用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問沙田區有沒有如此的小學?
go

請問沙田區有沒有如此的小學?

本人在幫個仔找小學、請問沙田區(包括88,89及91網) 有沒有如此的小學?

1. 較少默書 (~每月1中1英)
2. 每天平均少於8樣功課(包括改正)

個人所認識中,暫只有沙田循道衛理.

請問還有其他嗎? 謝

ok! release the requirement. any suggestions. :thanks:

醒目開學勳章

冇家長俾到提議你, 我諗係因為你要一個月默1中1英~~~

其實依家好多學校都唔多功課+小班+"傾向"活動教學. 依家好多學校已經唔係好似我地細o個時用谷o既方法去教,特別係初小. 之不過如果用全活動教學的話, 要有好多o野配合, 包括學校設備, 師資同課程, 所以官津比較難做到, 直資同私校就容易d.

原帖由 bbkingdombb 於 10-8-3 18:41 發表
本人在幫個仔找小學、請問沙田區(包括88,89及91網) 有沒有如此的小學?

2. 每天平均少於6樣功課(包括改正)

請問還有其他嗎? 謝 ...

原帖由 Geni 於 10-8-6 10:12 發表
冇家長俾到提議你, 我諗係因為你要一個月默1中1英~~~

其實依家好多學校都唔多功課+小班+"傾向"活動教學. 依家好多學校已經唔係好似我地細o個時用谷o既方法去教,特別係初小. 之不過如果用全活動教學的話, 要有好多o ...

Thx Geni,
do you mean it is difficult to find '一個月默1中1英' in subsidized schools?

I know that most schools has '一個月默2中2英' or even '一個月默3/4中3/4英'.
That's why I ask '一個月默1中1英' lor.

Hi! How about Pui Kiu?
definitely fits your second criteria but more dictations.

First semester: no dictations.

Second semester:
- Eng dictation once a week, but really simple, only words on one phonetic sound per week eg what, where, when, wheel...

- Chinese dication is more difficult though.

Pui Kiu Colleage in Tai Wai.

minimal dictation & homework. but kids can learn well  

原帖由 bbkingdombb 於 10-8-3 18:41 發表

2. 每天平均少於6樣功課(包括改正)

請問還有其他嗎? 謝 ...

thx for A-mum and jychan,

I know that Pui Kui may partially fit the 2 crtieria but $$$ is a concern for me.

I wish to know is there any subsized schools fitting these 2 criteria. Thx.

培基在沙田應該係出名得黎又少功課.

原帖由 goldfa 於 10-8-15 00:59 發表

thx goldfa, do u know the amount of homework on average every day? and the amount of dictation?

唔係喎, 聽人講培基都多喎...

培基都多人講, 但請問其出名係邊度, 英文程度如何?

回復 11# MAMAMEEE 的帖子

培基係沙田唯一一間英文小學(津校), 佢地係普教中文, 英文教數學 , 仲多一科Science, 英文水平很高

原帖由 2隻臭豬 於 10-8-21 11:40 發表
培基係沙田唯一一間英文小學(津校), 佢地係普教中文, 英文教數學 , 仲多一科Science, 英文水平很高

2隻臭豬, 多謝您嘅comment. 我都聽過培基的英文不差, 但我見教育局的資料顯示, 佢哋係以中文為教學語言(英文科除外), 所以我一路都以為佢係中文小學, 係咪我的方法/概念有錯? 如果真係, 咁邊度先有official data搵到有關的資料呢? Thank you!

http://www.pooikei.edu.hk

你上佢地學校個網頁 , 都係寫
語言: 中文 ( 英文 , 數學 , 科學科除外), 咁差唔多全英文

原帖由 2隻臭豬 於 10-8-21 11:40 發表

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學雖然唔係津校, 但佢的教學語言係英文 (中文科除外).

Thx for all your advices.

Does anyone know the amount of homework of 培基 on average every day?

bbkingdombb,
如你想選較輕鬆既小學, 培x應不大適合,
此校在暑假時已要求家長在家教定小朋友上學期的課程,
上學期開始學校便教下學期的課本, 功課量少, 程度高, 又能有效地愉快學習, 家長既功勞真係唔少得架

原帖由 goldfa 於 10-8-15 00:59 發表

大家的意見好似有點出入!!

請問是小一入學前要家長教定"一上"的書本嗎?還是之後高年班呢?

原帖由 cardidi 於 10-8-23 11:07 發表
bbkingdombb,
如你想選較輕鬆既小學, 培x應不大適合,
此校在暑假時已要求家長在家教定小朋友上學期的課程,
上學期開始學校便教下學期的課本, 功課量少, 程度高, 又能有效地愉快學習, 家長既功勞真係唔少得架 :quiet ...
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

原帖由 Ivyl 於 10-8-24 12:05 發表
請問是小一入學前要家長教定"一上"的書本嗎?還是之後高年班呢?

I guess it should be 小一入學前. I heard this before.