反對補課,學校今年成日要P6學生早返和遲走留校補課(越係精英班越要),我已經唔like ,點解甘解? 成績好的可唔可以申請唔補課呀?
聽wlady話,鄉中自由D喎?又駛唔駛要全級留校補課呀?而家讀書傘,出去打仗咩?

原帖由 mamafufu 於 10-10-20 14:15 發表
要讀書唔大壓力,鄉中同信義一定唔適合。

今年信義F.1 統測前一個月,全級每日都要留校補課一小時,最快四點半先至放學,有時重要耐D。

糾正:唔係wlady---->wbady,順便多謝wbady提供的資料.

原帖由 Sherryko9 於 10-10-20 14:40 發表
死啦!我和C9最反對補課,學校今年成日要P6學生早返和遲走留校補課(越係精英班越要),我已經唔like ,點解甘解? 成績好的可唔可以申請唔補課呀?
聽wlady話, ...

鄉中沒有補課,功課唔多。 不過........

當你考試平均分考到80分,其他學校已經係全級頭五或十,但鄉中好可能係全級六、七十名,個陣時你個小朋友會點諗?

原帖由 Sherryko9 於 10-10-20 14:40 發表
聽wlady話, ...

唔係化? 中學平均分可以去到8字頭?還要考到60/70名 除左理科科目外,以我理解中學分數絕少去到8字頭(以我幾廿年前睇!)而家物野世界? 我諗我腳步只停留廿幾年前了!

鄉中去年(09-10)F.2 全級第一名全年平均91.04分,第四十名(E班精英班 CUT-OFF POINT)約 83分,即平均分低過83分,就入唔到精英班。D班(次精英班)cut-off point 約75分。

(我見過有一年鄉中全級第一平均95.xx分,即係話佢除中英文得90頭分數外,其他科攞97-100分!!!)

原帖由 Sherryko9 於 10-10-20 17:05 發表
唔係化? 中學平均分可以去到8字頭?還要考到60/70名 除左理科科目外,以我理解中學分數絕少去到8字頭(以我幾廿年前睇!)而家物野世界? 我諗我腳步只停留廿幾年前了! ...

嘩!味好似返番小學甘!甘高分.上年F3考第1果個係我地校友會出品---黃嘉美,聽講佢不嬲都係高材生,由P1至P6都係考第1,有個和佢同班(小學)同學果媽咪話佢由細都大都好叻,睇書睇高人一級,而家睇緊D醫學書,原來由F1至F3由頭帶到尾都係考第1,還要好多科都係考第1,勁!
鄉中似唔似商中甘?精英班好叻,其他班就....商中好幾年前係採取唔同教法對待精英和普通班(我姪女果年),份卷都有出入.

原帖由 mamafufu 於 10-10-20 22:15 發表
鄉中去年(09-10)F.2 全級第一名全年平均91.04分,第四十名(E班精英班 CUT-OFF POINT)約 83分,即平均分低過83分,就入唔到精英班。D班(次精英班)cut-off point 約75分。

(我見過有一年鄉中全級第一平均95.xx分,即係話佢除 ...

樓主係問 盧幹庭紀念中學 VS 白約翰中學  ,我唸唔好"騎劫"人地既主題,鄉中/商會/信義的資料及意見,我係呢個thread講﹕

元朗區2011年升中資訊:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 3245&extra=page%3D1

原帖由 Sherryko9 於 10-10-21 08:46 發表
嘩!味好似返番小學甘!甘高分.上年F3考第1果個係我地校友會出品---黃嘉美,聽講佢不嬲都係高材生,由P1至P6都係考第1,有個和佢同班(小學)同學果媽咪話佢由細都大都好叻,睇書睇高人一級,而家睇緊D醫學書,原來由F1至F3由 ...

一路都諗住呢間...而家你講完就.....
原帖由 mamafufu 於 10-10-20 14:15 發表
要讀書唔大壓力,鄉中同信義一定唔適合

‹ 上一主題|下一主題