用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY學費咁貴又沒正式有公開試成績..
樓主: meow~meow
go

CKY學費咁貴又沒正式有公開試成績.. [複製鏈接]

各人有不同原因, 期望! 我既原因如下:
點解入CKY?>>因入唔到有往績既名校. 雖然CKY新, 但保良局辦學都有好多年! 第一間私校, 點都會睇緊D.
點解唔轉校?>>入到去先知道自己既小朋友在CKY只屬中游. 前面仲有一班叻既可追. 但學校又俾好多機會呢班唔係頂尖既參加樂團, 表演等. 加上小朋友好鍾意返學, 好鍾意間學校. 仲保持好強既求知欲. 又有時間俾佢睇書, 又唔駛同佢為功課勞氣.所以一動不如一靜.
無黙書, 測驗?>>其實有好多! 不過改咗名叫評估, 挑戰站! 家長唔可以預先同小朋友溫習. 但會知道小朋友既表現, 邊方面弱.
學費貴?>>係好貴! 特別係我地呢D唔係公務員既! 不過慳咗D補習費. 唯有自己慳D. 如果有日轉校都可能因為呢個原因.
無往績?>> 呢個都係憂慮. 但學校每年都有安排學生參加澳洲國際聯校評估, 所以CKY家長好清楚小朋友既表現. 而我亦安排小朋友參加CAMBRIDGE 及 GAPSK 試等.  要清楚佢既表現, 俾甘多學貴, 唔可以朦查查唔知值唔值.
>>其實CKY家長都係好緊張成績, 入大學率等. 但依家入大學無我地以前甘難. 反之, 要提高小朋友競爭力, 獨立思考, 批判能力日見重要. CKY家長多是中產, 要俾甘多學費, 唔會無要求! 而我又唔覺叻個批轉咗校. 都係個句, 叻既去到邊都叻. 最緊要適合, 免強無幸福!

其實我覺得愉快學習同考試評核無衝突. 始終入大學都係睇公開試成績. 只要唔好為咗一個考試不停操練便可.  鍾意CKY肯讓學生參加如TSA等之評核(學校不參加派位). 如校長所言, 可讓學校檢討教學成效及作出改善. 所以沒有往績亦不是太擔心,始終就算在有往績的名校, 小朋友亦不一定在前列. 反之失了信心更麻煩.
我覺得讀CKY家長并不輕鬆,因成日都要想辦法引發小朋友之興趣. 小朋友只要對某一方面產生興趣, 佢就可以成為專家. 如我從來都沒有同小朋友串字,但佢串字方面完全無問題. 只要多閱讀, 老師發音準確便無需死記. 但如果小朋友不喜閱讀而家長又放手的話,於CKY這種只用鼓勵方法的學校, 很快便會俾人拋離. 所以出不出名并非最重要,適不適合及家長能否配合才重要.

回覆 3# raycarbb 的文章

今年就有, 大家都睇實.

中文不同英文, 要多寫. 學校於四年班起就要求多寫中文. 四年班起, 要習慣小朋友每"字"問, 他們懂得用很多詞彙但不會寫. 五年班要寫論文, 真有點難度. .

有些小朋友在CKY會受其他同學影響而喜閱讀.而同學間的話題亦多關於書本. 如不喜閱讀, 擔心在CKY讀有些吃力, 始終老師不會每字教. 真要想想辦法了..   

原帖由 raycarbb 於 10-10-5 13:34 發表

AGREED..  我小朋友都是很喜歡閱讀, 串字沒有問題...但可能因為相對其他學校寫得少, 中文字不是太掌握倒

... 反而的的細仔, 不似哥哥般那麼喜歡閱讀, 我也在煩惱他應去讀另一種學校 (他現k2) ...

非常同意! 我覺得小學階段,是培養良好學習習慣的黃金時間. 家長亦不應只靠學校. 如CKY, 雖然功課不多, 但我覺得老師很花心思在功課上, 學到多少, 在於小朋友及家長有否認真對待. 不要將責任都推給學校. 不論這些新興學校或傳統名校, 出色的學生背後都有勤力及用心的家長.

原帖由 hui3328 於 10-10-5 14:45 發表
對於挑選哪一類型的學校, 有些家長喜歡功課及考試多的傳統學校, 但愈來愈多家長喜歡採用活動式教學, 愉快學習的新派學校, 希望讓小孩能夠多些成長空間, 發揮創意.

很難說那一類型最好. 但以我拙見, 小朋友剛起步階 ...
‹ 上一主題|下一主題