用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係唔係一定要補習
樓主: d2343130
go

係唔係一定要補習 [複製鏈接]

原帖由 cow 於 10-11-1 17:16 發表

"補習http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=599&cb=2119和閱讀有負相關",只是一些統計數據, "補習http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=599&cb=2119多,成績差", 只是 ...

cow,

I agree with you.

Therefore it is just correlation.  Statistics can only find out the correlation.  Interpretation leaves to the researchers.

But from this research, it is highly likely that private tutorial's effectiveness is not as good as what most people believe.

eviepa

Cow,

幾十年前,補習的通常是成績較差的一群,但時至今日,起碼以小學而言,補習是相當普遍,無論band 1, 2, 3都有大量學生補習,似乎補不補習,與成績無關。

eviepa

我個小朋友又唔係bor...有補習 開英文(補左一段時期嫁啦~)...英文係有進步

補左有進步咪繼續囉。

原帖由 eviepa 於 10-11-1 19:39 發表
幾十年前,補習的通常是成績較差的一群,但時至今日,起碼以小學而言,補習是相當普遍,無論band 1, 2, 3都有大量學生補習,似乎補不補習,與成績無關。
eviepa ...

eviepa,

"補習和閱讀有負相關", 我覺得"補不補習,與閱讀成績無關"。

您所指旳是否"香港小學生中英雙語閱讀能力研究"?

56%參與研究的學生有課餘補習。
研究指出「沒有」課餘補習的學生,他們在中英文閱讀的表現較「有」補習的學生為佳,並達顯著程度。即使有接受補習的學生中,成績最好的一群(即家長認為「雖然子女的成績合格,但為了爭取更好的成績」,也要子女去補習),他們的中英文成績(中文:571 分;英文:429 分)仍不及沒有補習的學生的平均分(中文:580 分;
英文:434 分)。

<香港小學生中英雙語閱讀能力研究(第二屆)
2008 月7 月9 日>

Cow,

正是這個研究。

另外,中大教育學院的侯瑞珠在澳門也做過一個補習與成績的一個研究,約於一年前發表,結果也是補習不利於成績。

當然,每本統計學入門都指出,「A與B有相關性」並不能直接推出「A導致B」的結論。不過,實際上,A真的會導致B的機會不小。

既然研究結果指出補習和閱讀是負相關,所以補習導致閱讀差的機會不小。相反地,補習能增強閱讀能力的機會甚微。當然,我希望學者會跟進這個問題。

在小學來說,閱讀能力是讀書成效的一個重要指標。平均來說,閱讀能力越強,學術水平越強。

就算我們採取一個較為保守的看法,補習是中性的,不會減低閱讀的能力,也不能增強閱讀能力。這樣看來,起碼小學來說,補習的效果似乎不大。

現在的香港學生幾乎每個都曾經補過習,補習的壞處是:
1. 花錢
2. 在忙碌的上課、功課、課外活動中再要沉悶地補習。

如果補習沒有明顯改進讀書成效的話,為何要補了習呢?

是不是補習的效能被家長大大誇大了呢?

eviepa

王國會長

我一直也冇比囡囡出去補習的, 而佢成績都唔錯.

咁我也算係另類既老豆,  我同意小朋友放學時腦都"實" 晒,  所以我準佢放學后吃茶點&看半小時電視cartoon relax 下先才開始做功課, 總之在我們回來時要做完, 我們晚上會看看她有否做足, 做錯一般也不理, 讓老師叫她做correction, 如果有唔識做才教佢做.

原帖由 Kittymummy 於 10-10-19 23:31 發表
鬼咩, 一個小朋友返學由8:00 -3:00 放學. 之後仲要去埋補習社 (起碼一日都要兩個鐘啦 ). 一味做, 一味做..... 個腦都"實" 晒, 都無時間比佢靜落黎思考一下.

我.... 係一個好另類既媽咪. 我主張小朋友每日係應該睇cartoon (小一至小四), 當然係講緊做晒功課之下. 只要做好佢應該要做既野為先. 小朋友係應該有佢應有既童年生活,同埋初小既成績唔駛睇得太重要. 反而自律, 行為同生活規律先係最重要.

