用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有無其他校車/保姆車公司?
樓主: errorlips
go

有無其他校車/保姆車公司? [複製鏈接]

原帖由 yuk_julius 於 10-9-4 01:45 發表
我小朋友係讀PM班, 本身搭開校車, 但日日校車都遲到(5-25mins). 而家學校推遲10分放學, 校車接放學時間竟然由4:55 轉至5:40. 而家都搵緊街車.

係另一個主題見到以下街車聯絡:
2666 6167 / 2666 0102 溫太
2665 5312 ...

嘩....遲10mins放學,就要遲45mins接放學 ,真離譜.....

佢都唔算離譜, 我個仔本來12:30返到黎, 之後就變左12:50, e+仲話遲10mins放學, 校車ee都仲未話我知即係幾時返到黎, 星期三已經問佢, 佢話遲d會講, 點知你唔再問就冇左影羅. 最激氣係個c機哥哥到e+都唔知我個仔叫咩名, 到我個仔落車, 佢話弟弟到你喇, 都唔睇下個name card, 但係佢又冇野我有冇張card椄放學羅, 但係另一個小朋友佢就有叫, 但係唔係叫全名喎, 仲係小朋友媽媽係屋企叫果個名, 如: 文文, 峰峰, 果d喎, 但係個小朋友mama係有另外比錢個c機個羅, 叫佢照顧個仔多d喎, 我覺得好唔公平, 如果係要另外比多d先會照顧個小朋友多d, 就早d講ma, 我未唔駛個仔搭羅, 學校又話叫家長唔好比錢c機, 家長未又照比, 校長話同校車公司係separate嫁ma, 咁即係唔可以管c機啦, 咁不如搵d好d嘅校車隊好過啦, 我個仔試過返學時同校車ee講, 3個人坐好迫, 咁我問佢ee點答, 佢話"咁多人就係咁嫁啦" 我唔係好鐘意個ee咁樣答個小朋友羅, 我都有同返仔仔講因為多人坐, 忍耐下啦,我知學校講過法例3個小朋友當2個大人, 咁都係迫嫁, 如果可以安排多少少車就唔駛咁啦, 小朋友又唔駛咁早起身, 咁樣會影響小朋友返學心情,自問大人要早起+坐成95mins車, 仲要迫咁你地都唔會開心啦, 我個仔返黎同我講個c機叔叔冇禮貌, 唔叫人><所以我都想轉坐街車, 就算都係咁, 起碼唔駛咁早起身出門口.
見到張課外活動紙, 本來就開心, 但係一見到校車個part, 即刻down晒, 即係要自己接放學(sat course), 諗都唔會諗校車!!!

原帖由 poon小朋友 於 10-9-4 14:34 發表

嘩....遲10mins放學,就要遲45mins接放學 ,真離譜.....

請問你mei foo 的上落車時間是幾多點? 我相信mei foo 是跟荔枝角泓景台同一路線?

我住長沙灣,唔明點解會同大角咀、奧運站等同一路線,完全唔順路。坐成個鐘,有一日阿囡放學同我講,佢坐校車好眼訓,所以自己扶住個扶手訓左,佢仲扮埋合上眼個頭中下中下個樣俾我睇,睇到我好心痛!

原帖由 errorlips 於 10-8-22 09:52 發表
Hi pooh,

其實現時我係搭梗York的校車, 但我因為我覺得佢坐車時間比較長, 所以想搵過其他的, 請問你係咪有好介紹?

Thanks!

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-6 12:35 發表
請問你mei foo 的上落車時間是幾多點? 我相信mei foo 是跟荔枝角泓景台同一路線?

我住長沙灣,唔明點解會同大角咀、奧運站等同一路線,完全唔順路。坐成個鐘,有一日阿囡放學同我講,佢坐校車好眼訓,所以自己扶住個扶手訓左, ...

我係美孚上車時間係08:05, 是美孚第3個站(頭站都係美孚, 因為淨美孚都有3個站), 但放學則係最尾站....

