用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010/11 K1B KENT RD AM
樓主: toto510
go

2010/11 K1B KENT RD AM [複製鏈接]

Hi,好耐冇見,真係話咁快又兩個月!
我仔好似仲未係好ready返學

see u all at nicole bd party!

尋日見完老師,老師話每日三樣功課,
中文每星期默書一次,英文默書兩次
中文除左學配詞之外,仲會學句子tim ..
相信今年對小朋友同家長黎講都會好充實!

我尋日同Ms. Chong傾左幾句,
佢話今年K2去到2S班,每班大約30人左右
(Ms. Chong話學生人數年年都差唔多)

另外,問起Ms. Ng,
原來Ms. Ng已經無係根德園教啦!!
唔知點解聽到之後有d失落tim!

p.s.
sky媽媽嘅閃石相架做得好值呀!
可能係Ms. Ng係KV嘅最後一份禮物...

回復 1# cheungb2007 的帖子

吓!!...我仔仲成日問Ms Ng幾時黎睇佢,佢好掛住Ms Ng呢!
尋日大校真係人頭湧湧,咁好比你見到Ms Chong.
我幫亞仔買咗套運動服,又係比得太細size,#122,要再換過,你地咩size?
我尋日見到同班的同學仔都好似好高大的,似k3.

我尋日同Eunice都見返好多K1B同學仔和老師,佢不知幾開心呀! 講起大校,我哋都差啲蕩失路,可能尋日太混亂了,又俾啲老師點來點去,唉!

講起K2咁多功課同默書,真的有點壓力,因為Eunice去完旅行返來仲繼續掛住玩,希望佢開咗學好啲啦:)

Sky媽咪,Eunice都買咗size122嘅運動服,因為我睇過大一個碼(好似128)太大啦!

回復 1# eunice1234 的帖子

我心急走,冇打開睇下個size,又怕老師唔比換大D

我仔都好心散呀,成個暑假都冇學野,有D字都唔記得添

今日好開心見到好多同學呀!Toto開心到不得了!明天返學啦!佢放假咩都唔記得晒啦.

聽到個課程,我都覺得有d似小學.唔怪得完成個K3上小一無難度啦.

希望明天開始努力!加油啦!各位老友記!

你地d老闆仔老闆女適應晒下午班未??有無新相識呢?

我個班成三十個,你地呢?

我仔就好適應,夜瞓遲起! 我就唔係好適應,D時間亂晒籠!

我都調節緊.佢仍然係早起,不過比以前遲dd咋,攪到我都唔知佢d飲食時間,太早食lunch,佢放學返到黎,餓到會發傻架.

你今日咁快走?想搵你傾下計添.

唉...要趕下場呀...趕住去接女,D時間未分配好,你call我啦,我仲會keep住送佢。
原帖由 toto510 於 11-9-9 20:48 發表
我都調節緊.佢仍然係早起,不過比以前遲dd咋,攪到我都唔知佢d飲食時間,太早食lunch,佢放學返到黎,餓到會發傻架.

你今日咁快走?想搵你傾下計添. ...

好呀, 我今年同自己講要一個星期送佢返學一次,"跟進"下!

Bernice都仲未適應到返下午班, 一到5, 6點就好眼瞓, 飯都唔想食. 佢依家7點就彈起身, 比佢遲D瞓又係咁上下起身, 都唔知點算? 你地小朋友依家瞓幾多個鐘呀? 幾點比佢瞓, 眼瞓仲會唔會扭架?

Eunice都ok喎! 佢十點半左右訓,朝早九點左右起身,十點去學嘢! 放學都唔洗訓晏覺,都幾適應呀!

haha~ Sky D時間同Eunice一樣,佢又係唔眼瞓喎,今日落保姆車時,另外兩個小朋友都瞓到猪仔咁,但係Sky就冇瞓,佢仲話好悶冇人睬佢

原帖由 eunice1234 於 11-9-14 10:07 發表
Eunice都ok喎! 佢十點半左右訓,朝早九點左右起身,十點去學嘢! 放學都唔洗訓晏覺,都幾適應呀!

大約十一至十二個鐘啦.有時得十個鐘.因為佢八點幾就會彈起身.

震朗以家都係10點幾去訓,
朝早8點前就會起身
朝早日日係屋企同妹妹玩,
完全無學野同溫習, 我就覺得浪費左好多時間!
不過佢左放學會係校車訓半至一個鐘快差!

升左k2有樣野真係要讚下:
以家佢返到屋企真係會自己攞功課出黎做,
好多時係我返到屋企之前就會做晒兩樣功課
叻仔!!!

btw, 震朗話琪琪都係2J,
同埋佢話sky mama同eurice mama有去探佢wor...

震朗真係乖!今日係樓梯都見到佢。
我仔要叫先至肯去做功課。

原帖由 cheungb2007 於 11-9-21 15:53 發表
震朗以家都係10點幾去訓,
朝早8點前就會起身
朝早日日係屋企同妹妹玩,
完全無學野同溫習, 我就覺得浪費左好多時間!
不過佢左放學會係校車訓半至一個鐘快差!

升左k2有樣野真係要讚下:
以家佢返到屋企真係會自己攞功 ...

今日派左本中文簿, 第一頁寫了一些生字, 後面老師貼一些句子... 咁呢本駛唔駛做架?
我真烏龍, 老師應該講過, 我忘記了.
‹ 上一主題|下一主題