用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 20分自行分配入沙呂的機會係咪好渺茫呢? ...
go

20分自行分配入沙呂的機會係咪好渺茫呢? [複製鏈接]

沙呂的競爭睇落好激烈,各位家長可否俾下意見
   0    0    0    0

是可以的 小兒今年小一都是 20分第二輪抽到的

是可以的。我個小朋友當年是20分第一輪入的!

請問你們是校友嗎? 另外係咪冇宗教分呢?
其實我只是交表後就等待回音, 實在感到好似無能為力, 當年你地的場面係咪都好激烈呢?

原帖由 cowmohk 於 10-9-22 19:23 發表
請問你們是校友嗎? 另外係咪冇宗教分呢?
其實我只是交表後就等待回音, 實在感到好似無能為力, 當年你地的場面係咪都好激烈呢?

我們有宗教分。對,每一年的競爭都是很激烈,因為有很多是世襲的!

DKmum唔好意思,我想問宗教分有5分,咁你total有幾多分先入到沙呂呀? 需要抽籤嗎?

我琴日去交表, 我見學校都應該收到起碼200張form.

其實有宗教分o既家長大多都會選一呂小or沙呂小, 所以要第一輪入都唔係咁易, 而第二輪就完全與分數無關.

以下係去年資料, 大家可參考吓:

沙呂小10-11學額: 150個 (5班)
自行分配學額: 75個 (150的50%) (包括兄姊在該校就讀)
自行分配獲派: 88個
統一派位學額: 62個

現階段作為家長其實都無咩可做, 只有祈禱, 即使入不入到, 求主帶領小朋友去一所合適的學校, 以及給我們對神的信心, 安然等待 22/11的結果.

原帖由 cowmohk 於 10-9-26 00:24 發表
DKmum唔好意思,我想問宗教分有5分,咁你total有幾多分先入到沙呂呀? 需要抽籤嗎?

當年我小兒是首名子女+適齡+宗教,於第一輪入的。我想和我同等分數的人應該很多,所以我唸我個仔係抽籤入的!

我也是第一輪入沙呂的,20分,當然競爭大的,不過別灰心,文給主吧!

父母任何一位有受浸紙就有5分,唔使小朋友浸,因為有會堂唔會同D年紀咁細GEI人仔行浸禮。

請問只係上教會, 但沒有受浸, 有無果5分宗教分?

原帖由 julinata 於 11-3-2 11:57 發表
請問只係上教會, 但沒有受浸, 有無果5分宗教分?

應該係無既。
因為要有教會出的「會友證明書」,「會友」即是係要受浸或受洗先至係「會友」。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^
‹ 上一主題|下一主題