用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞囡升咗三年級之後,差唔多日日都喊/..\ ...
樓主: vicky
go

亞囡升咗三年級之後,差唔多日日都喊/..\ [複製鏈接]

咁你囡囡小息同邊個玩??? 有無同返舊時同班同學玩呢??
如果佢連舊班同學都唔去搵, 我唸要多同佢JOIN一些外面興趣/活動班, 予她多主動結交朋友.

如果你囡囡唔鍾意PROJECT全是男生, 既然是老師分派, 你(家長)都可以同老師反映吓, 可唔可以加插多一/兩位女生在組別上?? 我覺得有些女生都好HELPFUL,  2個JOIN新隊+你囡囡TEAM, 好過硬要插一位女生入你囡囡隊.  
老師又可課後介入, 叫HELPFUL同學可主動多些和她傾計.

功課多 ~ 我唸依方面簡直係小朋友致命壓力.  但仍有須要TRAINING佢地做快些. 剛開學不夠2個月, 升P.3功課多都好正常, 依家開始去習慣多功課, 高小可能無咁辛苦. 無法啦. 香港學校就係咁....  
大家只有適應.

幾時有親子旅行呀? 要好好把握機會, 或者學校講座都可以識人架, 唔好灰心, 天無絕人之路, 其實每個小朋友响唔同階段都會有唔同問題, 唔好將問題放得太大, 心境輕鬆啲問題都會易解決啲! 加油!

‹ 上一主題|下一主題