用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校隊 & 泳隊的分別
go

校隊 & 泳隊的分別 [複製鏈接]

小朋友2年級, 已經係學校校隊, 但教練想小朋友再進一步訓練, 想她進入泳會的泳隊, 但時間上不可能再入校隊了, 想問校隊同泳班泳隊有無咩吾同....入左泳隊, 可以再參加校隊代表學校出賽嗎 ?
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

要睇吓係邊間泳隊
同邊個校隊

這樣很難比較
但泳會的泳隊都有很多

通常都會收費
原帖由 1205 於 10-7-31 20:56 發表
小朋友2年級, 已經係學校校隊, 但教練想小朋友再進一步訓練, 想她進入泳會的泳隊, 但時間上不可能再入校隊了, 想問校隊同泳班泳隊有無咩吾同....入左泳隊, 可以再參加校隊代表學校出賽嗎 ? ...

校隊係代表學校, 泳隊係代表果個泳會, 梗係唔同啦..

我諗你小朋友學校係請外面既泳會黎教學校校隊, 依家泳會想招收你小朋友入佢泳會, 代表佢泳會去參賽之類, 如果佢講到冇時間俾小朋友再代表校隊, 即係泳會想獨估你小朋友所有可以練水既時間, 連分身代表學校都冇時間, 專注去操水代表泳會, 泳會係要俾錢的, 校隊視乎學校係點樣安排的了~~

操水比賽要時間, 睇你小朋友興趣有幾大, 技術有幾高了...

原帖由 1205 於 10-7-31 20:56 發表
小朋友2年級, 已經係學校校隊, 但教練想小朋友再進一步訓練, 想她進入泳會的泳隊, 但時間上不可能再入校隊了, 想問校隊同泳班泳隊有無咩吾同....入左泳隊, 可以再參加校隊代表學校出賽嗎 ? ...

路過想說:
我想問校隊或泳隊的training 時間多長,我小朋友6 years old, 上次教練同我說吾好比小朋友一星期泳2-3天及幾小時, 因到時只會有肌肉,小朋友不會長高!所以我到今年我都沒有打算小朋友入什麼隊!

簽名被屏蔽

我聽教練話
不停游蝶式就阻高
因長期訓練肩膀的肌肉

原帖由 TSEHANG 於 10-8-2 17:45 發表
路過想說:
我想問校隊或泳隊的training 時間多長,我小朋友6 years old, 上次教練同我說吾好比小朋友一星期泳2-3天及幾小時, 因到時只會有肌肉,小朋友不會長高!所以我到今年我都沒有打算小朋友入什麼隊! ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我想問: 係咪即係入校隊,如代表學校攞到獎.會對小朋友在學校既表現會有幫助d? 若入泳隊,是否攞到獎,對在校既表現都冇幫助?

冇話細唔細
要學屆攞奬
就係專操某一至兩式

我見唔少
都係8-9 yrs人仔
2-3個鐘不停咁練蝶
因為要為學屆攞奬

我個仔現在都專項一至兩項
但會四式學哂

原帖由 ming2 於 10-8-3 10:23 發表

何謂"不停"游先??佢地咁細個,好少會兩個鐘入面淨操一個式架...我囡次次操水兩個鐘都會游晒四式0既...

一年都係得一次學界比賽,就算你冇入學校泳隊,但你游到好時間,學校都一定會出你,而入泳隊操練係會密集D,因為一年到晚都有比賽,嬴到公開賽對小朋友係學校都有一定既幫助,基本上嬴到公開賽係難過嬴到學界0架.
我個囡一星期操練6日,每次2個鐘,淨游水係唔會0甘易有肌肉0架,要配合做體能,我囡主項係游蝶同自,佢冇唔高既問題,反而係高得好快,對腳大得仲快,9歲已經著36號鞋啦.

eva

我個仔主攻"自, 蛙"
我見果小朋友日日游蝶
又真係唔多高
教練話做番d平衡
特別要拉多d根

你有冇報區賽呀
我個仔報三區, 全抽中
但9 yrs 以下為一組別
輸硬.....當win 經驗

亞仔現在日日游
但九月開學後
就游番每星期4天算啦

原帖由 EvaLam^^ 於 10-8-11 14:36 發表
一年都係得一次學界比賽,就算你冇入學校泳隊,但你游到好時間,學校都一定會出你,而入泳隊操練係會密集D,因為一年到晚都有比賽,嬴到公開賽對小朋友係學校都有一定既幫助,基本上嬴到公開賽係難過嬴到學界0架.
我個囡一 ...

