用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係唔係一定要補習
樓主: d2343130
go

係唔係一定要補習 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 山竹小妹 於 10-11-3 00:03 發表
其實死做爛做的補習是不利於學生身心發展的。如果學生本身已明白課堂所教知識並掌握得很好,讓他不斷重複又重複做會讓學生對練習產生厭倦心理,但如果學生不明白課堂的知識,只通過練習使其習慣題目的形式,這只能是徹頭徹尾 ...

超同意~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

我囡囡都無補習, 全部自己跟, 功課錯由得佢錯, 等老師去改, 佢唔改正過點會有印象錯咩呢~~~~

就算囡囡讀緊既 ORT & GCW, 只有 GCW 會同課業有關, 自問英文差所以畀佢讀 ORT, 等囡囡可以有人教導下去睇英文書. GCW 先係專攻 Grammar.

只有英文科我係放手出去畀人教, 每星期兩樣都係上一堂, 其餘時間放左學返黎做晒功課溫好默書, 我唔會理佢睇書定係玩.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

有朋友就全部依賴補習社, 到底補習社既教法係咪適合無去深究, 只著眼於當前成績.

我問佢補習社點溫默書, 佢話要小朋友每個生字抄 30 次之後去默, 默出黎全部岩晒, 我只好同佢講呢 d 係 short memory, 絕對唔會長久, 唔信過兩個月同小朋友默返同樣既範圍, 我保証一定唔合格.

每日做完功課溫完書就死做補充練習, 到底小朋友明幾多, 定係撞彩答中又唔知, 總之做完出黎成績有進步就算, 我聽到呢點真係

總之我係一個好抗拒小朋友每日放學後就留係補習社既家長, 情願小朋友做完功課有自由時間既媽咪黎.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 brother_god 於 10-11-15 17:56 發表
樓上又講得無錯...但如果唔係自己唔識教..又要返工既話,有邊個會洗錢俾小朋友去補呀...

我識既人唔使返工, 係唔願意教同時間係小朋友身上..........

如果屋企人有時間教同個小朋友跟功課的話, 咁就唔需要補習囉;
但係如果屋企人真係抽唔到時間同佢跟功課的話, 又或者有時間但係根本某d科目唔識教個小朋友, 而果個小朋友又冇能力靠自己應付到的話, 咁就可能要真係要靠補習了.

小朋友既野緊係自己跟係最好,但有時又可能會令到關係太緊張,比人地教又有好處,所以都係視乎自己o個個啱邊套

呀囡一星期補習三天,學校又多功課,補習社又有很多功課給她做,她本身做功課慢,每天完成學校和補習社的功課已疲倦不堪,馬上要睡覺.我好心痛她每天這麼辛苦,但因為臨近考試,他們給我囡做的past exam paper又確實可以幫到她考試,這使我很矛盾.

唉~ 我今日至搵補習班上, 因為老師打黎話我大仔中文閱讀理解考試唔理想, 但其他就ok, 所以我都諗係咪要同佢補補....

我老公成日都同我講, 叫我放手俾人教, 一來我唔係老師, 二來耐性又唔夠, 吓吓就丙...大家都唔開心...

前車之鑑, 我大仔有番公文英, 所以英文我都比較放心, 但中文真係唔知點教, 睇多d書都唔能夠令佢理解考試內容...

所以我都buy 因免傷親子關係而去補習嘅~~!

回復 69# 恩林 的帖子

其實放學去的所謂補習, 都止不過是做功課, 想可以完全放手, 絕對不可能.
我同意如果父母要上班, 小朋友放學去補習社做功課, 是一種不錯的方法, 真的可以減少很多磨擦. 但自己也不可以不理.. 只想在平時輕鬆少許.
如果我不用上班, 我只絕對不會將仔仔放在補習社做功課, 但....

誤會了~!!
我諗住俾我仔仔上個d唔係做功課班, 係好似公文式個d補習班, 番到屋企反而要做多份功課...
我仔仔自己做功課已經ok了, 我都會自己同佢對功課, 其他科的溫習都係我同佢溫的, 只係我冇方法令佢中文有進步,
初初我都想自己同佢溫中文, 但今次考試成績番到, 證明我嘅方法唔work, 所以我至要補習社幫忙....
有時堅持自己嘅理念反而傷左十家關係...dd錢唔好慳呢~~!
原帖由 qkhui 於 10-12-23 13:05 發表
其實放學去的所謂補習, 都止不過是做功課, 想可以完全放手, 絕對不可能.
我同意如果父母要上班, 小朋友放學去補習社做功課, 是一種不錯的方法, 真的可以減少很多磨擦. 但自己也不可以不理.. 只想在平時輕鬆少許.
如 ...

