用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁還是林文燦好D
go

陳守仁還是林文燦好D [複製鏈接]

請問陳守仁還是林文燦好D?
   0    0    0    0

I want to know the other's comment too!

醒目開學勳章

I think most of the parents will prefer TSL as first choice and LMC as the second one. For the age of the schools, TSL has been here for 8 years(?), LMC is only 4 years. Besides, the P6 to band 1 S1 results in 2010 in TSL were profounding. But, LMC is too young and don't have any P.6 graduate..

Of course, the campus of TSL is better..

But, I prefer LMC...

原帖由 cpcog 於 10-9-9 22:18 發表
I want to know the other's comment too!

可否分享吓你喜歡LMC既原因呀?

原帖由 Whitepine 於 10-9-9 23:01 發表
I think most of the parents will prefer TSL as first choice and LMC as the second one. For the age of the schools, TSL has been here for 8 years(?), LMC is only 4 years. Besides, the P6 to band 1 S1 r ...

TSL今年係第十年。佢2000年開始辦學, 全港首間直資小學。

舊年囝囝兩間都有interview, LMC 放榜先, waiting 都無,
跟住TSL 首輪即收, 估計應該兩間 PLK直資有聯絡, 避免爭人.

LMC 慨念大致 follow TSL. 但升中派位黎緊應該只得 33% band 1.   同埋校舍實在超細.

醒目開學勳章

I remember, last year, when I submitted the application form to school, my first impression was the school was small (didn't feel good inside my mind). After I dropped the form, I met a native English teacher and we talked for a while.

But, he gave me a very good impression of the school. He was very nice and helpful, his English, of course, was good with very nice accent. Then, before I left, I saw some students playing in the cover playground. So, I stopped and listened to their conversations. I was deeply impressed. They were talking in English fluently, without any HK accent...There was a male teacher (Chinese) in the playground. I also heard he was patiently talking to some other students in English. He has a UK/Australian accent.

Wa. Wa..I immediately add points to this school. When the interview day came, we were arranged to be interviewed by Principal Man. The interview was short, but very useful. Principal Man is a gorgeous lady full of passions on education. Her vision and mission on this school moved me and make me believed it is the school I will let my son to be educated.

Above are the personal experiences and reasons why I prefer this school.

原帖由 clumsymommy 於 10-9-9 23:36 發表
可否分享吓你喜歡LMC既原因呀?

冇錯,  我就係以tsl 為首, lmc 為次的.

講真, 上年我就係只in 呢兩間. 最後tsl 唔收, lmc 收左.  我只好在lmc 同喇沙陳瑞祺選擇, 最後放棄陳瑞褀學位.

lmc 比我第一個感覺係, 好細, 外殼好舊, 個心一直都唔舒服, 後來知道農圃道有幼小校舍, 覺得唔會迫埋一齊, 再到開學日, 同校長老師, 高年班小朋友相處過, 感覺非常良好, 實在係一個好warm 的大家庭.

若講設備, lmc 真係不及tsl , 但講老師有愛心, 高年級愛護低年班, lmc 真係做得好好

但講成功入讀的機會, 當然lmc 會易好多, 兩間都係保良局, 平的直資學校, 但有英普環境, 自然多人爭.  兩間都報, 因為兩間都好 !!!
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

哦,原來係咁,多謝分亨!

Do you mean LMC or TSL having 33% band 1?

原帖由 bowling68 於 10-9-10 02:08 發表
舊年囝囝兩間都有interview, LMC 放榜先, waiting 都無,
跟住TSL 首輪即收, 估計應該兩間 PLK直資有聯絡, 避免爭人.

LMC 慨念大致 follow TSL. 但升中派位黎緊應該只得 33% band 1.   同埋校舍實在超細. ...

原帖由 cpcog 於 10-9-10 22:45 發表
Do you mean LMC or TSL having 33% band 1?

LMC係, 因LMC係新校, 所以教育署比一間新校係每個BANDING各3份1。但之後會再檢討, 不過我唔記得係幾多年檢討一次, 好似兩年, 有錯請指正!

TSL入BAND 1既就不只33%了。

Thanks for your info, silvia_ng.

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 22:53 發表

LMC係, 因LMC係新校, 所以教育署比一間新校係每個BANDING各3份1。但之後會再檢討, 不過我唔記得係幾多年檢討一次, 好似兩年, 有錯請指正!

