用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有沒有做過感統訓練的?有效嗎?
go

有沒有做過感統訓練的?有效嗎? [複製鏈接]

最近打算給孩子報感統訓練,單對單,因為他有不少的自我刺激,例如周圍摸或者坐不定,跳或叫等。
但有人說或許還會讓孩子更多的自我刺激,又說沒有統計數據支持。
我只是想什麽都讓他試一下,只要不是很奇怪或有害的方法,我以為這只是玩著去完成的治療,應該沒有什麽副作用吧,現在一聽說有可能會讓他更多的自我刺激,我有點害怕了。。。。
有沒有試過感統訓練的?有效嗎?有什麽不好的效果?
   0    0    0    0

感統治療師會先評估小孩情況 (前庭, 本體, 觸覺低敏定過敏), 才作出適合他的訓練, 所以請放心嘗試.

小兒做了很長時間感統訓練, 很有進步的.

回覆 2# kelvin_hmlau 的文章

他們是不是針對他需要的刺激而去滿足他?那這樣會讓他更加喜歡每天都有刺激嗎?

與其他治療會不會有衝突,例如ABA的治療。

謝謝

回覆 1# xixi1218 的文章

小兒被評估為大小肌發展遲緩, 低張, 前庭, 本體遲緩, 觸角敏感. 做的活動多數係盪鞦韆, 跳躍等. 係針對性, 所以個個小孩會不同.

應該對ABA 訓練無影響, 除非感統治療師判斷有誤, 越做越差.

我覺得有作用. 不過不要靠上堂那少少時間, 而是上堂時了解做乜會幫到小朋友, 然後平時要多d同佢做.

感統大多是運動, 運動不會影響其他訓練, 反而應該會令佢其他訓練會令專注

好,那我就先讓他試試。

吾好意思, 我想八掛係邊度聽人講, 做感統會讓孩子更多自我刺激.

以我所知, 做感統其實係透過一D訓練去滿足內在既需要然後感少佢地自己既一D自我刺激行為來滿足佢地既需要. 就我自己既小朋友, 佢冶療師既每一個訓練都針對小朋友既問題而做. 所以冶療師設計訓練頂目時佢會先做評估然後講解佢來緊會同小朋友做D咩訓練去改善佢既問題.

詳細你可以借一D關於感統既書來睇或者叫冶療師介詳細解釋比你知. 有問題最緊要問清楚, 因為感統吾係做幾個堂甚至幾個月就見到成果. 所以要知道做每頂訓練背後既動機同意義你先明白點解要咁做同睇到佢係邊度進步.

我自己小朋友一對一做左年幾, 再轉去做小組, 而家都兩年幾一路都仲上緊亦冇諗住停.  
原帖由 xixi1218 於 10-9-30 09:53 發表
最近打算給孩子報感統訓練,單對單,因為他有不少的自我刺激,例如周圍摸或者坐不定,跳或叫等。
但有人說或許還會讓孩子更多的自我刺激,又說沒有統計數據支持。
我只是想什麽都讓他試一下,只要不是很奇怪或有害的方法,我以為這 ...
nil

Sensory integration exercise is very useful in improving or eliminating some strange behaviour of Austistic child. You can also do some at home - swing in park, swing at home, forward roll, drag on a piece of towel, run in park, climbing tunnel, sitting on big gym ball, jumping, rolling the body on the floor, etc.

The effect can be seen very quickly.

感統基本上係會幫助腦部發展,任何人做都有用 (就算對正常的孩子,依家也有一些學校/中心開始舉辦類似的課程)...有聽過做左會變差的說法...問過治療師,說是做不對位才會這樣...所以要找專業幫手...如你打算做ABA,暫時可以hold住先...將問題交給ABA導師吧,他們有責任幫忙的!

原帖由 xixi1218 於 10-9-30 11:16 發表
他們是不是針對他需要的刺激而去滿足他?那這樣會讓他更加喜歡每天都有刺激嗎?

與其他治療會不會有衝突,例如ABA的治療。

謝謝

我讀過一個課程,個課程形容感統訓練就好似把泥土鬆開,之後再配合個別訓練就像施肥。

這是我個人少少的分享,吾好介意。
2005年4月18日出世 2006年1月18日 9.75kg 3.19kg Alvis studio photosAlvis Photos1 year old studio photoOne Year Old Studio Photo

多謝各位的回覆。

我帶小朋友去做了感統評估,找的是註冊的職業治療師。很奇怪,他說仔仔對他碰到他的腿很敏感,但平時對於家人或在巴士上碰到隔壁的人,他都不抗拒。
其實那個刷子我叫治療師幫我刷一下,治療師說感覺到的是舒服,但我的感覺是不舒服,呵呵。

看到大家的留言,大多都是正面的,我自己本身也打算做一段時間先。我小朋友有較多的自我刺激,希望能改善。

你小朋友在邊度做感統訓練? 可以介紹俾我嗎?

原帖由 January 於 10-10-1 12:58 發表
吾好意思, 我想八掛係邊度聽人講, 做感統會讓孩子更多自我刺激.

以我所知, 做感統其實係透過一D訓練去滿足內在既需要然後感少佢地自己既一D自我刺激行為來滿足佢地既需要. 就我自己既小朋友, 佢冶療師既每一個訓練 ...

自閉唔一定有感統問題既, 唔好係唔係都做!..........不過如果真係有感統問題, 真係搵個識既職業治療師做, 又真係會有效果既!

原帖由 Gabiboy 於 10-10-13 12:31 發表

Yes, any suggestion ?

可否pm 資料給我. Thank you

原帖由 Gabiboy 於 10-10-13 12:31 發表

Hi

Would you please introduce your training centre to me?

Thanks

原帖由 GAT 於 10-10-1 22:38 發表
Sensory integration exercise is very useful in improving or eliminating some strange behaviour of Austistic child. You can also do some at home - swing in park, swing at home, forward roll, drag on a  ...
‹ 上一主題|下一主題