用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小朋友被評為坐唔定周身郁但學習好好..... ...
go

有冇小朋友被評為坐唔定周身郁但學習好好..... [複製鏈接]

論學習上, 大至上係傳統較合適, 但好多人話坐唔定去傳統盞比老師由朝罸到黑, 咁點算??

但今年家長日, 當面問老師仔仔應該選擇活動教學 OR 傳統教學, 老師說唔可以揀活動, 因為佢已經坐唔定, 仲去活動就更鬆收唔返......

有冇家長有同樣既問題呀??
   0    0    0    0

我都好同意你老師的說話, 我個仔都是坐唔定, 他去年在傳統小學讀小一(今年九月將升小二), 他在學期初雖然有時上堂會傾計, 但當他習慣了學校的規則後, 就很適應了, 他喜歡的科目會好有心機上堂, 不喜歡的就會遊魂, 但成績都是全班最top果幾個, 他亦非常喜歡上學, 又很喜歡老師。

但如果我給他入讀活動敎學的小學, 我真怕他到長大後還未學會守規則呢!

原帖由 wynma 於 10-8-12 01:39 發表
我都好同意你老師的說話, 我個仔都是坐唔定, 他去年在傳統小學讀小一(今年九月將升小二), 他在學期初雖然有時上堂會傾計, 但當他習慣了學校的規則後, 就很適應了, 他喜歡的科目會好有心機上堂, 不喜歡的就會遊魂, 但 ...

基本上同意, 不過正所謂"江山易改,品性難移", 如果性格好動既放係一間傳統學校係要一段頗長時間適應 (以我個女為例, 佢頭三年小學階段都不斷被老師投訴), 如果個個小朋友乖, 咁就會顯得你小朋友特別差... 當然, 都要睇學校老師既接受程度啦.

如果搵到一間傳統, 但包容度高些就perfect 啦 !

我的小朋友有些同學和我的朋友的兒子都是這樣,
成日跳跳札,一係攪下d同學一係講東講西,但係成績就好好,
我聽d老師講這些小朋友若有這些行為而又成績好的,大多數都係資優生,所以有經驗d老師都係咁意罸下佢地就算.始終好成績的學生佢地會包容多一點的,通常佢地再大d成熟後會就會改過來,take time !

原帖由 dlmcdlcl 於 10-8-11 21:06 發表
論學習上, 大至上係傳統較合適, 但好多人話坐唔定去傳統盞比老師由朝罸到黑, 咁點算??

但今年家長日, 當面問老師仔仔應該選擇活動教學 OR 傳統教學, 老師說唔可以揀活動, 因為佢已經坐唔定, 仲去活動就更鬆收唔返... ...

醒目開學勳章 王國長老

我仔有同樣表現, 佢專汪力又差, 上堂可以發晒夢(但又唔係學唔到你至覺得"啤"一聲), 我有問過老師, 究竟佢應唔應該去傳統, cool佢一cool
老師當時答"我覺得佢唔係需要呢d野lor" 於是我條路就好straight forward了, 我都有d擔心, 如果去到傳統大班教, 又無咩interaction, 佢咪分分鐘夢遊都無人知? 去活動, 有interaction, 起碼佢間中都有醒下神丫
好多人都覺得活動=坐唔定, 其實小朋友都有課堂規則要遵守, 唔應該郁既時候都係坐定聽, 而小朋友既concentration span較短, 間中俾佢郁下鬆下討論下, 轉個頭佢"叉完電"又聽過, 仲易吸收tim
原帖由 wynma 於 10-8-12 01:39 AM 發表
我都好同意你老師的說話, 我個仔都是坐唔定, 他去年在傳統小學讀小一(今年九月將升小二), 他在學期初雖然有時上堂會傾計, 但當他習慣了學校的規則後, 就很適應了, 他喜歡的科目會好有心機上堂, 不喜歡的就會遊魂, 但 ...

醒目開學勳章 王國長老

我仔"好"D, 好在出晒名曳
夠膽死一路聽老師講野(已經係小組式咁聽)一路大大個呵欠"呵~~呵~~"
老師已經心唸豈有此理, 特登捉佢黎問啦, 佢又答得出WOR! 於是老師咪激鬼氣但又唔丙得 , 唯有同我講"激死我喇!!"咁LOR

所以老師咪覺得COOL既學校唔岩佢LOR, 佢要既係耐性同提點
原帖由 yhk329 於 10-8-12 02:21 PM 發表
我個女又係咁至死
差......還有老師會留意到佢,加多兩錢肉緊照顧下
最橙係比上不足比下有餘
老師真係無咩留意到佢

我聽過d講座, 其實而加大多數官津校都唔係好明顯咁分傳統or活動, 一般都係兩者相結合. (有錯請指出)
我諗考慮大班or小班, 程度深or淺, 功課量多or少更合實際吧?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章 王國長老

可以咁講啦, 傳統VS活動既比例唔同吧了
原帖由 kikiboy 於 10-8-12 03:29 PM 發表
我聽過d講座, 其實而加大多數官津校都唔係好明顯咁分傳統or活動, 一般都係兩者相結合. (有錯請指出)
我諗考慮大班or小班, 程度深or淺, 功課量多or少更合實際吧? ...

sorry, 唔得閒上來添... :p

我都好明白真係好睇d老師....如果d 老師係有愛心包容, 就真係非常美麗.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-8-12 23:02 發表
sorry, 唔得閒上來添... :p

我都好明白真係好睇d老師....如果d 老師係有愛心包容, 就真係非常美麗.

