用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ireneyklo
go

2010-2011 IK1L 交流站 [複製鏈接]

Hello!我囝囝叫Marcus,請各位多多指教!

請問各位媽咪會否為囝囝/囡囡報興趣活動班,如報的話,可否share一下,會報什麼班?

十分同意,昨日工人姐姐接Marcus時,他亦是瞓了教...

我也有睇那本小冊子,好像是因為成本原因,讓3個小朋友坐2座位,故不設安全帶,實在很不安全!!!我地小朋友咁細個,無安全帶,真係好令人擔心....

原帖由 ling_piglet 於 10-9-7 13:41 發表
大家有無睇褓姆廾小册子?我見到佢寫他們無安全帶的,因有可能3個小朋友坐2座位~我好擔心呀,因為Michael搭車好多時都會瞓教的~咁細個又唔知扶唔扶得實... ...

我囝囝都係Moon組呀!

原帖由 beegoo 於 10-9-8 18:06 發表
我囝囝係moon 組,不過唔係佢話我知,係因為我呢幾日同佢返學先知道。佢都冇同我地講有出去操場玩,只係我地問佢茶點食咩,佢就答係食apple,我仲以為佢求其答添 !
今日放學第一次坐校車,都ok,只係遲咗10分鐘。
吓 ! 比d哥哥蝦 ! ...

昨日問囝囝返學開唔開心,佢話開心!
一時又話係班房做唱歌示範,唱〝快來,快來,我的座位在那裡"那首歌。
一時又話去禮堂看唱歌表演!唔知有幾成係真?!

因為我同Daddy今個星期六係long week, 所以下午才會返去學校...

原帖由 ireneyklo 於 10-10-6 01:40 發表
我發覺囡囡原來學了好多歌仔,回家後時常都唱歌&講多了許多普通話。星期日突然問爸爸知唔知"喜羊羊"普通話點講,爸爸話唔知道,佢就教爸爸講一次。
...

阿囝琴晚上床臨瞓前,又係話要貼相係馬騮仔本書(佢好鐘意這本書),結果拿拿臨搵番BB及最近影D相貼上書上。

不過今日咳得好嚴重(病左2-3日),無俾佢返學,所以都不能夠準時交到上述功課...  

原帖由 ling_piglet 於 10-10-14 09:58 發表
我同你一樣,不過唔知有無做錯呢?手冊又無寫~

最搞笑琴晚同囝囝睡前睇完書之際,打算瞓教 ,佢突然諗起話:要貼相呀,貼去馬騮仔本書度...
我話:吓?!
佢話:o係書包度呀~
我話:咁遲先記得有工課做架...(當時10點幾)

真係比 ...

多謝Candice媽及Michael媽的關心,我都希望Chun Chun快D好番,可以快D返學!!   

原帖由 ireneyklo 於 10-10-14 16:26 發表
candice放學就叫我搵相貼在馬騮本書上,其實佢o地咁細就記得要做功課,我覺得好開心,因有d小朋友回家後什麼都不記得,我覺得佢o地好叻仔叻囡
另外希望chun chun 快d康復。
...

我都未諗整咩野食喎,或者都係三文治之類,輕盈D食物...

另外,請問各位媽咪,知唔知幾時會派冬季校服呀?
依家天氣涼左好多,好驚囝囝D衫唔夠暖...

原帖由 ling_piglet 於 10-10-29 16:14 發表
親子旅行去呀,依架諗緊整咩野食去呀~不過阿仔返開下午班,到時要早d叫佢起身先得~  

我替囝囝報"蕃薯串燒"及"冬菇串燒"班,仲係試下俾佢上全日添,等婆婆可以休息下,工人姐姐可以專心顧顧妹妹。

回覆 2# beegoo 的文章

頭一個星期可以同Jacko一齊上堂,相信囝囝都會好開心!

回復 2# beegoo 的帖子

Jackco媽咪,請問可以上intranet邊到睇到post咗D相出嚟呀!我試過上,但搵唔到?! Many many thx!!!

回覆 1# beegoo 的文章

睇到啦! 唔該晒!:

我同Daddy果日係long week要返工,所以去唔到啦!  

原帖由 CERISE 於 11-1-3 00:31 發表
想問下有無家長會參加2月12日親子旅行?

回覆 1# chun_mum 的文章

昨日check囝囝書包,發現裡面有本屋企的圖書,問佢點解擺本書係書包?佢話做"showing tell"。佢其實講得唔係太清楚,我都唔知到底係"showing tell"or"showing tale" or 其他。問佢係唔係同其他同學share及介紹這書,佢話係。

有無媽咪知道係D麥野呀!

Marcus聽Daddy講完交通安全隊好威風,又有得著套靚制服,又有步操,好鍾意,最終佢同Michael一樣首選都係揀左交通安全隊   ,其他choices係:

2. 朗誦隊
3. 合唱團
4. 小蜜蜂
5. 樂器演奏
6. 中國舞

原帖由 ling_piglet 於 11-5-26 13:58 發表
Candice媽咪,我都想幫Michael報小天使合唱團或朗誦隊,但好可惜Michael係咁話要做警察(即交通安全隊 )話要捉人亂過馬路喎,咁我由得佢啦~

我的選擇是:
1.) 交通安全隊
2.) 小蜜蜂
3.) 小天使合唱團
4.) 朗誦隊 ...

回復 1# ireneyklo 的帖子

Marcus都係升IK2H,真係好啦,可以繼續同你囡囡做同班同學。
Marcus都抽唔到入任何校隊 ,不過唔緊要,學校有咁多課外活動,可以參其他課外活動。
‹ 上一主題|下一主題