用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 今年書展咩教材抵買呀?大家請分享一下
go

今年書展咩教材抵買呀?大家請分享一下 [複製鏈接]

今日有冇人去左書展發現有d咩教材抵買或者有d咩優惠贈品咁呢?

如廸士尼美語世界、English Time、GC, ETC...
   0    0    0    0

都好似幾好咁喎,咁其他教材又有冇優惠呢?
我同老公打算聽日去幫bb選一套教材,而家仲考慮緊應該買邊套

jackychanbb: 咁其實你係唔係都建議返DWE呢? 我見有另一套DISNEY MAIL...呢套比較新...你對呢套有咩睇法呢?

原帖由 twinsjoyce 於 25-7-2010 01:25 發表
在一間叫柏雅的攤位買左好多書, 每本只係10蚊, 勁抵, 另外買左一套發聲筆教材, 一套8本, 支筆好大聲, 女女好鍾意, 本來吳打算買, 因以前買了一套約3000, 女女吳多鍾意, 可能因為太複習, 呢套只係點左封面就可以, 好 ...

我都剛剛星期六去完掃貨, 買左robin i-pen, dictionary 同書, 6xx 好抵, 之前又係買左套3xxx 既枝筆壞左, 但間公司竟然話整唔倒 ! 但我仲未過保養期的!

另外ewbooks 的科學圖書都好抵, 超大本有埋VCD, 真實圖畫, $50 本我揀左4本

仲有GC 的普通話都有特價, 7xx 左右

醒目開學勳章 貢獻勳章

家長搵教材之前.. 或者都應該睇吓d教仔書/理論
個人唔建議用任何電子產品 (包括玩具)
唔建議兩歲前睇tv (睇得預少預好.. 特別係想學語言需要雙向溝通嘅 )
唔建議3歲前接觸"卡通", 佢地應該學習真實動物嘅樣, 唔係一隻隻會企會講嘢嘅老鼠同鴨! 到佢d知道老鼠係應該點樣, 識得咩叫"假"/"卡通"時..先可以睇卡通

我支持早教, 教材用相片/生字, 真係要買dvd, 揀d真人做嘅, 兩歲前最多每日20分鐘!

恐龍家

枝筆壞咗咁套教材咪用唔到? 我都有行書展睇
教材, 好多都要用發聲筆...但我想如果支筆用
咗年幾先黎壞,想買支新但d公司又話lee套教
材唔出又或者出咗新版, 唔可以再配番支筆咁
套教材咪唔用得? 又要買個套新   
就算一套幾千蚊的教材都要用幾年啦. 有無媽媽
都有咁情況?   

原帖由 siu_po_ultra 於 10-7-26 17:36 發表

我都剛剛星期六去完掃貨, 買左robin i-pen, dictionary 同書, 6xx 好抵, 之前又係買左套3xxx 既枝筆壞左, 但間公司竟然話整唔倒 ! 但我仲未過保養期的!

另外ewbooks 的科學圖書都好抵, 超大本有埋VCD, 真實圖畫, ...

買左 130 本書,…只有書,好多都是 $10。

原帖由 celiasy 於 26-7-2010 23:02 發表

請問gc普通話係d咩來架?? flash card?

gc 普通話係教普通話拼音的, 佢有書加VCD 加 CD, 我睇過佢的內容同編排都唔錯, 我個人認為佢好過另一套"小xx學漢語"好多, 所以買左呢套~

原帖由 小曳人 於 27-7-2010 11:16 發表
家長搵教材之前.. 或者都應該睇吓d教仔書/理論
個人唔建議用任何電子產品 (包括玩具)
唔建議兩歲前睇tv (睇得預少預好.. 特別係想學語言需要雙向溝通嘅 )
唔建議3歲前接觸"卡通", 佢地應該學習真實動物嘅樣, 唔係一 ...