而家係咪好多小朋友都係咁呢!我家的小孩亦是如此.佢今年升k3,家長會時老師常說他似心不在焉,但佢又識.响屋企亦是如此,無時停,我叫佢做a,佢偏先做b.以為佢唔識啦,但佢又識........

而家都煩緊是否由他派位讀官/津校,還是要讀直資/私校好......

請問各位直資/私校的老師會否有愛心/包容些(因要收學費)

醒目開學勳章 王國長老

直資私立VS官津校, 其實只係FUNDING方式唔同
無可否認, 直資辦學同行政上自由度會比官津校大, 但每間學校點去運用果個自由度就各有不同, 可能間學校鐘意拎晒D資源黎拔尖, 又可能間學校鐘意拎黎攪音樂教育等

同有無愛心/包容, 又似乎無直接關係...........不過私校/直資要收生至可以有收入, O係處理學生問題時又往往會小心D既.......(當然, 老師有心, 都要校董會ie大老闆肯support得架)

所以咩叫適合, 真係要自己8過睇過感受過喇

原帖由 Gogojuly 於 10-8-13 12:40 AM 發表
而家係咪好多小朋友都係咁呢!我家的小孩亦是如此.佢今年升k3,家長會時老師常說他似心不在焉,但佢又識.响屋企亦是如此,無時停,我叫佢做a,佢偏先做b.以為佢唔識啦,但佢又識........

而家都煩緊是否由他派 ...

醒目開學勳章

wow邊間直資拎錢去攪音樂教育
竟然有學校同音小行同一方向的路

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-13 09:43 發表
直資私立VS官津校, 其實只係FUNDING方式唔同
無可否認, 直資辦學同行政上自由度會比官津校大, 但每間學校點去運用果個自由度就各有不同, 可能間學校鐘意拎晒D資源黎拔尖, 又可能間學校鐘意拎黎攪音樂教育等

同有無 ...

活動教學&注重品德&老師有愛心
的直資/私立小學,各位爸媽有甚麼推介呀?
謝謝!

我都感受到好多小學都在乎音樂呀!!! 其實唔止直資, 連津校都係咁嫁. 乜樂團, 物樂團.....

DBSPD 亦係好注重音樂 + 運動, 又要學術....

因為佢地要出去比賽, 攞獎, 令間學校升呢.

我 FRIEND 個仔讀基灣, 都係乜都谷.....學術音樂齊谷. 好多都係自費, 個FRIEND話, 本來以為津校唔洗錢, 但原來一個月冇2~3千都走唔甩. 用來補習學樂器.

原帖由 ziyi 於 13-8-2010 11:17 AM 發表
wow邊間直資拎錢去攪音樂教育
竟然有學校同音小行同一方向的路

我心目中係宣小, 但佢唔係活動教學, 都係谷, 但有做幼師的朋友話佢谷得來係教會學校, 老師都係有愛心的.

因為多數老師都係CHRISTIAN, 總會包容大D.

原帖由 most 於 13-8-2010 12:05 PM 發表
活動教學&注重品德&老師有愛心
的直資/私立小學,各位爸媽有甚麼推介呀?
謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

唸得太簡單了吧! 我自己係教會學校出黎(幼稚園讀到中七), 我就唔敢咁"概括"了
原帖由 dlmcdlcl 於 10-8-13 01:44 PM 發表
我心目中係宣小, 但佢唔係活動教學, 都係谷, 但有做幼師的朋友話佢谷得來係教會學校, 老師都係有愛心的.

因為多數老師都係CHRISTIAN, 總會包容大D.

...

我個仔又係呢類, 我想佢入基灣, 但又驚佢會俾老師鬧到暈, 你知唔知基灣能唔能容納到呢類小朋友呢?

我又有諗港大同學會小學會唔會啱佢多d呢?  但兩間完全唔同style, 諗到我頭都爆

原帖由 dlmcdlcl 於 10-8-13 13:42 發表
我都感受到好多小學都在乎音樂呀!!! 其實唔止直資, 連津校都係咁嫁. 乜樂團, 物樂團.....

DBSPD 亦係好注重音樂 + 運動, 又要學術....

因為佢地要出去比賽, 攞獎, 令間學校升呢.

我 FRIEND 個仔讀基灣, 都係乜都 ...

Charlotte mom,
我好想聽吓你意見...
因我個仔係同你個仔同一類..
一直都好苦惱, 應該揀咩學校...
我一直都唔鍾意傳統教學, 只係靠死背、死記、多默書、多測驗....而家講起都驚, 所以好想佢讀一間IB學校, 首選蔡繼有, 至於其他直資/私立, 真係唔知邊一間先係真正o既活動教學/小班教學, 令我無從入手。

對於IB及蔡繼有, 你有咩意見??

‹ 上一主題|下一主題