用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 31/7 家長會
go

31/7 家長會 [複製鏈接]

我忘記了出席家長會, 請問有無 mami 可以講返俾我知, 家長會果日講左 d 什麼呀?
   0    0    0    0

放心吧!大部份內容其實已於家長須知小冊子中詳列...只有少許更新,但都為「濕碎」的事情,例如:

1. 返學襪除了到腳眼那種,還可以選擇及膝那種,因學校可能多蚊
2. 可帶備額外小手巾或底衫,如小朋友太大汗,老師可幫忙「攝」毛巾或換底衫
3. 匙羹和叉是生日會才帶,平日只須帶茶杯、碟及毛巾盒

還有,校長還強調手冊很重要,不要隨便寫花,若小朋友有問題,可以便條/書信通知老師,寫在手冊會對小朋友第二時搵學校不便...

其他事情都同小冊子差唔多...
btw,我的家長會是在30/7的,不知會否和31/7的完全相同...

我也忘記了出席家長會 , 請大家也幫忙講講還有什麼應注意呢?
原帖由 Carman1112 於 10-8-2 09:49 發表
我忘記了出席家長會, 請問有無 mami 可以講返俾我知, 家長會果日講左 d 什麼呀? Thanks!

醒目開學勳章

原帖由 Straysheep 於 10-8-2 10:27 發表
放心吧!大部份內容其實已於家長須知小冊子中詳列...只有少許更新,但都為「濕碎」的事情,例如:

1. 返學襪除了到腳眼那種,還可以選擇及膝那種,因學校可能多蚊
2. 可帶備額外小手巾或底衫,如小朋友太大汗,老師可幫忙「攝」毛巾 ...
太致上都係一樣。差不多全部野都可在小冊子睇到。我反而聽唔到唔駛帶叉。唔該哂。

至於內衣內褲,校長話一定要買好quality的,我聽到可zip毛巾, 但聽唔到可換底衫。

校長亦叫家長唔好買有鞋帶皮鞋比小朋友。

唔該晒.

Thank you so much!!!!

醒目開學勳章

漏了一樣野, 校長非常強調, 係唔好比任何利是/禮比工作人員,包括校車ee,司機同學校嬸嬸,校長話呢度係香港唔係太陸,叫d家長千萬唔好咁做。

(我唔太識人情世故,根本唔知原來有家長會有比利是/禮比工作人員!

請問有無話要影校服相呀?一打夠唔夠?

原帖由 abinayams 於 10-8-3 11:12 發表

冇話要比相喎....

醒目開學勳章

原帖由 abinayams 於 10-8-3 11:12 發表
無提過要比相,不過自己會在家影。

請問有無講倒......條毛巾仔要整濕先放落毛巾盒呢....?我有出席家長會...我怕聽漏O左!

原帖由 MALTESE2000 於 10-8-6 10:13 發表
請問有無講倒......條毛巾仔要整濕先放落毛巾盒呢....?我有出席家長會...我怕聽漏O左!

係要濕,因為比小朋友食完茶點抺手,抺咀用.

原來仲有濕毛巾, thanks!

醒目開學勳章

星期6問了老師,原來係要一條濕毛巾,一條乾的, 濕毛巾放入毛巾盒內(for食完野用),乾的放在衫袋(for洗完手抹乾)

醒目開學勳章

突然諗起一樣野,我記得校長話要預備少少水同食物,因為試過有小朋友塞車塞左3個小時(唔知有無聽錯),但星期6,老師話唔鼓勵小朋友帶水,因為重又易整濕...即係應唔應該預備呢?

試搭校車當日老師話可以放條乾毛巾o係校服袋,train 小朋友環保o的洗完手用手巾仔抺.... 不過... 校服裙個袋係心口位置,又好細個袋,對佢黎講好難先攞到/放番條手巾仔

原帖由 rosebud 於 10-8-9 14:50 發表
星期6問了老師,原來係要一條濕毛巾,一條乾的, 濕毛巾放入毛巾盒內(for食完野用),乾的放在衫袋(for洗完手抹乾)

校車姨姨話驚開車時食野,佢地容易"哽"親喎。

原帖由 rosebud 於 10-8-9 14:55 發表
突然諗起一樣野,我記得校長話要預備少少水同食物,因為試過有小朋友塞車塞左3個小時(唔知有無聽錯),但星期6,老師話唔鼓勵小朋友帶水,因為重又易整濕...即係應唔應該預備呢? ...

回復 3# rosebud 的帖子

我冇聼過呀...如果塞3個鐘咪好慘

回復 2# rosebud 的帖子

我想話條校服裙都冇袋, 好唔方便.

另校長話要帶定條毛巾, 要黎有需要時sip 係背脊吸汁...都好多野帶喎...仲要帶多套衫tim...
‹ 上一主題|下一主題