用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請馬上刪除文章內容
go

請馬上刪除文章內容 [複製鏈接]

請馬上刪除文章內容
   0    0    0    0

補習社好難話掂唔掂,最緊要小朋友是否配合,再者你小朋友接受那種型式呢?eg.我囝他不接受輕鬆的環境及他認為自己不需要到補習社做功課所以去了一年便無去,反而上年我同佢搵咗間齊操練習而且好嚴肅的,佢又好接受wo,後來囝囝話我聽之前嗰間好嘈佢集中唔到。
所以你要坐低同小囝囝討論下問題在那裡,如他認為自己做功課掂你就要比佢試吓!

醒目開學勳章

原帖由 chansm8 於 10-8-13 13:13 發表
我個仔讀軒上, 試過很多間補中心都補唔掂, 請問有沒有人可再介紹給我.
謝謝.

我想問你, 你想放個仔去補習社, 係因為佢成績吾好, 要補習, 定係因為你要返工, 想搵人看住佢?

如果係前者, 我就建議你搵私人補習好過啦

我個女d 同學, 我由一年級看到6年級
有幾個, 還要係男仔, 每日放學都去補習社, 灣仔/cwb 都去勻
結果一樣派到去band 3 尾的中學, 還要主科吾合格(吾止一個)
如果, 係因為要返工, 就真係搵一間, 可以靜心比佢做下功課既, 當然要個小朋友自律, 自覺啦(去中央圖書館都得), 但我吾知你小朋友有幾大..........

原帖由 CrabPincers 於 10-8-17 13:39 發表

我想問你, 你想放個仔去補習社, 係因為佢成績吾好, 要補習, 定係因為你要返工, 想搵人看住佢?

如果係前者, 我就建議你搵私人補習好過啦

我個女d 同學, 我由一年級看到6年級
有幾個, 還要係男仔, 每日放學都去補 ...

醒目開學勳章

原帖由 chansm8 於 10-8-18 08:44 發表
我以下兩種都是, 私人補習我都試過, 我都是覺得補習社好D, 私人補習沒有試巷拿來給他做, 補習班就有很多.
我愈來愈覺得要成績好,都是天意.
謝謝你的回覆!

...

每個人都有自己的能力
成績好要靠好多野
本身有無能力
再加後天

呀女的同學, 其中一個就係我話去勻所有灣仔, 銅鑼灣的補習社, 結果都係入band 3 果個, 佢好聰明, 但衰懶, 心散

如果佢肯比心機用功, 成績一定可以好好

但另一個, 資質相對係差, 腦筋轉得慢, 但佢好勤力, 放學返屋企做完功課, 就即刻做練習(呀媽買坊間果), 但就入到band 1 中學

資質+努力, 看你點運用
‹ 上一主題|下一主題