昨晚打了問校車ee, 學校改了上課時間之後上車時間照舊係08:05, 但放學則由12:45改了12:55

另外我們不是同荔枝角泓景台同一路線的, 上學路線會由美孚->太子->九龍城->學校, 放學則倒轉方向

至於今日的實際情況則要回家問姐姐才清楚

星期一我已寫了信向學校反映校車問題,老師今日打電話俾我,話已轉交學校負責校車既人員,同校車反映後有消息會再聯絡我。

我相信大家都唔想小朋友咁辛苦,坐咁耐校車。希望大家可以寫信向學校反映每人的情況,要求校車公司增添車隊和更有效編排路線,希望集合大家既聲音,能讓學校正視這個問題(可能學校也不知情況如此!)。為我們的小朋友儘一點力。

大家做媽咪既都唔想小朋友返搭車學咁辛苦. 我知道要由4:55轉致5:40接個仔就即刻打俾學車ee話唔搭放學嗰程, 自己接返佢放學.

點知星期六個ee就call 返我問我如果接放學落車時轉5:20會唔會繼續搭, 咁我就覺得OK, 當俾40分鐘個仔瞓覺休息下. 可能真係有好多家長俾意見或即刻唔搭, 所以學車公司讓步. 大家齊心事成.

仲有, 我仔仔今日都話同3個小朋友一齊坐車放學. 但我接佢時佢係同一個小朋友坐. 可能另一個已經落車. 但如果係真既, 我會即刻投訴, 因為3個人一齊坐唔單只迫, 仲要其中1人無安全帶, 咁係唔可以接受.

回覆 22# queeniewingchow 的文章

我考車牌時好似係話3個3歲以下既小朋友先計2個成人, 會check 一 check. 絕對唔可以俾小朋友唔安全咁坐車.

Hi errorlips,

今早學校負責人李主任致電給我,回覆會再查看路線的安排。

我向她反映其實有很多家長也不滿意需要一個多小時才落車,我同佢提及你的case, 我話唔明點解mei foo要去埋九龍城,佢話應該只係去太子,要再查看一下。如果你想了解清楚 (反映一下你的意見),也可聯絡李主任。

原帖由 errorlips 於 10-9-6 16:05 發表

我係美孚上車時間係08:05, 是美孚第3個站(頭站都係美孚, 因為淨美孚都有3個站), 但放學則係最尾站....

昨晚打了問校車ee, 學校改了上課時間之後上車時間照舊係08:05, 但放學則由12:45改了12:55

另外我們不是同荔 ...

係呀,大家都唔想小朋友辛苦,大家要向學校反映實際情況,為小朋友爭取。(可能同學校反映比直接跟校車公司反映更好,起碼學校知道整體情況)。

依家你既小朋友坐40分鐘,我覺得都可接受呀!

至於你提及3個小朋友一齊坐,之前試搭校車時,我望過坐位既安全帶,係有3條環腰既。所以每位小朋友應獨立用一條。

原帖由 yuk_julius 於 10-9-7 21:55 發表
大家做媽咪既都唔想小朋友返搭車學咁辛苦. 我知道要由4:55轉致5:40接個仔就即刻打俾學車ee話唔搭放學嗰程, 自己接返佢放學.

點知星期六個ee就call 返我問我如果接放學落車時轉5:20會唔會繼續搭, 咁我就覺得OK, 當俾 ...

我都覺得美孚車要去埋九龍城係好奇怪, 我住係土瓜灣, 囡囡上完車後, 會去亞皆老街, 再兜返去九龍城, 係九龍城左穿右插接其他小朋友, 所以九龍城既小朋友應該係座埋我地果架車喎!

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-8 10:05 發表

我向她反映其實有很多家長也不滿意需要一個多小時才落車,我同佢提及你的case, 我話唔明點解mei foo要去埋九龍城,佢話應該只係去太子,要再查看一 ...

學校比我想像中回覆的快。

今早負責校車既李主任致電給我,說她會跟進和再查看路線,她說也希望家長明白金巴倫道真係好塞車(所需可能要10分鐘才能走出塞車範圍)。

李主任都好好人,話學校同家長都為小朋友著想,我反映校車行既路線太長,真係希望學校同校車可以再查看可唔可以編得好o的或增加車隊。

雖然李主任說大家要有心理準備都要around 1 小時,但我認為如果能有多些家長反映,要求以40分鐘為準則,就可給他們一點壓力,以40分鐘為編排路線的基准。

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-7 18:41 發表
星期一我已寫了信向學校反映校車問題,老師今日打電話俾我,話已轉交學校負責校車既人員,同校車反映後有消息會再聯絡我。

我相信大家都唔想小朋友咁辛苦,坐咁耐校車。希望大家可以寫信向學校反映每人的情況,要求校車公司增 ...

