用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2010/11 聖保祿天主教小學小四
樓主: YongXin
go

2010/11 聖保祿天主教小學小四 [複製鏈接]

醒目開學勳章

P.1至P.6既同學都要出席。

P.1 & P.2 家長要出席,可自由參加。。。親子跑。。。

原帖由 hellobaby888 於 10-10-11 14:43 發表
請問校運會, 小一的學生要出席嗎?家長要唔要去?

thx

醒目開學勳章

通常係am,中午12點鬆0的完,灣仔運動場;唔知今年係唔係?

原帖由 愛愛地球 於 10-10-11 17:14 發表
是否由早到下午? 剛剛想搵番張通告(阿女有份跑接力), 但又搵唔倒. 本來星期一早上有野學, 係迷要改日子上? 唔知今日會吾派通告?

醒目開學勳章

今日,11號。

原帖由 hellobaby888 於 10-10-11 17:47 發表
請問通告係幾時出?
thx

醒目開學勳章

你地有無收到阿女响學校寫然後寄來屋企0個封信?

醒目開學勳章

可能我地P.4比較大個,大小姐寫既0野真係佢自己作既,因爲有講到我同佢温C/相處既details,冧到我丫

教小朋友表達,又寄來屋企有個surprise;學校呢個idea真係好好!

原帖由 hellobaby888 於 10-10-13 12:59 發表
我都有, 好sweet

不過呀囡講係老師叫佢地copy老師寫的野, 唔係自己作

醒目開學勳章

新0野來的。

原帖由 candy_kent 於 10-10-19 10:03 發表

同意呀 !    真係good idea !!

上年有無呢加野架 ??

醒目開學勳章

當年既填充係有得選擇既。

不過另外會有3,4題問答,茅得揀,要自己填:

e.g. 食物得來不容易,我們要怎樣對待它?
       食物得來不容易,我們要好好_____。

所以,都係默熟0的生字比較好。

原帖由 hellobaby888 於 10-10-19 12:54 發表
想請教下, 常識是否沒有提供生字作選擇, 全部均是填充?

如果可以, 可否share 一下常識會點測/考.

thx

醒目開學勳章

年年都有家長覺得常識太多深字,又唔係中文科,點解仲要咁多生字?

其實換0左新亞洲呢套C之後,已經少0左好多資料性既0野要記,多0左好多啟發思考既問題。

就當識多0的中文字囉,茅壞既。

常識係我家大小姐既强項,又唔覺佢話背字背得辛苦。佢好鬼鍾意呢科。

都要留意一下新聞,會有1,2條常識選擇題,不過唔太深既。

原帖由 hellobaby888 於 10-10-20 14:15 發表
明白..多謝你的分享. 我見都幾多生字!

醒目開學勳章

"同埋學校唔會問埋果d殺人放火開槍野既"

笑C我喇。。。又好似係播!

醒目開學勳章

P.2開始學。小組,都有成6/7人一齊學。作爲留校課外活動,識吓其他級小朋友,相處吓,有在校表演機會,增强歸屬感,成功感,都係非常唔錯既選擇。

P.3開始請返教0個位老師私人教,如果想認真學落去,就要單對單學。

剛考到2級,成績好好。

原帖由 hellobaby888 於 10-11-4 09:21 發表
請問你地有冇人係學校學小提琴, 學得好唔好, 幾多人一班? 學幾耐可以有考試?

除了係學校上之外, 要唔要上私人教授班?

thx

醒目開學勳章

我家大小姐K3開始學鋼琴,P.2開始响學校一星期學一日小組小提琴,P.3開始再加碼一星期私人單人再學多45分鐘。有琴根底又快上手0的。

佢話小提琴譜仲易睇過鋼琴譜,因爲後者要睇两隻手。
我唔識音樂,都係要聽佢點;我剩係知弦樂每次拉之前都要調音,所以音準都好緊要。

學0左一年度,就可以响一0的校内活動拉吓歌仔。我家大小姐懶到出汁,甚少見佢日日練,係靠對耳仔幾靈吓囉。

老師話出年可以考4/5級。

原帖由 hellobaby888 於 10-11-5 12:48 發表
唔好意思, 想問下小朋友識唔識自己睇琴譜? 另外音準方面可以嗎? 你可唔可以share下, 你的體法.  唔好意思, 咁多問題.  thx

醒目開學勳章

答0左。

原帖由 hellobaby888 於 10-11-8 09:36 發表
學校小提琴係唔係一年收生一次?  你可唔可以pm 我同學校搞的機構名? 我想打電話去問下.  thx

醒目開學勳章

快既今日test完,聽日就派返;否則最遲下個星期初都會派。

校tie學校小食部有售,好似HK$20(?),呢度有媽咪話北角新光戲院後面成順發校服有得賣,仲平0的添。

原帖由 hellobaby888 於 10-11-16 10:12 發表
想請問下test paper 會幾時派返比我地? test完晒先定係改完就比返我地?

另外, 校tie 幾錢條? 係邊到買?

thx

醒目開學勳章

未必會响課堂提及過。提及過就變0左提大水架喇。

係要鼓勵小朋友自己多留意時事,養成習慣。問既都係大路0野,e.g. 全運會响邊個城市舉行緊呀?etc。

原帖由 愛愛地球 於 10-11-17 11:48 發表
YONGXIN,
我想請教你常識科的時事題是否學校會提及過或討論過? 否則純粹靠家長同佢地睇報紙, 都包括唔倒咁大範圍....點算好?:toocold:

醒目開學勳章

中/英/數任何一科總分唔及格就茅得升班。

除0左電腦/宗教科外,缺席任何一科考試成績表上都唔會有平均分;所以,每科既平時分同考試分都會計既。

原帖由 愛愛地球 於 10-11-17 15:06 發表
咁各科佔的比重是多少? 是否中英數最重而已?

醒目開學勳章

華生針織製衣廠(北角門市部)地址:
香港渣華道128號渣華商業中心12樓1201A室(北角港鐵站A1出口)
電話:27286562或23872537或28800951

原帖由 snkwok 於 10-11-18 22:41 發表
Dear all:

請問冬季運動衫要去哪里買?

灣仔有嗎?

thanks

snkwok

醒目開學勳章

班或級都不會排名次。
每班成績最頭0個10個有學業成績優良獎,仲有0的進步獎,操行獎,禮貌獎,服務獎呀咁。
成績表上全部係grade。
原帖由 hellobaby888 於 10-11-24 09:12 發表
thx.  請問有冇名次?班/級的名次? 成績表只有grade?

醒目開學勳章

上學期測完0西喇!

醒目開學勳章

各位靚太,聖誕快樂!

醒目開學勳章

開考喇!努力!
‹ 上一主題|下一主題