JOJA,

你個仔0甘叻,主項游到自同蛙,我囡之前D牌多數都係游蛙羸,依家反而最弱,教練話蛙同其餘3項有抵觸,好難並存.佢話我個囡身型高瘦腳又大,最0岩游自,我反而見到游蛙既多數都唔高同腳粗,同埋蛙式游得叻係要好用腦0架.我個囡就唔得啦,佢係從來唔拉根添,好彩都一路有高.
你0甘勁報3區都中晒呀,係邊幾個區呀?睇下我0地會唔會相遇先,我除0左香港區同屯門外,差唔多全部區報晒,依家暫時正係得沙田同大埔中咋,油尖旺就係後補,游區賽同公開賽差唔多,D人好勁0架,冇可能嬴到,我0地都係至在囉經驗咋~

EVA

佢一d都唔叻, 只不過係蝶同背都做得差
早前係背後
但練得蛙多,背就差左
"自"競爭實在太大啦

佢仲係努力學習中
未能達到D3的成績
教練只不過是教好佢自, 蛙
做得好, 才執背蝶

不過經過這個暑假差不多日日練
真的有進步

佢現在報左油尖旺, 九龍城和灣仔都係正選
昨日寄埋觀塘和深水埗
我見有D 日子撞期
而佢都係陪跑份子
咪報少D囉

原帖由 EvaLam^^ 於 10-8-12 02:08 發表
JOJA,

你個仔0甘叻,主項游到自同蛙,我囡之前D牌多數都係游蛙羸,依家反而最弱,教練話蛙同其餘3項有抵觸,好難並存.佢話我個囡身型高瘦腳又大,最0岩游自,我反而見到游蛙既多數都唔高同腳粗,同埋蛙式游得叻係要好用腦0 ...

醒目開學勳章

Hi evalam, joja,

你地囡囡好叻 我囝囝都好鍾意游水,呢個暑假我1:1比佢學,學得幾好,而家我煩惱緊冬天轉去邊間泳會學, 請問可否pm你地囡囡是那間泳會學,是否一年四季都游? 謝謝!

babych

hi all,

想問妳地既仔仔女女報邊幾項呢?? 而家先知有比賽, 我呢區已過左報名啦.

另外我見d時間係8-6, 咁係咪有日程表, 差不多時間先去比賽, 如果唔係咪要hea成日?? 係咪個項目完即知結果??

我都未正式玩過
因可以報最多三項
我就報50咪, 自, 蛙, 背

日程表在網上可以downland,
我估預早到場游的時段
到時問下幾時有奬頒 (坦白說我估攞奬好難)
咁就唔洗tea成日

原帖由 IRON 於 10-8-12 10:46 發表
hi all,

想問妳地既仔仔女女報邊幾項呢?? 而家先知有比賽, 我呢區已過左報名啦.

另外我見d時間係8-6, 咁係咪有日程表, 差不多時間先去比賽, 如果唔係咪要hea成日?? 係咪個項目完即知結果?? ...

我個囡報區區都有d唔同,但就一定有50自,50蝶,另外係50蛙or100蛙or50背
其本上報晒3項真係要hea成日,玩區賽係最辛苦,多數臨比賽前一個星期就可以上網睇日賽程表,個日仲要預早去霸位,好多人係帶埋地墊遊戲機去準備hea一日,好彩既係室內有冷氣就正,不過大部份池都係晒到阿媽都唔認得,大人同小朋友都好辛苦,要有心理準備~

多謝回應.

阿仔問公開後補唔知有無機會呢, 我話隨緣啦, 呵呵~~

諗起要hea一日真係中暑! 各位媽咪真偉大.

公開後補要係第一日一早去0架,機會係好微~唔止會中暑,仲要一早6:30去泳池霸位添呀,我都覺得好偉大
‹ 上一主題|下一主題