其實死做爛做的補習是不利於學生身心發展的。如果學生本身已明白課堂所教知識並掌握得很好,讓他不斷重複又重複做會讓學生對練習產生厭倦心理,但如果學生不明白課堂的知識,只通過練習使其習慣題目的形式,這只能是徹頭徹尾的填鴨式教育,他變成了「知其然,不知其所以然」,他的根基不牢固。
正確的補習應該維持在每週1~2次,每次不多於1.5小時,老師需針對學生不明白的地方進行詳細講解,或做少量額外的習題以鞏固已學知識,那學生才能發揮最大的潛能。因為學習不是學生生活上唯一的事情,他也需要其它的活動來發展其它方面的特質和技能,因此,我們需要給孩子一些空間,建立快樂的童年。

我最初都唔接受小朋友細細個就補習, 但個女開左學2個月, 我每日都要唔加班趕返來同 佢跟功課和默書, 好緊張,好彩有間補習社近屋企, 佢放學做完功課返屋企, 仲可以玩, 我也輕鬆了, 起瑪我開ot佢明天也交齊功課, 但我同補習社講左唔駛操習作住, 因她很細,我只要求幫輕我呢D要返工既阿媽.
原帖由 eviepa 於 10-11-1 19:39 發表
Cow,

eviepa ...

原帖由 山竹小妹 於 10-11-3 00:03 發表
其實死做爛做的補習是不利於學生身心發展的。如果學生本身已明白課堂所教知識並掌握得很好,讓他不斷重複又重複做會讓學生對練習產生厭倦心理,但如果學生不明白課堂的知識,只通過練習使其習慣題目的形式,這只能是徹頭徹尾 ...

AGREED!!

Agreed.  若果我唔係quit左份工, 我唸我都要讓小朋友去補習, 邊有可能早D同佢做功課, 溫習, 等佢食飯後仲有DD時間玩下.

原帖由 edf 於 10-11-4 00:21 發表
我最初都唔接受小朋友細細個就補習, 但個女開左學2個月, 我每日都要唔加班趕返來同 佢跟功課和默書, 好緊張,好彩有間補習社近屋企, 佢放學做完功課返屋企, 仲可以玩, 我也輕鬆了, 起瑪我開ot佢明天也交齊功課, 但我 ...

原帖由 Joshua_BB 於 10-11-4 11:17 發表
Agreed.  若果我唔係quit左份工, 我唸我都要讓小朋友去補習, 邊有可能早D同佢做功課, 溫習, 等佢食飯後仲有DD時間玩下.

功課輔導、及、分數輔助。前者無所謂,後者…

回覆 53# wootaitai 的文章

這個方法不錯,我也有下放權力給工人姐姐,make sure 阿女在我放工前做完功課。

投降了, 我 都 是 找 補習社好了.. 因我沒辦法早些回家教功課, 她 的 成績 已 續漸 下降 ...我 疲倦時, 她 也 疲倦..睇 得 功課黎 又 讀唔  切 書, 學校也有時突擊問書, 我 女 成 日問 到 "o' 嘴, 無 得 放 小息 ..1 個 weekend 跟 本 不 足夠 溫曬所有subject .. 唔使 休息咩   

話 就 話 比 佢 學 其他 野, 但 真 的 不 足夠 去 鍊, so all things are not good in result...唉, 不 想 比 她 去補習也 要 吧!!

家 住   西灣 河, 請 問 有 無 好 的 補習社 介紹 ?   感激不盡

如果自己能力不足以教, 或時間上不足以教, 維有將家長的工作部分外判, 但不要隨便找補習老師, 要找個專科專教的 才有效果.

原帖由 MonkeyGirl 於 10-11-5 15:15 發表
投降了, 我 都 是 找 補習社好了.. 因我沒辦法早些回家教功課, 她 的 成績 已 續漸 下降 ...我 疲倦時, 她 也 疲倦..睇 得 功課黎 又 讀唔  切 書, 學校也有時突擊問書, 我 女 成 日問 到 "o' 嘴, 無 得 放 小息:nau ...

我小朋友沒有補習, 亦不太贊成去補習, 補習令小朋友變得依賴....等人俾答案. 我要小朋友學識自我學習, 自小就俾本中、英文字典佢. 有問題就要問, 但我只會引導佢去解決問題而好小直接俾答案. 我自問能力有限唔教得幾多年, 唯有教佢要靠自己. 佢今年P.4 我放晒手完全無理佢D功課、默書&測驗, 其實都有擔心可能成績會下跌. 結果測驗成績係有進步, 除左開心之外, 佢對自己信心都增強左, 知道自己有D咩不足,要點樣去補足, 點樣去溫習. 真正明白讀書要靠自己努力.

睇完你哋的分析和討論, 我仲加頭大, 仔成績下滑, 係咪要去補習呢?

我真的不知道, 勁無奈~

成績下滑,其實可以有好多原因,補習未必係唯一既解決方法

而家既小朋友,返左成日學,仲要補習到六七點,其實真係攰,但當然,如果屋企冇人幫,補習都係一個好既方法,但我覺得教仔呢d野都係自已做返係最好

原帖由 木子 於 10-11-12 11:36 發表
睇完你哋的分析和討論, 我仲加頭大, 仔成績下滑, 係咪要去補習呢?

我真的不知道, 勁無奈~
‹ 上一主題|下一主題