用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔安基司-主流班或國際班?
go

大埔安基司-主流班或國際班? [複製鏈接]

我想幫我囡囡報讀明年安基司的N班,今個星期佢地就會派form, 夠竟應該報主流班或是國際班呢?我問過大埔嘅正校及分校,正校2010年有2班主流班及1班國際班而分校只有3班國際班,係咪國際班好啲呢?正校及分校邊一間好啲呢?(我打電話去問資料時,正校的員工答得很有耐性但分校那邊的員工態度較冷淡!)
各位有經驗嘅爸媽,我係咪要一早零晨去排隊取form呢?員工話去年零晨4點已有家長到正校排隊!
請大家幫忙比些意見,唔該!
   0    0    0    0

正校會多d人報,國際班等如英普班,冇廣東話....
分校因校舍偏僻d,所以少人d,但校舍好新好乾淨,感覺好好..咩咁多人報咩?我個仔都係好後期先至報名,仲係插班,以我所知,o個日去in,有7個小朋友全部收哂!只限分校,正校已冇位......
我個仔係08年12月bb,佢都會係下學期2月返分校o既國際班....基本上學校o既老師同姨姨都好好,好有愛心.因我已上緊佢哋o既pg,等我個仔習慣吓!佢哋真係好細心.....
但唯獨是個聽電話即係個receptionist d 態度比較差d,好似唔想答你咁,又唔識笑,我見過佢六七次都唔係好彩人...我試過問佢o野,答到第三題佢竟然唔出聲,真係有少少怪,基本上其他職員都好好o架.....

原帖由 onlafis 於 10-9-14 18:20 發表
我想幫我囡囡報讀明年安基司的N班,今個星期佢地就會派form, 夠竟應該報主流班或是國際班呢?我問過大埔嘅正校及分校,正校2010年有2班主流班及1班國際班而分校只有3班國際班,係咪國際班好啲呢?正校及分校邊一間好啲呢? ...

醒目開學勳章

原帖由 chacomum 於 10-9-14 19:45 發表
正校會多d人報,國際班等如英普班,冇廣東話....
分校因校舍偏僻d,所以少人d,但校舍好新好乾淨,感覺好好..咩咁多人報咩?我個仔都係好後期先至報名,仲係插班,以我所知,o個日去in,有7個小朋友全部收哂!只限分校,正校已冇 ...

Hi Chacomum,

我個仔都係七小福其中之一.... 2月插班

係架佢receptionist 好掂!!!
係女仔聽都好D架啦~~~試個打去係個男人聽....初時以為打錯電話....問清楚先知無打錯....態度當然唔得啦...好以打o左去茶餐廳叫外賣咁....

多謝Chacomum & Pigbaby!
我打算去分校睇下環境及個receptionist(睇下佢點解咁有性格!), 但仍心大心細唔知報主流或國際班好,我擔心若國際班無廣東話聽,將來囡囡到K1 interview時若老師用廣東話問佢會唔識答。但另一方面睇,囡囡可多接觸英文及普通話,屋企人唯有多啲同佢講廣東話啦!

我個囡啱啱開學14日N班(主流), 在粉嶺新校舍.  班主任好好人好nice, 每隔2-3日會打一次電話比我講阿囡的情況, 始終佢第一次返學唔知佢適唔適應. 佢上星期返左2日2個鐘之後, 佢竟然唱左twinlke twinkle star比我聽呀, 我不知幾開心.

上年取form 時, 前面都是大約20位之內, 時間是8點幾9點左右.

我就幫個仔報了Nursery的國際班, K1就會轉回主流班, 因始終小學時會讀主流小學, 在面試時, 老師都會提醒家長,如果將來要讀主流小學, 最遲K2就要轉回主流班, 否則在講廣東話和小學連接方面都會有影響.

多謝MWFCHAN1 & pjbb! 但我想知MWFCHAN1妳仔仔係讀am或pm class呢?係咪大埔正校呀? 我希望囡囡可讀am class, 所以想知若有20位在前面排隊,入am class嘅機會有幾高。
似乎我都應該考慮主流班喎!

唔駛客氣.
我個仔讀粉嶺分校.

