用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生幼稚園
樓主: Bonnie
go

民生幼稚園 [複製鏈接]

現任校長是由維多利亞轉過來的, 只來了2年, 你朋友是指以前那位校長嗎?  

原帖由 tsangws 於 10-10-19 12:51 發表
申請表要填父母既小中大學資料, 好明顯係要選家長!

我有位朋友係民幼教, 佢都話年年interview佢地一班老師都只係"做樣", 因為校長自己係有一箱form, 連老師都唔比知架! ...

其實好多間學校也有這個情況, 每間學校也有自己的收生準則, interview 並不是全部的考慮, 不要忘記民生要填問卷, 父母填的答案也很重要, 學校會看看家長對學校的認識和對子女的期望。

原帖由 haydenden1023 於 10-10-19 17:28 發表

我有朋友同我講, 上年佢個B答曬所有問題, 再額外自己跳舞,唱歌, 但係就唔收
佢個朋友個B, 大部份o既問題都唔識答, 但收左
我朋友結論都係話已經內定..

不過我都會報, 陪跑咪陪跑, 只要有一線希望都會報! ...

係呀, HY、培正、St Paul 都唔俾家長入, 点收生都唔知!

原帖由 sllau 於 10-10-25 11:00 發表
面對禁多應考生,壓力都唔少,ms在面試安排呢方面真係可以學有d kg做法,唔比家長陪同,按自己既收生標準去收生...相信應該唔會引起禁多猜測,因為根本d家長唔知入面發生咩事,小朋友表現成點,收同唔收都無話可說.... ...

我去年 in ST Paul, 家長只在門口等。

原帖由 gobbys 於 10-10-26 09:59 發表
I don't agree.

In St. Paul's interview, the child is being interviewed by a teacher behind the parent. At the same time, the parent is interviewing by the teacher.
‹ 上一主題|下一主題