同意, 我自己係讀心理學的, 所以明白教小朋友一定要有人同佢講, 當佢講錯時要有人糾正, 先會學得倒, 發聲筆/書只係一個輔助, 若果無人陪佢睇都係無用

而家市面好多教材都跟埋VCD 同CD, 但真係唔建議睇VCD, 因為研究指出睇電視係會減低小朋友既專注力, 所以最好係你同佢一齊睇書, 又或者一路播CD, 一路睇本書~

至於實物呢樣我都好同意, 所以我買的科學/百科書都要實物圖片, 但最好的當然係帶佢去多d科學館/博物館, 等小朋友可以從唔同感觀去吸收呢d知識~

原帖由 PamelaLi0399 於 27-7-2010 16:59 發表
枝筆壞咗咁套教材咪用唔到? 我都有行書展睇
教材, 好多都要用發聲筆...但我想如果支筆用
咗年幾先黎壞,想買支新但d公司又話lee套教
材唔出又或者出咗新版, 唔可以再配番支筆咁
套教材咪唔用得? 又要買個套新   :surp ...

我都怕有呢個情況出現, 而經問定佢若果一年後壞左咁點算, 佢話到時可以只買枝筆, 3xx 左右, 有時會有8折lor

而且唔好買咁貴的, 否則好似我咁間衰公司(卡迪x 的Apple Trxx)唔幫你整/換, 又要投訴佢, 真係好煩

所以我都唔諗住買d好貴的教材.

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-3 16:51 發表

我都怕有呢個情況出現, 而經問定佢若果一年後壞左咁點算, 佢話到時可以只買枝筆, 3xx 左右, 有時會有8折lor

而且唔好買咁貴的, 否則好似我咁間衰公司(卡迪x 的Apple Trxx)唔幫你整/換, 又要投訴佢, 真係好煩 ...

我都有去, 買左好多100蚊10本既colour, abc, shape書, 又買左一set 4本既硬皮故事書, $48咋.

最大手筆係買左一套叫力豆既教材, 之前有間公司做皮紋test時sell過, 佢地當時買$10800, 我今次行書展係另一間公司買左, 平d仲有野送.

尋日送左貨黎, 有好多遊戲書同繒本, 又有發聲筆, 我個仔開心到飛起, 今日仲要返屋企執個位放力豆個小櫃添.

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-3 16:48 發表

同意, 我自己係讀心理學的, 所以明白教小朋友一定要有人同佢講, 當佢講錯時要有人糾正, 先會學得倒, 發聲筆/書只係一個輔助, 若果無人陪佢睇都係無用

而家市面好多教材都跟埋VCD 同CD, 但真係唔建議睇VCD, 因為研 ...

我奶晒嘢o忝!我囝囝唔夠一歲就畀佢睇Mickey Mouse Clubhouse,後尾轉咗睇天線得得B,佢勁鍾意,依家兩歲鬆啲,唔知對佢成長有無影響呢?不過佢依家少咗睇卡通片,成日癡住婆婆睇電視。

我都有比小朋友睇YBCR果d碟, 不過都有同佢睇書, 亦有比佢接觸我地睇既電視, 又好似無咩野喎, 不過都有聽人講過唔好比佢地太細睇碟.

依家買左套力豆, 仔仔仲係貪新鮮階段, 日日都話要睇書書, 咁我地就少左比佢睇電視, 陪佢一齊玩"玩具書"囉!

下個月又返學lu!

原帖由 momome 於 10-8-5 04:21 發表

我奶晒嘢o忝!我囝囝唔夠一歲就畀佢睇Mickey Mouse Clubhouse,後尾轉咗睇天線得得B,佢勁鍾意,依家兩歲鬆啲,唔知對佢成長有無影響呢?不過佢依家少咗睇卡通片,成日癡住婆婆睇電視。 ...

我都同意用實圖, 同埋要同小朋友講解, 糾正佢地既錯誤呀.

我都報左d for 小朋友教育既講座, 你有無d兒童心理既課程介紹呀?

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-3 16:48 發表

而家市面好多教材都跟埋VCD 同CD, 但真係唔建議睇VCD, 因為研 ...
‹ 上一主題|下一主題