用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yw第一輪面試已完
樓主: phoebecyl
go

yw第一輪面試已完 [複製鏈接]

原帖由 KimB 於 10-9-21 15:05 發表
但我阿囝既同學媽咪講, 有問小朋友時事常識題, 好似有邊張咭洩漏資料? 仲有俾奧巴馬張相佢睇, 然後問佢係邊個, 以及佢係邊個國家既總統

可惜我仔仔唔係考呢題....... 起碼最少都有一題識答.... 算啦, 大家的小朋友已經好努力, 我地大人要放鬆啲啦

回復 12# appleng 的帖子

可能因為太多火車主題,我仔仔畫禮堂都只畫了火車...

我相信身教多於說教,我希望犬兒長大後善良和樂於助人,當然我也要以身作則。
原帖由 VKwan 於 10-9-21 17:10 發表
同意你既講法。
題外話,我好欣賞呢度既家長,本來大家係競爭對手,而且話晒都係競爭名校,但你地都放低私心,互相提醒鼓勵,抵讚!話時話,聽聞yw既家長就係比較互相幫助型,唔係死鬥爛鬥型,睇黎你地已經合資格。預祝各位成功! ...

醒目開學勳章

回復 8# VKwan 的帖子

同意你既講法。
題外話,我好欣賞呢度既家長,本來大家係競爭對手,而且話晒都係競爭名校,但你地都放低私心,互相提醒鼓勵,抵讚!話時話,聽聞yw既家長就係比較互相幫助型,唔係死鬥爛鬥型,睇黎你地已經合資格。預祝各位成功!By BKwan

第一輪18 Sep完咗la, 所以呢个post係果晚至出同有咁多人覆, 之前有媽媽問考嘜, 都比人'炳', 所以如果你小朋友明年至去考, 你依家好save定d資料.

50% for the interview with teachers and 50% for the interview with the principal.
原帖由 愚人 於 21/9/2010 16:08 發表
我想問有無人記得interviews 分數比重(%)?

回復 1# huba 的帖子

thanks a lot!
So, Momo22 重有50%見校長, 都比個仔見下校長, 如果佢唔肯入至走. 係邊度跌到就邊到爬起身.加油!

英華真係好絕,家長完全無路捉,能夠考得入去的小朋友都應該十分超班,入唔到的都應該心服口服!

我小朋友出返來,只係跟我說給了他一張白紙,任他畫
什麼,做了4張paper, 看了很多本書,仲有其他但唔知點同我講好,唔好講啦!  

No worries, 舊年first round, 我完全唔知老師考什麽, 我仔答唔知老師問mut, 有d唔識答; 到見完校長之後, 佢又話校長問既識答, 講番哂校長同五個小朋友搞mut鬼; final interview, 兩老婆見埋校長吹水, 我都唔知自己當時答mut鬼, 有d九唔答八, 點知又收咗.

大家放鬆d, 天自有安排你哋既小朋友到適合既學校讀書, Good Luck!

其實我地o係呢度分享,對於明年要面試o既家長應該頗有幫助,反正對我地黎講,已經係既成事實。
原帖由 hellojl 於 10-9-22 02:25 發表
同意你既講法。
題外話,我好欣賞呢度既家長,本來大家係競爭對手,而且話晒都係競爭名校,但你地都放低私心,互相提醒鼓勵,抵讚!話時話,聽聞yw既家長就係比較互相幫助型,唔係死鬥爛鬥型,睇黎你地已經合資格。預祝各位成功!By BKwan
...

回覆 5# hellojl 的文章

都唔可以第一輪18 Sep完咗la, 所以呢个post係果晚至出同有咁多人覆既, 實際上如果interview未完又走去套料,咁樣對大家都唔公平,老實講,咁我自己都做唔出啦。

醒目開學勳章

原帖由 chubby2688 於 10-9-22 10:57 發表
No worries, 舊年first round, 我完全唔知老師考什麽, 我仔答唔知老師問mut, 有d唔識答; 到見完校長之後, 佢又話校長問既識答, 講番哂校長同五個小朋友搞mut鬼; final interview, 兩老婆見埋校長吹水, 我都唔知自己 ...

你呢個 post 好 encouraging

原帖由 愚人 於 10-9-22 08:50 發表
thanks a lot!
So, Momo22 重有50%見校長, 都比個仔見下校長, 如果佢唔肯入至走. 係邊度跌到就邊到爬起身.加油!
係囉!最緊要有體育精神,永不放棄!

原帖由 daidai 於 10-9-21 21:16 發表
我小朋友in 完一出來就話佢攞左幾多分, 仲問我佢合唔合格???? 我問你點解會知自己有幾多分呢???? 佢話睇到老師每科比多少分佢喎?????   我都唔知信唔信佢好..... ...

daidai,

你一定要信佢, 因為真係老師冇遮住d分, 比晒佢地睇架, 張分紙係有動物圖形, 佢地自己一開始就要在分紙上寫名, 識答幾多, 答得好唔好, 老師在佢地面前寫分架, 我仔話分2部份, 1部份係英文題, 另1部份係中文題, 佢話英文題有6條問題, 老師寫了6分, 中文部份有d 3分, 有d2分, 有d1分, 佢話佢中文部份共有21分, 不過我唔知幾多係滿分... >.<

Hi daidai,
Yes yes, my son said the same too ah.

原帖由 daidai 於 10-9-21 21:16 發表
我小朋友in 完一出來就話佢攞左幾多分, 仲問我佢合唔合格???? 我問你點解會知自己有幾多分呢???? 佢話睇到老師每科比多少分佢喎?????   我都唔知信唔信佢好..... ...

之前分別參觀過男拔和英華,阿仔好喜歡男拔校舍,仲話要係呢度讀小學,但去完英華interview後講媽咪我都係唔要跑道la,我要讀呢間呀。我相信小朋友的感受係最真最直接的,可能佢interview時感受老師對佢哋好nice。而今次聽完林校長的演講後,自己也越來越愛上呢間學校 ,就算與之無緣,都不往此interview ,正如有bk媽媽講林校長已經塞咗好多錢入我銀包了。

可樂,
你小朋友真係好SMART

{佢話佢中文部份共有21分}

你地就好啦! D仔咁醒!! 講得返interview既內容, 我個仔要左問右問先至知一兩條問題, 點知佢仲係答錯添!! 激死人啦!!

原帖由 Felicia726 於 10-9-22 11:39 發表
Hi daidai,
Yes yes, my son said the same too ah.

原帖由 面包仔 於 10-9-22 12:01 發表
可樂,
你小朋友真係好SMART

{佢話佢中文部份共有21分}

不過我唔知究竟幾多分先係滿分, 會唔會係 100分呢?

我問返個仔. 佢話真係睇到分.
我問佢幾多, 佢話我要專心答問題, 無睇到. 佢有佢道理, 但比佢激死.

阿囝無講過有計分... 可能佢有d唔識答...所以無同我share...

不過俾小朋友知有分數, 佢o地有機會會緊張
‹ 上一主題|下一主題