用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想請教各位ADHD小朋友食左RITALIN後會否易怒左? ...
go

想請教各位ADHD小朋友食左RITALIN後會否易怒左? [複製鏈接]

我個ADHD仔食左RITALIN一個月到,每天一粒..分2次.., 食藥後幾個鐘內他係專心左亦少左多動行為...不過就好易嬲..同脾氣(e.g.:比人激,人地挑引佢)仲要好難先平靜番? (以前無打人..而家就好易郁手..好易好嬲)... 各位媽咪有無經驗分享下比我知,THANKS
   2    0    0    0

我個女食左兩年都沒有這方面反應.

我仔之前食ritalin都會有呢種情況,食完葯效起嗰兩三小時係OK有效,佢成個人都會好攰好呆,發唔到脾氣; 但當葯力過咗,佢就即刻打回原形,仲要D脾氣仲衰過未食葯之前...所以捱咗兩年,呢一年醫生至俾我仔轉食concerta...因為我仔開始高大,佢D同學比較細粒,都驚佢會打死人/搞出人命.

試下同醫生反映番呢個情況啦.如果唔係真係有排煩.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

我仔都食 Ritalin , 但我仔食完藥 (半粒)都冇咩反應 , 冇乖到又冇話好呆...唔知係咪 d 藥唔啱佢食呢

原帖由 manicheung 於 10-9-1 21:11 發表
我仔都食 Ritalin , 但我仔食完藥 (半粒)都冇咩反應 , 冇乖到又冇話好呆...唔知係咪 d 藥唔啱佢食呢

我囝初時食半粒都無咩反應架!係轉咗食一粒同埋食耐咗就開始出現呢D反常問題...你試多陣啦,半粒呢個份量只係醫生試緊葯既份量黎,都係主要睇隻葯對小朋友有無咩副作用嗰D,如果食咗一排都係無效用,你記住一定要同醫生講呀,等醫生可以再調較番個份量或者轉葯.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

我個仔開頭果個月會成個人乖左, 但情緒會唔穩定, 唔食藥時反而會打人, 吃左就無打人, 不過胃口唔好, 都幾大影響。

而家吃左差唔多一年, 轉左 concerta, 胃口問題已經大大改善, 行為方面就比較飄忽, 時好時壞, 不過一定好過唔食。

多謝各位的意見~即係無咩咁既情況喇

我個仔食左一個多月, 食左係定左慢左有耐性左小小 (都算有效), 不過d情緒真係差左..好易怒..比人講下或者小小不如意..就發好大脾氣..........係咪要轉其他藥試下呢???????(開頭食胃口好差, 現在已經好左dd無之前咁差架喇)..唉..都唔知點好

原帖由 paiwai 於 10-9-6 15:06 發表
多謝各位的意見~即係無咩咁既情況喇

我個仔食左一個多月, 食左係定左慢左有耐性左小小 (都算有效), 不過d情緒真係差左..好易怒..比人講下或者小小不如意..就發好大脾氣..........係咪要轉其他藥試下呢??? ...

其實香港黎講比較安全同多人用的是 Ritalin 和 Concerta, 成份都是差不多, 只是時間問題, 所以其實無乜大分別, 不過 Concerta 對情緒方面無咁大變化, 相對胃口會比吃 Ritalin 更差。(個人意見)

ahpei

我個仔食Ritalin半粒差唔多1個月, 專注力好左少少, 副作用係冇乜胃口, 有時間中面部有少少古怪表情, 医生話再試吓先, 不過冇發脾氣Wor ! 医生話Ritalin 同 Concerta成份一樣, 只係4個鐘1次同12個鐘一次 Wor !

醒目開學勳章

原帖由 carvan 於 10-9-24 12:42 發表
我個仔食Ritalin半粒差唔多1個月, 專注力好左少少, 副作用係冇乜胃口, 有時間中面部有少少古怪表情, 医生話再試吓先, 不過冇發脾氣Wor ! 医生話Ritalin 同 Concerta成份一樣, 只係4個鐘1次同12個鐘一次 Wor ! ...

My son took Ritalin 半粒 for 1 week, only saw improvement on the first day!! Afterwards, total no effect on my son as reported by his teachers.  Then, increased to 1粒 for another 2 weeks, still no difference.  However, my son's weight was reduced by 1 pound every week.  My son only had 36 pound after 3 weeks!!  We finally decided to stop medication for 3 weeks' trial.      

Now, we pray for nothing happened at school everyday.  

這個月我小朋友開始吃藥(concerta)之後,我就疑神疑鬼,一有不妥,就認為是藥力作用。老師有時說他乖了很多,有一日說他很木篤(我都覺),嚇得我想立刻停藥,但第二天又說還挺活躍,可能剛好他前一天有什麽特殊的原因安靜。。。。哎,我都不知道作用有多大,帶他出去玩,有時候好像很好,有時候又好像很木篤和很膽小(不知道吃這個藥是不是會讓他戰戰兢兢)。
不過胃口不好我可以確定是吃藥的副作用,基本上午餐他是一點胃口都沒有,基本沒吃的。。。。

原帖由 xixi1218 於 10-10-19 15:09 發表
這個月我小朋友開始吃藥(concerta)之後,我就疑神疑鬼,一有不妥,就認為是藥力作用。老師有時說他乖了很多,有一日說他很木篤(我都覺),嚇得我想立刻停藥,但第二天又說還挺活躍,可能剛好他前一天有什麽特殊的原因安靜。。。。哎,我都 ...

