用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優小朋友的媽媽
樓主: Jamson
go

請問資優小朋友的媽媽 [複製鏈接]

我仔仔都係咁, 佢話無朋友都得, 佢6歲入小學仲要適應, 到2年級會好小小, 咁佢老師投訴佢甚麼. 要找出原因, 同學校傾合作方法., 會好些.

原帖由 Jamson 於 10-7-28 11:57 發表
請問有沒有資優小朋友的媽媽的小朋友, 像我小朋友一樣, 6 歲, 自己學嘢好叻好叻(IQ 140+), 但不合群, 上堂自己玩自己的, 成日比課外活動班老師投訴, 同佢傾又傾過, 教又教過, 罵又罵過, 怎麼辦? 幾叻, 總不可以一世 ...

我仔仔就無咁抗拒話學野, 但佢都鍾意溜冰, 而家鍾意功夫, 之前怕游水而家都克服到,我唸要到8歲情況會有改善. 最critical 都係6歲小一. 最難適應,大家忍下.

原帖由 tsznok 於 10-8-14 08:29 發表
同意~!
搵啲地獄教練... 整頓下佢... 哈~~~

除運動外, 我覺得某幾家中國功夫、跆拳都可以磨練到心志, 考慮下啦~

好多資優學生都有同一樣的問題. 如果學校不認識會當他行為問題. 如果得不到正面教導, 學生會走向負面. 所以要同學校合作, 支援學生的需要.

原帖由 貓貓咪 於 10-9-18 20:40 發表

由健康院轉介的,他們評出他是資優,而且亦比較活躍和認字比較弱,由於他只得5歲8個月,因此他們需繼續跟進。

好多資優學生都有同一樣的問題. 如果學校不認識會當他行為問題. 如果得不到正面教導, 學生會走向負面. 所以要同學校合作, 支援學生的需要.

原帖由 貓貓咪 於 10-9-18 20:40 發表

由健康院轉介的,他們評出他是資優,而且亦比較活躍和認字比較弱,由於他只得5歲8個月,因此他們需繼續跟進。

Jamson

我係同學校講明, 佢無心機上堂時容許佢自己睇書畫畫, 而不騷擾同學咪ok. 因為佢地一聽便入腦. 同埋安排坐位靠近老師, 這樣老師會容易控制他在課堂的秩序,同時紀錄他, 在那一堂比較不專心, 因為我仔仔係某一科係特別無趣, 不過可以係年年不同. 好睇那個老師教學方式.

原帖由 Jamson 於 10-7-29 09:16 發表
幼稚園老師日日見佢, 就知佢脾性, 食得住佢, 一般興趣班老師一星期才見一次, 次次投訴佢自己做自己想做的事, e.g. 周圍行, 不聽指令, 畫自己想畫的東西, 但問返佢老師講咩, 佢可以一五一十說返出來.  佢都說過可以不 ...

其實學校係最緊要個小朋友唔好攪事, 學校其實又怕其他家長投訴的. 最緊要唔出手, 我唸6年會好快過.

原帖由 Jamson 於 10-11-11 11:15 發表
呢層我都唔敢講, 因小兒由 9 月入學以來, 我和學校都在忙攪好佢嘅 discipline, 未有想他學業上的事宜, (但我在家和日常生活會教他深 d 嘅嘢)現在 discipline 攪定了一點, 佢就說上堂悶了, 我從不告訴他自己是資優,  ...
‹ 上一主題|下一主題