Hi Pigbaby,
你個仔係am/pm班,我係pm呀?唔知我哋會唔會同一班呢?
我都試過有個男人接電話,冇錯真係好似打咗去茶餐廳...
但呢個男人應該係負責校車o個part,咁啱得閒係度幫手聽電話.
其實呢間學校我都幾鍾意,就係d receptionist影響哂學校
o既形象

原帖由 Pigbaby 於 10-9-15 11:31 發表

Hi Chacomum,

我個仔都係七小福其中之一.... 2月插班

係架佢receptionist 好掂!!!
係女仔聽都好D架啦~~~試個打去係個男人聽....初時以為打錯電話....問清楚先知無打錯....態度當然唔得啦...好以打o左去茶餐廳叫外 ...

係呀!你去睇吓環境先......順便睇睇個receptionist好似發緊夢唔多出聲,可能你問一句佢就答一句,仲要答得好簡短,我其實有d比佢激c 我問o既問題佢都唔知答咗我d咩??????
我都諗住N就讀國際班,K1就讀番主流班.如果你話擔心in k1 o既問題,我就冇呢個問題,因今年年尾我個仔已in k1,
佢返n班係下年二月插班....所以你要睇吓你個bb d時間係點樣喇!
總之,呢間學校正校o既主流班係多d人報,分校就少人d,因分校真係幾偏僻....你試吓問正校兩間都報,主流&國際班都報,問吓佢哋會點處理,唔好打去分校問,費時浪費時間..

原帖由 onlafis 於 10-9-15 11:45 發表
多謝Chacomum & Pigbaby!
我打算去分校睇下環境及個receptionist(睇下佢點解咁有性格!), 但仍心大心細唔知報主流或國際班好,我擔心若國際班無廣東話聽,將來囡囡到K1 interview時若老師用廣東話問佢會唔識答。但另一 ...

讀唔讀到am是根據張form個no.先後而決定, 如前面只有20人, 那一定可以入am class.

原帖由 onlafis 於 10-9-15 17:31 發表
多謝MWFCHAN1 & pjbb! 但我想知MWFCHAN1妳仔仔係讀am或pm class呢?係咪大埔正校呀? 我希望囡囡可讀am class, 所以想知若有20位在前面排隊,入am class嘅機會有幾高。
似乎我都應該考慮主流班喎! ...

Thank you Silverhawk & Chacomum.

可能我好彩,去到分校見唔到個receptionist而由另一位職員答我,佢都好有耐性及禮貌。我囡囡五月出世,會讀緊N1先會interview K1,我而家打算正校及分校都報,希望入到am 班啦!

醒目開學勳章

原帖由 chacomum 於 10-9-15 19:51 發表
Hi Pigbaby,
你個仔係am/pm班,我係pm呀?唔知我哋會唔會同一班呢?
我都試過有個男人接電話,冇錯真係好似打咗去茶餐廳...
但呢個男人應該係負責校車o個part,咁啱得閒係度幫手聽電話.
其實呢間學校我都幾鍾意 ...

Hi chacomum,

我都係pm class. 因得pm 有位, 唔知會唔會係同學仔呢? hahaaa....
anyway...N class 我都想佢pm...
am 佢可以c服D....唔駛早起身....睇情況....下年會唔會轉反am class
今年In K1你個B0811唔做大大囝咩....
有咩心儀KG...你想轉??

Hi Pigbaby,
我哋應該好大機會一班,因為二月呢班係特登開比細仔!
我好想讀am,因我個仔o既習慣係一點鐘nap time,但冇位都冇計啦!
我個仔係0812,我想佢做細仔,睇吓佢返咗學點樣先?跟唔上先睇吓比佢repeat囉.......如果成日係屋企自己教好辛苦,真係要好有耐性,其實佢約八個月開始返pg,所以早d返學應該冇問題啩 ,你個bb係07定08b呀?你想比佢做大仔????其實大細仔我覺得要睇小朋友本身o既表現...
k1我諗住都係in九龍塘st.cat, 民生,york,如果全部都冇offer,就直上讀安基司囉, 遲d希望係學校同你做到同學仔 你係未都住係大埔?唔知我哋會唔唔住係附近呢,hahaha
原帖由 Pigbaby 於 10-9-21 10:27 發表

Hi chacomum,

我都係pm class. 因得pm 有位, 唔知會唔會係同學仔呢? hahaaa....
anyway...N class 我都想佢pm...
am 佢可以c服D....唔駛早起身....睇情況....下年會唔會轉反am class
今年In K1你個B0811 ...

I have registered PN for my son for Constellation Campus.  He is 0909 baby and hopefully will be accepted in the morning section. I got Form No. 2, unless they rejected him, or else he will be in the international stream am section.
‹ 上一主題|下一主題