用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙今年有無搞錯!
go

蘇浙今年有無搞錯! [複製鏈接]

今日去蘇浙個網,見佢星期一先比人download張form,星期五已經cut off. 多人報都唔係禁啊!

再look look份form,佢N1竟然只係收09年1月到8月既小朋友,但系我個仔係08/11,即係唔使指意讀呢間學校啦! :;pppp:  仲聽人講話好好,原來歧視我地D大同細仔!
   0    0    0    0

100個同意!

我個仔係08/12, 31/8 一早上佢個Website見到只係收09年1月到8月既小朋友,立刻打去問清楚, 點知佢真係話唔會收我既form...

簡直係年齡歧視, 想去平機會投訴佢呀!!!

原帖由 kwai_nam 於 10-9-1 15:47 發表
今日去蘇浙個網,見佢星期一先比人download張form,星期五已經cut off. 多人報都唔係禁啊!

再look look份form,佢N1竟然只係收09年1月到8月既小朋友,但系我個仔係08/11,即係唔使指意讀呢間學校啦! :;pppp:  仲聽人講話 ...

咁佢都已經好過樂基啦, 樂基一向只係得星期六半日4個鐘俾人download份form, 過咗就冇架喇...

至於你個小朋友係08細仔, 你都照報啦, 好多學校都係咁寫, 但都會俾上年細b面試架!

我今日親身搋表格, 都見到有爹D媽咪送大仔返學, 順便交表, 聽職員同佢地既對話都係話唔收9月1日之後出世既BB住, 但佢地又講, 可以係出年9月問下有無位多出, 可以試試, 但係唔敢保証.

呢個好似係府政規定要足2歲先可以讀N1.

醒目開學勳章

係啊, 我都覺得佢地好過份, 冇理由咁明目張膽, 我個B 係0910, 打過去問, 都係話叫我唔洗入FORM.. 其實佢地唔需要咁寫, 咪由我地入, 最多佢咪即係送去垃圾桶..

醒目開學勳章

去到交Form, 見到係細B已經叫我走, 唔收我張Form!!

醒目開學勳章

好過份...

其實有好多間學校都係甘, 包括幼稚園及小學! 而且幼兒園通常都要足2 歲先收, 除了Victoria 某幾間!

我覺得無乜問題. 其實 playgroup 都係另一選擇 for 12-24 months baby

其實好多學校都係咁. 一D 都唔出奇.
培正 一樣,9月B 連FORM 都唔派.

大家有無做功課? 蘇浙不嬲都係唔收細仔架

剛剛叫咗老公幫個仔報名...佢話好多人呀....好興幸個仔係7 月出世...睇到禁多家長為咗細仔而報唔到名,真係下次生bb都要夾一夾時辰!!
老公話張form上面少咗d野都唔得 (e.g.父母公司電話),佢地會唔會depent on父母工作而簡學生呢 ??

It's better than wasting your time for interview & giving you expectation & actually they would not take in or consider small BB la!

醒目開學勳章

我囝囝係0908, 岩岩合資格交表. 琴日老公行上蘇浙去交表, 行到死死下, 不過佢話好多人呀!
係呢, 想請問由太古 or QuarryBay有冇直接車 (bus or van) 可以去到學校?
我以前都唔知, 宜家做左媽咪先知道原來好多學校唔收細B. 我即時叫晒身邊朋友一定要計好日子做人, 儘量俾bb1月至7月出世呀.

但系連做大仔都唔得?

原帖由 elmolly 於 10-9-3 00:23 發表
大家有無做功課? 蘇浙不嬲都係唔收細仔架

咁k1又收唔收細b?
我b09年尾出世,n1報唔到,咁11年報12年入學k1,有無資格入表呀?

原帖由 kwai_nam 於 10-9-3 20:37 發表
但系連做大仔都唔得?

K1 should not have problem for the school. But you must make sure the baby is smart if you are small B and apply Kiangsu.

Can the baby speak and learn the normal stuff like fruits and shapes and colors?
‹ 上一主題|下一主題