用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

醒目開學勳章

係咪真架, 你唔好tum 我開心, 希望有個8 折都好 :p

我地都無習英文, 都係買幾本唔同嘅練習比佢做咋, 而家d tense 咁少種類, 咁快就出去補, 遲d 再加多幾種先出去補都未遲啦.

下次你去開學校, 幫我睇下仲有無冬季校服賣, 得唔得呀? 因為我費事特登請假去到又賣哂,咁我就要出九龍城買喇.

原帖由 Ellensu 於 10-10-28 13:56 發表
連我女都話數學好淺,我諗你唔洗打8折既,應該要晒10折都可以吧!

講開操grammar, 係有d咁既英文班係咁谷架,一班成30人讀,成日讀成日做卷。有d家長話一定操得熟,不過我琴晚同老公傾,佢本身英文好,佢話操多幾分但就影響晒學英文 ...

醒目開學勳章

係呀, 係呀, 全部都要買呀, 真係唔該哂你呀, 要你行落去書局.

唔該ee :)

原帖由 Ellensu 於 10-10-28 14:38 發表
你係咪指毛衣、長shirt & PE uniform ar? 冇問題,睇左上黎講你知吧。

醒目開學勳章

我係lunch time去架, 因為想帶埋佢去試, 費事要換呢.

係喎,星期6 家長日, 唔知書局開唔開?

原帖由 Ellensu 於 10-10-28 14:49 發表
舉手之勞,唔洗客氣。不過應該通通有得買架,上星期有個家長仲同我講午膳之後同個仔走買毛衣。早前我幫Susanna睇過,全部貨已有售了。

你係咪一早返學校買呢?

...

醒目開學勳章

thanks!

我咪同你一樣18歲, 一樣咁大之嘛. :p

阿仔頭先話聽日可以換季喇, 睇來我都要比佢著住條吊腳褲返學頂住先喇.

原帖由 Ellensu 於 10-10-28 16:11 發表
已睇左, 你要既野有得買. 不過年紀大, 唔記得問下星期六開唔開. 下次問問先.

醒目開學勳章

係呀, 人民生活習慣呀, 特式呀.......

d而且今次d時事題都夠考起呢.

原帖由 Ellensu 於 10-10-29 10:26 發表
琴晚既d常識溫到暈跎跎,希望大小姐今天冇失拖啦。 终於又過左一次了,今晚明天大後天,一於去威餐飽。

醒目開學勳章

我lunch time 去左書局, 但係咩都無得賣, 佢話要下星期先有.

係呀, 所以大家唔好係到報咁多料住呀, 因為有人無返學, 唔擔保佢地係咪bk mammy.

原帖由 Ellensu 於 10-10-29 16:54 發表
pizzhut,

中午買左校服嗎?下星期應派卷,不過要等補考完左先!

醒目開學勳章

唔好咁講, 你又幫我去問多次, 我唔該你至真啦 :p

你地今日有無派卷呀? 我有d d 緊張呢........

原帖由 Ellensu 於 10-11-1 14:02 發表
pizzahut,

我剛才再入去書局問多一次校服事宜,將於本週尾有得買。上次聽錯唔好意思呀!sorry.

醒目開學勳章

你講出左我嘅心聲, 唔係我唔肯比時間出來, 而係我呢d working mom, 比到嘅都只係每晚8-10pm (之後小朋友又要上床), 又要對功課, 而家直頭想每日都同佢覆琴都無時間.

可唔可以少d專題, 科創咁呀....... (呢d我覺得應該係自由參與, 唔好樣樣都話計入成績表10分至得架)

呻完!

原帖由 J'smama 於 10-11-5 10:58 發表
所有科目都派晒巻,一切塵埃落定。

感覺上越上高年班,中英文科可以温既就越黎越少,想有好成績 唯有自己操多d補充練習。但學校d功課、專題、勞作、默書好似永無休止咁,雖然已經買埋一大堆補充都無時間做,真係非常無奈。:sigh ...

醒目開學勳章

我地都未寫!

咁q 我琴晚丟係到諗下星期咁好無野要默??

原帖由 Lulu0820 於 10-11-11 10:12 發表
請問大家寫左下星期既英文默書範圍未?

醒目開學勳章

大家好呀, 開始溫書未呀?
1) 想問下3/1 係教師進修日, 要唔要返學架?
2) 家長日改左去12/2, 咁補假係照舊21/2 定係改埋去14/2 呀?
thanks!

醒目開學勳章

大家今次考成點呀? 我地就唔多好, 中英數都差過test

原來今次英文真係好深, 有成3篇係writing, 即係佔左60%

唉...........(心情惡劣)

醒目開學勳章

回復 3# Lulu0820 的帖子

我都想學你EQ 咁高呀.

如果我有 2 個讀同一間學校, 一齊同時間TEST, EXAM, 就真係唔知點算呀

醒目開學勳章

回復 2# SUSANNA 的帖子

最慘係佢講唔返錯左D 咩呢

醒目開學勳章

回復 1# Lulu0820 的帖子

想請教你d教囡方法:

例如做數學功課, 有d 係教極佢都唔識,教左成半個鐘都係錯,你會點做? 點同佢講?

p.s. 通常我自己都已經無哂EQ, 叫佢照交,錯左返來改正. (不過又唔知老師會唔會上堂遂條解返,否則派返來改正時,我又要由頭教過佢一次)

醒目開學勳章

回復 4# 小蕎媽媽 的帖子

小kiu 媽,

你講得好啱, 問題就係在於自己(家長)可唔可以接受到得7 or 8 字頭. (唔好講6字頭,因為又真係好似要求低左d), 唉...........

今次考完我都無乜鬧佢, only 同佢講, 話考左就算喇, 而家係下學期,新開始, 你重新做人, 改左d careless mistakes 啦, 功課做好d 啦, 上堂留心d 啦! 佢又話promise!!

點知同佢對功課, 都係可以錯一大半, 到我發火話'唔同你對喇', 佢自己再重做, 就可以only 錯一條.

你話我可以點呢?

p.s. 我真係唔想晚晚同佢開片,我都好心疼架

醒目開學勳章

回復 10# Lulu0820 的帖子

我地真係試過一條數講足45分鐘, 佢都話唔明, 個樣仲要好辛苦咁.

所以佢真係越大越令到我好頭痛, EQ無哂.

醒目開學勳章

回復 1# Ellensu 的帖子

你知唔知BAND 2生可唔可以以升返上培中嗎?
‹ 上一主題|下一主題