我個仔食ritalin都係架...雖然有野令佢好嬲..佢就好大好大脾氣, 但食左藥係無野激怒佢的時侯...都會好似好緊張..好不安咁架..拖實我呀...咁..(平時唔會捉到咁實)仲有呀有時都會"牛牛"地..但有時就好敏感....哎..佢都食左成2個月喇..都好似未平穩到..都唔知隻藥岩唔岩佢...好頭痛~~

今天同仔仔睇私家,因為,仔仔排政府要到明年12月,今年已經9歲,到明年尾才有得睇,他已經5年班上學期尾,成績追唔到不等止,現在情緒行為都好難攪,我真係等唔到先睇私家先。
講番正題醫生開了ritaline 每天2次,每次1粒,其實,第一次睇就開一粒,佢開藥算唔算重 ??
我其實係驚食到呆呆地,上堂都唔知上嘜,咁就死。
請你地比下意見我啦。

原帖由 paiwai 於 10-10-20 19:45 發表

我個仔食ritalin都係架...雖然有野令佢好嬲..佢就好大好大脾氣, 但食左藥係無野激怒佢的時侯...都會好似好緊張..好不安咁架..拖實我呀...咁..(平時唔會捉到咁實)仲有呀有時都會"牛牛"地..但有時就好敏感....哎..佢 ...

原帖由 峰仔媽咪 於 10-10-20 21:31 發表
今天同仔仔睇私家,因為,仔仔排政府要到明年12月,今年已經9歲,到明年尾才有得睇,他已經5年班上學期尾,成績追唔到不等止,現在情緒行為都好難攪,我真係等唔到先睇私家先。
講番正題醫生開了ritaline 每天2次,每次1粒,其實,第一次睇 ...

峰仔媽咪:
    個人意見: 你仔仔9歲一粒藥應該不算太重吧, 我仔7歲都已經食緊1粒/次(都係每天2次), 已我所知ritalin係計體重開藥的, 每kgx2mg(即係當小朋友有25kgs體重,不可超過每日食50mg) ,另外食藥後情緒方面係我個仔最難攪得一部份~~~
食左藥怕佢會呆呆的又不至於...但會比較定同累就係真的, 但又不至於呆晒咩都入唔到腦的...會較有耐性聽老師講課^^(如果食同唔食藥,食左藥真係乖同定好多,不過脾氣就猛左好多喇 )

原帖由 paiwai 於 10-10-20 19:45 發表

我個仔食ritalin都係架...雖然有野令佢好嬲..佢就好大好大脾氣, 但食左藥係無野激怒佢的時侯...都會好似好緊張..好不安咁架..拖實我呀...咁..(平時唔會捉到咁實)仲有呀有時都會"牛牛"地..但有時就好敏感....哎..佢 ...

哇,超相似。。。。會不會真的是藥力的影響呢??其實我只是懷疑,因為藥力的副作用好像沒有這種緊張或不安的情況吧??

原帖由 xixi1218 於 10-10-24 21:42 發表

哇,超相似。。。。會不會真的是藥力的影響呢??其實我只是懷疑,因為藥力的副作用好像沒有這種緊張或不安的情況吧??

會唔會係平時唔留心, 食左藥就留心左..所以嬲又會激動d 同時個人會敏感左呢

回覆 16# paiwai 的文章

其實我也覺得是自己敏感和多疑的原因。不過如果本身不算太厲害的多動,其實我想過不用藥了, 總覺得一直這麼依賴下去也不是辦法。聽說這個只是控制,沒有治療作用是嗎?

其實小朋友幾大開始要食藥???

原帖由 xixi1218 於 10-10-31 18:10 發表
其實我也覺得是自己敏感和多疑的原因。不過如果本身不算太厲害的多動,其實我想過不用藥了, 總覺得一直這麼依賴下去也不是辦法。聽說這個只是控制,沒有治療作用是嗎? ...

xixi,
   是呀..d藥係幫助佢控制情緒同多動..係沒有治療的作用, 所以真係食又慘唔食又難(可能我個仔未調o岩d藥喇)其實如果食藥係得keep到, 佢平時好d行為定左變成習慣之後...應該醫生會慢慢停藥...睇下個小朋友keep唔keep到...我估大約都要中學喇(時間要睇個別情況吧)

paino,
   我個仔7歲幾開始食藥, 其實好似多數都係小學先開始食藥, 因為小學生要多點專注不再像幼稚園, 便開始出現時常不專心及多動的情況~

我個仔食CONCERTA , 我都覺得佢有情緒問題, 食左藥就好躁下, 心情唔多好, 唔想啋人, SAT , SUN 無食藥, 有時都會無端端借D 2鬧人發脾氣咁, 唉真係令你好頭痛

原帖由 paiwai 於 10-10-24 23:44 發表

會唔會係平時唔留心, 食左藥就留心左..所以嬲又會激動d 同時個人會敏感左呢
‹ 上一主題|下一主題