就係囉! 希望經大家反映後,學校同校車可以認真審視一次。

原帖由 Carman1112 於 10-9-8 10:27 發表
我都覺得美孚車要去埋九龍城係好奇怪, 我住係土瓜灣, 囡囡上完車後, 會去亞皆老街, 再兜返去九龍城, 係九龍城左穿右插接其他小朋友, 所以九龍城既小朋友應該係座埋我地果架車喎!

...

我就係不滿車程咁耐所以都冇搭校巴,其實我地係米可以聯名同學校反映我地嘅不滿呢 ?

我問過好多街車都話冇做york嘅學生,如果有街車車程短d我寧願揀街車.........

我見其實好多其他幼稚園既家長都不滿校車安排。

如果我地聯名可以改善情況,我願意參與,不過發起行動好難..... 所以暫時我自己先寫信,只好鼓勵其他不滿既媽媽再個別向學校反映。

原帖由 TVb08 於 10-9-8 13:31 發表
我就係不滿車程咁耐所以都冇搭校巴,其實我地係米可以聯名同學校反映我地嘅不滿呢 ?

我問過好多街車都話冇做york嘅學生,如果有街車車程短d我寧願揀街車......... ...

我都願意行動...
因為我都好想轉街車,但係個仔有搭得開心..

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-8 10:05 發表

我向她反映其實有很多家長也不滿意需要一個多小時才落車,我同佢提及你的case, 我話唔明點解mei foo要去埋九龍城,佢話應該只係去太子,要再查看一 ...

Hi 蚊蚊PIG,

其實我係校車試搭日前, 係babykingdom討論區上有上午班家長表示佢住係九龍城, 校車公司安排佢小朋友搭9A編號校車, 於是我向該家長confirm知道大家真的都是都一輛編號校車及同一位校車姨姨.

之後我再打電話問校車姨姨, 佢回覆只是因其他校車不方便於試搭日接載, 所以他們幫忙到九龍城接送一趟, 到真正上學時是不會的, 但在試搭日中我問校車姨姨, 她沒有直接回覆向家長表示不住九龍城.

起初我都以為美孚的學生會和昇悅居那邊的學生同一架車, 但實際又不是... 所以我都覺得校車安排上都好有問題, 專登到九龍城接一位小朋友, 為何不與其他同區的小朋友一架車, 真係摸不著頭腦????

我覺得如果學校校車能改善,校車應該比街車好,起碼有乜問題可以好似依家咁,大家一起商量、爭取。

原帖由 poon小朋友 於 10-9-8 14:17 發表
我都願意行動...
因為我都好想轉街車,但係個仔有搭得開心..

如果我地唔問清楚,校車可能以為我地會接受,佢地梗係唔想煩再調啦!

如果你唔覺得麻煩,我好想你可以向學校查詢/反映!
為左我地小朋友既切身利益,我地要act now! (學特首所講,起錨! 哈哈! )

原帖由 errorlips 於 10-9-8 17:06 發表

Hi 蚊蚊PIG,

其實我係校車試搭日前, 係babykingdom討論區上有上午班家長表示佢住係九龍城, 校車公司安排佢小朋友搭9A編號校車, 於是我向該家長confirm知道大家真的都是都一輛編號校車及同一位校車姨姨.

之後我再 ...

我先前都打過電話問街車, 但回應答係唔接因為學校已經有校巴公司做緊條線, 唔想同同行爭.

同埋我估校車點解兜咁多站係因為上午班放學既車同接下午返學既係用同一架. 佢地會用盡所有位.

我都贊同家長建議定車程係40分鐘內, 希望大家反映, 學校可以盡量安排.

我想問下午班係返幾多點? 唔係返1點咩? 囡囡差不多1點先返到屋企, 如果係用同一架車送埋下午班返學, 又未必趕得切喎!
‹ 上一主題|下一主題