用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 35 自行選網內既天神或是網外既St. Mary好 ...
go

Net 35 自行選網內既天神或是網外既St. Mary好 [複製鏈接]

我係屬Net35既, 有15分,希望大家比吓意見,喺自行階段遞表去網內既天神或是網外既St. Mary機會大D呢? 網內既天神得38個位, 但人口不多,而網外既就有60個位,但人口相對多好多,應該点做好呢?多謝大家幫忙。
   0    0    0    0

兩間15分都唔會抽到

醒目開學勳章

1. 自行沒有分網內(本區)或網外(跨區),單鬥分數
2. 天神每隔一段時間(即每隔一兩年)都有傳聞有15分成功的,但要留意的是,這好比中六合彩頭獎
3.St. Mary有20分都唔保証一定入得到,都要抽籤決生死,15分就一定沒有機會

原帖由 clumsymommy 於 10-9-7 23:01 發表
我係屬Net35既, 有15分,希望大家比吓意見,喺自行階段遞表去網內既天神或是網外既St. Mary機會大D呢? 網內既天神得38個位, 但人口不多,而網外既就有60個位,但人口相對多好多,應該点做好呢?多謝大家幫忙。 ...

應該揀天神.

比例上, 自行收生時, 天神機會大一點(雖然都無咩機會). 到統一派位時, 甲部同乙部都可以以天神為第一志願. 誠意上好好多.

不過, 剛過的暑假, 天神以考試形式去選叩門生, 即沒有選天神的小朋友亦可以參與叩門. 誠意只能在當小朋友在叩門考試後脫穎而出, 才能有用.

原帖由 clumsymommy 於 10-9-7 23:01 發表
我係屬Net35既, 有15分,希望大家比吓意見,喺自行階段遞表去網內既天神或是網外既St. Mary機會大D呢? 網內既天神得38個位, 但人口不多,而網外既就有60個位,但人口相對多好多,應該点做好呢?多謝大家幫忙。 ...

我都會揀天神,  反正一樣能上smcc,  

agree with nicolemummy 在第2 round的機会大dfor甲乙都揀天神, 起碼有誠意

多謝晒禁多位既意見。 我真係冇諗過呢兩間學要禁高分先入倒! 咁如果我轉軚選聖羅撒,各位會有咩意見呢?

聖羅撒好像校網不同

聖羅撒20分來年應該會好好多. 因為新校舍落成, 位增多了.

原帖由 panbaby 於 10-9-8 21:46 發表
聖羅撒好像校網不同

咁,如果自行選聖羅撒。 唔中先喺中央派位選天神排第一又点睇?   

我原本諗住喺自行嗰時選St. Mary或天神,後來聽完你地咁講,即刻冇晒信心。 而家都唔知点選,Net35真係唔多選擇。 希望大家幫幫手,比多D意見我吖。

天神 及 st.mary 教學是否一樣呀?

我本來都想自行選st.mary , 不過,好多人都話20分都未可入st.mary. 反而天神15分都有機.20分會大點機會。

我只擔心其教學有分別。

十五分天神抽到已成絶响.

一條龍會不會對st.mary 有影響, 呢一兩年會知道.

課程兩間有沒有分別關係不太大, 結得龍就一定會想好方法應付.  

最大的問題是入不入到去!

你咁樣做好. 反正天神今年已經唔多睇"誠意"分. 增大機會最實際.

原帖由 clumsymommy 於 10-9-8 22:42 發表
咁,如果自行選聖羅撒。 唔中先喺中央派位選天神排第一又点睇?   

我原本諗住喺自行嗰時選St. Mary或天神,後來聽完你地咁講,即刻冇晒信心。 而家都唔知点選,Net35真係唔多選擇。 希望大家幫幫手,比多D意見我吖。 ...

其實聖羅撒係一間咩級數既小學嚟架?  同九龍塘聖家係唔係同級數架?  邊間會好D同機會大D呀?  我地係天主教徒,只想搵番天主教既小學喳。

以舊年計St. Mary 及天神入塲卷要20分,聖羅撒15分有一、兩個後備入到,兩間聖加15分有得抽,不防博吓聖加。
其實樓主究竟有幾多分,如果係20分就唔同講法,可以博St. Mary 或天神,兩間比較天神機會大好多,要睇你有無私校做back-up(即會唔會揀私校),同埋有無細妹跟尾,先決定採取進取定保守方案。

我係加埋天主教徒先有15分,呢個係細女,另外嗰個係大仔,佢以前讀聖公會奉基千禧。

我都有諗住考定D直資或私校做back up.  你意思係博吓聖加好過博聖羅撒、St. Mary 或天神,係咪呀?

karen55407

我有20分又有細妹跟尾. 係未天神較機會好點.

請多多指教!

原帖由 karen55407 於 10-9-9 09:32 發表
以舊年計St. Mary 及天神入塲卷要20分,聖羅撒15分有一、兩個後備入到,兩間聖加15分有得抽,不防博吓聖加。
其實樓主究竟有幾多分,如果係20分就唔同講法,可以博St. Mary 或天神,兩間比較天神機會大好多,要睇你有無私校做back- ...

其實你有20分可以試下Maryknoll.

原帖由 ew911 於 10-9-9 16:43 發表
karen55407

我有20分又有細妹跟尾. 係未天神較機會好點.

請多多指教!

20分我會博 SMC / MCS 而不是天神. 因為天神只有 35個位 (3班 @ 25個), 有好多是世襲 + 留班. 俾你地計分入的可能是好少數.

MSC & SMC 都有世襲 + 留班. 不過, 相對位是多過天神多 = 機會相對大左.

原帖由 ck07hk 於 10-9-9 17:10 發表
其實你有20分可以試下Maryknoll.
‹ 上一主題|下一主題