TSL入BAND 1既就不只33%了。 ...

LMC 有兩間校舍加埋, 都唔算細...
其實好難而家咁樣作出比較, 都唔公道, 一間校歷比另一間多double以上,
LMC都仲係好新,都未有P6成績睇到,況且就算有得睇都應該係用第一年LMC P6派位,同TSL第一年 P6 派位比較,,咁先有d參考價值...同其他新既直資學校一樣,都要比時間佢地做落去先知...

反而我會睇兩間學校辦學理念相同,雙語教學方法相似,又同屬同一機構管理下,聯繫中學又一樣,唔難會foresee到兩間直資都會係報讀人數競爭愈來愈激烈....

TSL, LMC, CKY 3間都報, 入不入到便隨緣吧.

醒目開學勳章

其實,報TSL的,好多都會報LMC吧!! (我估咋,無做statistics!)

我上年都係其中一個!!

JackyBaBa,我地又係到見面啦!!

原帖由 JackyBaBa 於 10-9-10 23:12 發表
LMC 有兩間校舍加埋, 都唔算細...
其實好難而家咁樣作出比較, 都唔公道, 一間校歷比另一間多double以上,
LMC都仲係好新,都未有P6成績睇到,況且就算有得睇都應該係用第一年LMC P6派位,同TSL第一年 P6 派位 ...

醒目開學勳章

我相信大家應該都有睇另一個topic "陳...over 3700人報...",大多數都喜歡TSL的,除左有個別TSL家長有D唔好的經驗。個別的例子都不能改變大多數的想法罷。

LMC真係新好多,我指校齡,但係我都好喜歡。雖然TSL唔收我仔,但我唔覺得LMC係差好多,正如我之前我分享。

LMC、LMC、我支持你!!!

P.S.我無收$$$架!!!!

LMC有17個教師,請問有多小個外籍老師?
只有14人擁教育文憑資格,餘下沒有教育文憑的是教甚麼科目的呢?
外籍老師是那一國籍的?
任教甚麼科目?
課程甚樣?
功課多嗎?
有超過一半的老師,共10人只有零至四年經驗.年資小,教學質量好嗎?

我姪好曳的,這裡是傳統教育嗎?
校規嚴格嗎?
是不是年年都會有學費調整呢?

醒目開學勳章

今年有24個老師,如果"外籍老師"定義係"Speaking native languages, English or Mandarin",全部都係(文校長講)。

只有14人擁教育文憑資格,餘下沒有教育文憑的是教甚麼科目的呢?

唔清楚,未update!!

外籍老師是那一國籍的?

from UK, Canada, Australia, India..(好似係..)

任教甚麼科目?

當然native English speakers 都會教英文,native Mandarin Speakers 都普通話。

課程甚樣?

All subjects in English(include teach and speak in English), except Chinese (Mandarin only).

功課多嗎?

唔算多!!

有超過一半的老師,共10人只有零至四年經驗.年資小,教學質量好嗎?

當然好!!

我姪好曳的,這裡是傳統教育嗎?

唔算係!

校規嚴格嗎?

你想問學生曳唔曳的話?D學生都幾有禮貌架!!

是不是年年都會有學費調整呢?

今年就好似無啦!!

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-13 10:31 發表
Update:
外籍老師是那一國籍的?
任教甚麼科目?
課程甚樣?
功課多嗎?
有超過一半的老師,共10人只有零至四年經驗.年資小,教 ...

原帖由 Whitepine 於 10-9-13 12:02 發表

今年有24個老師,如果"外籍老師"定義係"Specking native languages, English or Mandarin",全部都係(文校長講)。

...

課外活動是星期幾呢?
有沒有興趣班於上課日的放學後上的?

對不起,由於教師資料我是參考新的學校概覽
所以並不知道人數增加了六位.

今年新增了四班,多聘用六位教師,
那麼新到校的老師會否當幼小的班主任呢?

根據上面的答覆,功課量ok,九月中了,開始默書未?

以上間題可能會很直接,請多多體諒,
幫要返工的親戚問的,謝謝.

原帖由 Whitepine 於 10-9-13 12:02 PM 發表

今年有24個老師,如果"外籍老師"定義係"Speaking native languages, English or Mandarin",全部都係(文校長講)。

...

我補充一樣, 學費係年年調整的.
再上一個年度 $1050, 上年度係$1070,  今個學年係 $1140
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員
‹ 上一主題|下一主題