用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 諗緊學乜野樂器....
go

諗緊學乜野樂器.... [複製鏈接]

我個仔係天生LOGIC 型的, 對音樂的興趣在於記音符, 都係好文字化的, 曾學過3個月琴, 但因為唔係好跟要求練琴, 成日想點彈就點彈, 所以我唔比佢學落去, 但就快上小一, 大部份小一都會要求一體一藝的, 所以想襯而家唔係太忘開始一樣樂器, 想問下各位媽咪意見.

我仔冇乜特別要求, 佢見過 trumpet, 話要學, 但我同老公覺得, 中樂好似幾多學校鍾意, 加上覺得二胡好似得3條弦 (好似係3條) 所以會唔會相對易上手, 又細部, 又平....

有冇媽咪的小朋友或識人學緊二胡??

另外, 對大提琴都有小小興趣, 覺得特別小小, 又坐響到拉, 仔仔一企就周身郁....

好煩惱. 如果有WEB SITE比我參考就好了 ^^ TKS
   0    0    0    0

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-7 17:16 發表
我個仔係天生LOGIC 型的, 對音樂的興趣在於記音符, 都係好文字化的, 曾學過3個月琴, 但因為唔係好跟要求練琴, 成日想點彈就點彈, 所以我唔比佢學落去, 但就快上小一, 大部份小一都會要求一體一藝的, 所以想襯而家唔 ...

我以前看過一本介紹各種樂器的書, 總結少少:

鋼琴, 易學難精, 要同時睇兩行樂譜和協調兩隻手, 比絃樂器容易上手, 但困難過管樂器.

管樂器, 單行樂譜, 按鍵越多越容易上手, 因為一按D音就準.
但銅管樂器最好大隻D才開始學, 要識得運氣.

絃樂樂器最難, 因為幾條絃就拉哂咁多個音, 要靠耳朵聽和記住每個音的位置. 這就是為甚麼起初會有"劏雞"的辛苦期.

彈鋼琴是一項相對地孤獨的活動, 因為不似得管樂和絃樂般, 可以和其他人合奏. 如果孩子很喜歡和朋友一起玩, 就有機會出現彈琴和社交生活的矛盾了.

衆多樂器中, 最難的可能是french horn 和 oboe.

其中一種選擇的方法, 就是讓孩子聽不同樂器演奏的音樂, 看看孩子喜歡那種樂器的聲音. 因為若不喜歡那聲音, 實在學不下去. 例如小提琴高音, 大提琴低音, 有些人喜歡高音多些, 但有些人就較喜歡大提琴的低音.

作者講到最後, 還是那句, 最重要是孩子喜歡那種樂器.
本書只講西洋樂器. 中樂我唔識啦.

醒目開學勳章

想問敲擊樂容易嗎?
亞仔時常話想學打鼓, 我仲諗緊.............

原帖由 lillymarie 於 10-10-7 18:13 發表

我以前看過一本介紹各種樂器的書, 總結少少:

鋼琴, 易學難精, 要同時睇兩行樂譜和協調兩隻手, 比絃樂器容易上手, 但困難過管樂器.

管樂器, 單行樂譜, 按鍵越多越容易上手, 因為一按D音就準.
但銅管樂器最好大隻D ...

我都諗緊呢個問題,問我個女,佢會話樣樣都鍾意,但我一定會揀size較小的樂器,買個鋼琴都唔肯定第日學唔學得長。

睇書還睇書, 現實又好唔同. 我個大仔其實好唔適合學鋼琴, 嚴格來講係唔適合學樂器. 因為佢拍子唔準, 唱歌亦會走音. 但佢就係好喜歡學鋼琴. 即使進度慢過人, 練習比人地多一倍. 我嘗試勸佢轉另一種樂器, 又或者唔再學, 佢都唔肯......

原帖由 woowooma 於 10-10-9 05:48 發表
請問這本介紹各種樂器0既書乜名?

是我在圖書館借的一本英文書, 已不記得書名. 剛上amazon.com 再 search, 發現有好幾本書是關於這話題.
我估計我當年看的書應讓是這一本:
The Right Instrument for Your Child [Paperback]Atarah Ben-Tovim (Author), Douglas Boyd (Author)
在公共圖書館原來有中文版:
發掘兒童音樂潛能 : 如何選擇樂器 = The righe instrument for your child : the key to unlocking musical potential / Atarah Ben-Tovim, Douglas Boyd著 ; 陳軍譯.
索書號 : 910.5 1483

拍子唔準對敲擊樂嚟講係一難題,但小朋友logical可能會易上手,因為計算時間長短佢哋會準確啲,有利學習。中樂比較易,五聲音階,音準要求低啲。

咁都得!

我都應同可以比小朋友多聽音樂會,等佢"簡",我都好怕女女一時一樣,佢"簡"左就要同佢約法三章,一定要佢每日練習先比佢學,不過如果遇到好老師就可以KEEP住有興趣LA!msemily就好la!佢仔咁有興趣,一定學得好。

我囡囡6歲學緊琵琶,越學越有興趣,我諗係MISS堂堂都有遊戲同佢玩的關係,幾特別,你有興趣我可以PM資料比你,亦都建議你打電話去問一問,專業老師的意見可取!
‹ 上一主題|下一主題