用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

回復 5# laiyeec2001 的帖子

崇德絕對係band 1頭英中!
band 1尾學生自行派位機會極微
恕我坦白,英中大多數科目都係用英文教,小朋友中英文底子唔夠强,派位好彩升到英中,都未必係好事!

回復 240# mamafufu 的帖子

講曬一句,唔好以為上到中學就放曬手比小朋友,大人一定要適當看住,亦要一早和小朋友說,讀書是自己,唔係集體遊戲,學校生活要有,但要找適合的學校生活.

mamafufu,
pls check PM. thanks!

係唔係一定要全 A 先得 ?

請問:
成績 A 同 B, 係咪都屬於好呢 ?
定係成績有一個 B, 元朗最TOP 中學就唔收架 ? 係唔係一定要全 A 先得 ?

每間中學都講曬佢地要求,上網睇吓間中學要求物啦!通常都話3A1B/2A+.......但conduct就最少B+或以上.

原帖由 mn123 於 10-12-30 15:56 發表
請問:
定係成績有一個 B, 元朗最TOP 中學就唔收架 ? 係唔係一定要全 A 先得 ?

原帖由 mn123 於 10-12-30 15:56 發表
請問:

自行派位,中學校方一定擇優取錄!全部A一定有獲得面試ge優勢!無人話有B就唔可以入band 1 top英中!統一派位就可以啦!
假設同期有300位小朋友申請學位,中學學位只有50個,中學方面唔會in曬所有申請人,300個選100人面試咁計,其中200個成績表全A,100個有B,咁果d有B的小朋友"可能"連面試機會都無

鄉中同商中既差距(成績)大唔大呢 ?

有無有知道依家商中好唔好呢 ?
聽到佢太多負面新聞, 但小女既成績又驚高攀唔起鄉中, 趙中....
唔知有無人識人係商中讀呢 ? 呢間中學到底好唔好 ?  
(小女全級20名...)

請問有無有知元朗光明英來同商會小學係唔係屬於名校 ? 2間學校邊間另的 ?

嘻 ! 打錯字, 應該係邊間"叻"的 ??

光明英來同商會小學都係屬於傳統地區名校, 英來比較積極, 對外多比賽, Band 1學生多。
除咗光明英來同商小外, 還有鐘聲、光明、靈愛等均屬於傳統地區名校。

元朗公立中學

得閒時我會上中學網址,睇下佢地有乜攪作,琴日上咗一間中學網頁,開咗佢個學校年報睇 ---- 嘩! 嚇咗我一跳,竟然一間收band 1生的中學可以出band 3 水準的會考成績,真係令人難以置信。

去片---下列文件第11頁﹕
http://www.ylpss.edu.hk/schoolnet2/about%20us/school%20report/School%20report%2009-10/school_report09-10%28Public%20%20version%2026_11_10%29.pdf

元朗公立中學收既絕大部分係band 1 生(今年開4班英文班),但好多科的會考A-C級的成績,竟然係低過全港平均數字---記住全港平均數字係全港band 1/2/3中學的平均。

以下列出幾個重要科目的優良百分比﹕
2010年會考優良(A-C)百分比
科目元中
百分比
全港
百分比
另一間
跌呢英中
(劉金龍)
百分比
英文221739
中文101943
數學312945
物理283164
化學343066
生物273172
歷史52028
中國歷史31723
地理520--
中國文學219--

數字係唔識講大話既,考慮到呢間中學中一入學時收既學生水準,加上五年後出來的會考成績......
唉...............

係啦!呢間中學都唔知做乜,近年不停降呢...

回復 251# mamafufu 的帖子

元中已經明日黃花好耐了!5年前收的不是最top,但亦應不是最差,但5年後,正反應"好馬當死馬教",唔死都比佢教死!

回覆 251# mamafufu 的文章

請問 mamafufu 知唔知商中又如何 ?
麻煩哂 ~ ~

五年前元朗有8000名小六生,只有五間英中,所以元中收既九成以上係band 1 ,雖然大部分係band 1 中至尾,但出來的會考成績.......

而且五年前元中同劉金龍既收生質素係同一水平,五年後......

<<"好馬當死馬教",唔死都比佢教死>>用來形容元中真係good!

原帖由 Sherryko9 於 11-1-3 12:06 發表
元中已經明日黃花好耐了!5年前收的不是最top,但亦應不是最差,但5年後,正反應"好馬當死馬教",唔死都比佢教死!

商會好過元中好多,但以英中平均水準比較,商會的成績仍然令人失望,英中理科應至少有60%優良率,文科40%優良率先至"襯"得起佢地個"英中"嘜頭。
2010年會考優良(A-C)百分比
科目元中
百分比
全港
百分比
劉金龍
百分比
商會
百分比
英文22173938
中文10194342
數學31294555
物理28316442
化學34306646
生物27317268
歷史5202830
中國歷史3172347
地理520--29
中國文學219--17

原帖由 mn123 於 11-1-3 14:30 發表
請問 mamafufu 知唔知商中又如何 ?
麻煩哂 ~ ~

原帖由 mamafufu 於 11-1-4 01:32 發表
商會好過元中好多,但以英中平均水準比較,商會的成績仍然令人失望,英中理科應至少有60%優良率,文科40%優良率先至"襯"得起佢地個"英中"嘜頭。
        2010年會考優良(A-C)百分比    科目  元中
百分比  全港
百分比  劉金 ...

Wah, 孖孖夫夫,你咁"早"仲未瞓呀
江湖傳聞下個跌"呢"英中可能係"照鍾"、"傷鐘"
下屆千禧小龍升中,又會有一番龍爭虎鬥

多謝mamafufu嘅無私精神, 犧牲咁多時間, 真係幫左好多六神無主嘅家長!

請問有無人知,而家喺元朗區因自願減班方案影响嘅中學呀?

原帖由 PPP2010 於 11-1-4 15:59 發表
請問有無人知,而家喺元朗區因自願減班方案影响嘅中學呀?

鄉議局、趙聿修、元朗公立、天水圍官立,共減over100個學位
‹ 上一主題|下一主題