上次同朋友個仔傾開, 佢係讀傳統名校, 但會考得幾分, 佢間中學年年都有甘多壯元, 不過佢說10A個個都係補習班補出來, 無一個靠學校OR自己. 好鄙視D去補先至有好成績既同學, 我又覺得, 就算去補, 都係勤勤去做卷, 先至有機會有好成績.唔係用$, 就可以買個A番來.

以前信左D親子專家話不用補習,真是大錯特錯.根本個個CASE不同,不可一概而論.要考類點:
父母有沒有上班
學校的教學質素太差
小朋友資質
小朋友反叛與否
補習社質素

應補就要補

但係學校吾理你咁多,,,成績差的學生就問家長,,你有冇比佢去補習班,,如果沒有就快D比小朋友去補啦,,就連小學老師都拋個波比家長,叫你地比仔女去補習啦,,無奈!!!!!!

我仔同D同學要求亞SIR放學後可否幫佢地補數學課,因面積有好多吾明點計(是考試前),,亞SIR話冇時間,好忙有好多會要開,,死未!!
難得學生都有上進心,,但學校支援又有幾多呢??????????

原帖由 d2343130 於 10-10-14 14:48 發表
家吓好似唔補習就追唔上學業....補習班有"成行成市"......

如果大部份小學生都有補習,老師上堂又會點教法呢....當個個都無補習計,定用個個已有補習黎教.....

若是如此,返學只係為了測驗同考試成續..... ...

原帖由 overview 於 10-10-20 22:27 發表
(4點半返屋企就睇tv睇到7點)

好少聽有家長可以比小朋友睇咁長時間電視, 除非假期.  默書只有80幾分我係完全唔收貨架 (可能我地係高年級), 點解有晒範圍, 有得讀都攞唔到9字呢 ? 我只接受錯unseen.

...

你講嘅同我諗嘅完全一樣.
黙書有範圍, 應該係要有9x分先會收貨.

我問過/亦識好多會考及高考拿A d 學生, 大多係出面補到傻, so far 只識一位尖子, 會考30分, 佢完全未補過習, 只係狂做past paper.

原帖由 catcatmom 於 10-12-26 21:36 發表
上次同朋友個仔傾開, 佢係讀傳統名校, 但會考得幾分, 佢間中學年年都有甘多壯元, 不過佢說10A個個都係補習班補出來, 無一個靠學校OR自己. 好鄙視D去補先至有好成績既同學, 我又覺得, 就算去補, 都係勤勤去做卷, 先至 ...

原帖由 overview 於 11-6-3 13:29 發表
我問過/亦識好多會考及高考拿A d 學生, 大多係出面補到傻, so far 只識一位尖子, 會考30分, 佢完全未補過習, 只係狂做past paper.

但係佢哋由小學補習至高考會考? 我哋應分開睇,很多會考生在考試前一年上雞精班學考試技考,但這不同於小學就開始補習. 我個人覺得小學階段,補習應該是最後的辦法.

Totally agreed, 初小默書應有90分以上,而小一,二的平均分亦應有90分以上,80分為合格。

原帖由 overview 於 10-10-20 22:27 發表
(4點半返屋企就睇tv睇到7點)

好少聽有家長可以比小朋友睇咁長時間電視, 除非假期.  默書只有80幾分我係完全唔收貨架 (可能我地係高年級), 點解有晒範圍, 有得讀都攞唔到9字呢 ? 我只接受錯unseen.

...

回覆 5# cccolin 的文章

咩老師黎架?!
簡直「本末倒置」
如果係咁,老師、呀老師,不如叫班學生去補習社返學,再有咩唔識先返學搵老師你補習好唔好?

引用:
cccolin 的文章
但係學校吾理你咁多,,,成績差的學生就問家長,,你有冇比佢去補習班,,如果沒有就快D比小朋友去補啦,,就連小學老師都拋個波比家長,叫你地比仔女去補習啦,,無奈!!!!!!

‹ 上一主題|下一主題