用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 附近有電纜對身體有害嗎?
go

附近有電纜對身體有害嗎? [複製鏈接]

想問培僑門口有個電纜,怕唔怕影響小朋友健康?好驚呀!
   1    0    0    0

邊度有? 你有冇問下學校?

我就是因為這原因, 放棄培僑。雖然也許沒問題, 但要讀12年, 始終不想心裏有個結。幸好現在完全沒有後悔。

回覆 1# SunshineMom 的文章

係呀!我都已經research過, 電塔會有電波的, 200米內都會影響身體,尢其小朋友。在英國及日本,台灣等已有研究。其實我由小兒二歲時我已想入讀培僑,但現在我覺得身體最重要!小朋友還未發育,不斷吸收電波,是一個計時炸彈!不要以為不到危險水平便沒事,每日吸些就會很多,為何要小朋友冒險!而且每個小朋友接收都不同!希望各位家長要以小朋友的健康行先,如果培僑會搬校址便好了!

3 sides of the school campus are surrounded by Mei Tin Estate and Tai Wai New Village.

If there is so call harmful electric fields around that area, I think no one will live there.

前天閱報, 台灣那條村仍在討論, 附近台電的電塔是否影響健康, 有人說有, 有人說無。我曾經進入磁力共震的房間, 在儀器外的遠處已感受到微波, 因此覺得, 培僑如此接近電塔, 如果我的子女在12年中, 3600天嚗露在電波下, 心裏難免有點不安。

將心比已, 這只是抒發個人想法而已, 並非勸大家放棄培僑, 家長安心便好。

有事, 我諗住係大圍新村的村民會驚d.  我見圍住個電塔有好多不足廿米的村屋.  長年累月, 在未起學校前已住係個度.  

講到電波, 我諗近距離用mobile會驚d~~~

http://www.info.gov.hk/gia/general/200507/06/07060135.htm

http://www.legco.gov.hk/yr97-98/chinese/sec/library/956crp01.pdf

wah task you are so clever, thank you for sharing.

謝謝Task 提供資料, 讓家長些各國預防政策

在香港《香港規劃標準與準則》第七章要求安排導體(包括架空輸電纜)與毗鄰的建築物/構築物要保持最短安全距離。不同電壓度的導體的最短安全距離表列如下 -

電壓度(千伏特)   最短安全距離(米)
400         5.5
132         3.7
66          3.2
33          2.9
11          2.9

加拿大及前捷克等國家,在電纜用地範圍內 (即電纜經過走廊) 禁止建住

瑞典數例情況、日間

及其他築物可興在電纜用地範圍。高壓電纜亦不可在現有住宅的上空經過。此,該國亦嚴格限制外電纜與其他建築物間的距離

採用輻防協會的準則亦規建築物132千伏電纜(或配電站)的距離, 少須10米。而與380千伏電纜(或配電站)的距離則至少須28米。

瑞典局為鄉村制訂規以合理成避免產生電磁場的問題。國家電力安全局在㆒九九㆒年建議避免在磁場高於0 . 2微特的電纜附近興建新學校及日間護理中心

想問, 培僑門口的高壓電塔是多少千伏? 距離
多少米?

我也很喜歡培僑的, 但這個問題令我很擔心! 始終仔囡健康最緊要...

請問有無人知道學生是否真的會受電波影響到?

因為咁.. 我地吾考慮培僑... 真係好可惜.

yes. 我打過去問, 佢地都話只會起係安全位置上.  but 對我黎講. 都係太近. 十幾年係電欖下. 我吾想後悔.  身體比什麼都重要.

以上只係個人擔心. again 學校同中電都話係安全的.

各家長:

其實現任及過往校長對此問題作了什麼回應或解釋呢?? 有否聘請任何專家來評估呀?? 曾校監或許來年有一些改善措施將會進行??

各位PKC家長, 為何你們不回應呀, 是否沒有家長是關注此問題?? 有沒有家長可聯絡本人或PM我也可以. 謝謝!!

試google "electromagnetic fields inducing cancer".

發覺手機, 微波爐, 電毯, router...高壓電全都可能有危險, 最好是先把可能有危險的東西遠離自己.

如果怕就不要接受學位, 反正我細女仲係waiting list, 上年年尾喊到眼腫都攞唔到位.

作為培僑的家長, 我祗能說培僑是一間硬件和軟件都很好的學校, 孩子們快樂地學習和成長, 能學到的東西很多, 范圍很廣, 內容絕對不淺, 但家長們也一定要付出時間去關心子女.

希望有機會進入這間學校的學生不要放棄機會, 因為這是一間很好的學校.

大埔康樂園近電塔的獨立屋是比市價便宜10-30%, 這多少反影了人的心理.

當然, 很多吃了十幾年的塑化劑先發現問題, 但都無可耐可.

手機致癌的講法已有好多年, 但手機的銷量歷年不跌反增.

關心pkc附近電塔的人不多, 而關心其他事情的家長反而多, 舉例:

1.   新校長來了後, 行政大有改善, 不再如以前由某軍主理那般一...糊塗, 可喜.

2.   小學功課量特別是初小增加了很多, 因為以前的小一至小三跟本差不多沒有功課帶回家做. 現在嘛, 一到三個小時功課是肯定的, 在於你孩子的速度.

3.   課堂紀律改善了很多, 特別是中學生方面, 以前被人說無紀律無禮貌的學生, 宜家實在有很大改善.

4.   行政改善的原因可能是由於校長把政策嚴格執行不再和稀泥. 但我中學的大仔就好唔習慣, 因為學校不再無王管, 先寛後嚴實有有些難受.

原帖由 Billyonnie 於 11-6-13 14:04 發表
各位PKC家長, 為何你們不回應呀, 是否沒有家長是關注此問題?? 有沒有家長可聯絡本人或PM我也可以. 謝謝!!

我都好鍾意間學校, 但呢個問題令我腳步.
我打過去問中電, 回答都係"標準答案", 點答, 你去返網頁faq都有架啦.  總之, 所有位置都係合符國際標準的.

我打過去學校問, 佢地話無家長問過呢個問題. 吾清楚我擔心咩. 有問題可以打去中電問.

我地去過學校睇. 電欖同學校位置真係好近. 係, 人地話電話都有幅射, 但咁大個電欖, 24小時運作 可吾可以同電話相提並論呢?

如果以塑化食品事件比較, 都吾可以相提並論.

你吾知就另計, 如果你知有風險而個風險後果可大可小就真係要考慮清楚.

我係超級鍾意呢間學校, 如果可以搬走個電欖 , 對學校, 對讀緊既小朋友都係件好事.

我真係希望學校, 同家長們會提出呢件事研究, 係咪需要做d野.

鍾意還鍾意, 我黎講, 我會以健康為首要.

身體重要過一切.

原帖由 pipip929 於 11-6-27 15:26 發表

我都好鍾意間學校, 但呢個問題令我腳步.
我打過去問中電, 回答都係"標準答案", 點答, 你去返網頁faq都有架啦.  總之, 所有位置都係合符國際標準的.

我打過去學校問, 佢地話無家長問過呢個問題. 吾清楚我擔心咩.  ...

電磁波既 radiation 同核事故既 radiation 本質好唔同,
相對能量少得多.

人人每天接收到手提電話既 electromagnetic field
既 radiation 亦都唔少故喎,再得人驚 D ,無處不在既 wifi
同微波爐頻率非常接近.
咁生活在當前,既我地應該點自處?
香港既環境,小弟覺得已經無得選擇,再擔心都無用.
順其自然把喇.

查實真係如果放心唔落,唔好勉強.
‹ 上一主題|下一主題