用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

大家in晒未呀?
趙中下個星期六in,有朋友話見個in表有成300幾人喎!是否?囡囡唔少同學都有申請,有人有得見,有人無;據分析,以囡囡小學2次呈分試考大約40(或者30幾)已無得見,20幾有得見.
雖然趙中不是我杯茶,但仍祝福大家面試順利!

原帖由 MATHEWMA 於 11-3-22 21:12 發表
Hi Mamafufu,

感謝你的回覆 !! 我朋友就可以根據以下資料選擇學校和作出最後決定是否到"十八鄉" interview

剛考完第3次呈分試,又到緊張時刻了!今次D卷話淺,唉!深又担心佢唔識,淺又担心佢大意....好折磨!呈分時每個名次可以只相差0.點分(唔係平均分0.X,係總分!),總之考完哩次呈分,下次(期考)心理壓力應無甘大!

我唔係好明,究竟指全部banding學位?band1學位係唔係都係減突?以我理解,是在大抽奬影响最大,自行階段學額係無受影响,甘係唔係危險線果D學生最受影响?因為自行階段無把握,便要睇大抽奬?

原帖由 mamafufu 於 11-3-31 15:02 發表
多謝elbar的資料:
>>>
元朗區情形更嚴重,全區27間中學減班,學額減少918個,但下學年學生數目只跌486人,也即「減凸」學額432個>>>

據我所知,元朗區有2間中學唔參加哩次5減1縮班計劃,其中1間係信義中學,另外果間我唔記得,有人記得否?有D參加計劃因為可以維持番全校英文班,有取巧成份,可以向外宣傳佢地仍然係全英教學,其實已降呢,唔係全band1小學生,低過8成幾band1學生,因為收足(好似)80%or85% band1小學生便可以開英文班.

原帖由 煒良媽咪 於 11-4-8 11:20 發表

如例推算! 噤元朗區27間參與自願縮班既學校, 其中一些中學係咪未必一定被教局選中? 教局會唔會計算埋全區中學既banding比例, 再選擇適當既中學作縮班? ...

其實進取和保守分別只在於,進取各1半,保守有80%得到第1志願;睇小朋友本身成績點,如果進取唔係自己最心頭好,甘扣門機會去番B1機會大唔大?無話邊個方法好,真係好睇人,有人唔甘心,有人太担心.
講晒一句,教容易,睇你承担和接受結果程度如何?總之唔好事後成追憶,後悔!早知係甘.....呢D無謂說話啦!

未縮班前,就供過於求,縮班後,就求過於供,但係又甘計,英中位對B1學生(元朗區)人數,還是>3比1,每少於3人爭1英中位(淨係計全級開英文班的學位).
每種方法實有利害,睇你用邊種心態去揀.
到呢個階段,可以做到的就係調節心態,揀左就唔好後悔,人地話點好點唔好都唔好再聽.
B1學生大不了就是入B2頭中學,唔好太心灰.

原帖由 蜆介鯪魚球 於 11-4-19 12:47 發表

0甘0係今界縮班情況下,做進取形好,定保守形好??

終於出來蒲頭了!阿囡已升中,都無物心掛掛,條路係佢自己行,媽咪心態已改番,唔似當日小學時要諗甘多野,現在目標只得一個---考大學,亦係靠佢自己能力.
講番考上名校,今時唔同往日,交通發達,考出面D傳統名校再唔係遙不可及或山長水遠的事,只要你肯(花時間或金錢),加上小朋友能力高,每個人都可以去考,唔再局限元朗某某小學...就算係屋村小學,一樣有高質素小朋友考上名校,李東海小學就曾經有男學生被"男拔"招左去,去吓D小學網頁,留意佢地升中情況便知,雖然我無上英來小學網頁,但相信佢地都有小朋友考上出面D名校.唔好再相信只得某一兩間小學才有小朋友考上出面傳統名校,其實考唔考好在乎家長想唔想和之前做了甚麼功夫!
唔再講了!又要閃,沉底了!有緣再見!

原帖由 VHFC 於 11-10-19 20:36 發表

mamafufu,
代友問, 請問除了李宗德有學生入喇沙及瑪利諾此等名校之外, 有沒有其他天水圍/元朗的小學生入入到呢?  謝謝!!

回復 hongkeikei 的帖子

不是(知實例).
以你走勢,由11考到1,可以自行試鄉中(如果佢係你心儀),但亦要加課外活動(有奬攞果D).

回復 Sherryko9 的帖子

記著:自行果兩間,最好最好係你最心儀果兩間,就算入到其中一間都係好開心果隻,如果自問成績唔差.

回復 wawaliluk 的帖子

可以升呢,轉得英中,唔會差,我覺得1樣,只會以近屋企為首要,如果無特別宗教背景.
‹ 上一主題|下一主題