用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

原帖由 fallenleaf 於 11-10-18 20:52 發表
阿仔今日回來話英文測驗又要延遲,皆因25號要考那個唔知乜野的評核試。

唔知有沒有家長知這個是一個怎樣的試?是否考中英數三科還是包括其他閒科呢?是否唔計落同學的成績?

謝謝你的回覆! ...

I heard that the form test result will count towards the coursework grade in the report but it won't affect the ranking which depends on the exam marks only.

原帖由 magiccone 於 11-10-19 09:30 發表
請問辯論有沒有選人? 有與趣的同學如何參加呢?

阿仔對辯論沒有興趣,所以沒有聽他說。最好叫小朋友問問熟識的師兄,我見阿仔好多選拔都是師兄通知佢地,由其是同house的師兄較為熟識。可能呢d就係皇仁精神。

原帖由 magiccone 於 11-10-19 09:35 發表
GEO Form test 在11月8日(星期二), 但未講測那幾課.  

英文Form test 改為11月3 日(星期四).對嗎?

阿仔好衰架,除左中英數佢會講之外,其他都唔問就唔講。有陣時我反為上來這裡走一轉重清楚。

原帖由 SundayOff 於 11-10-19 15:01 發表

I heard that the form test result will count towards the coursework grade in the report but it won't affect the ranking which depends on the exam marks only.

家長日副校長講過計分方法。應該係除左英文科,英文科就會計測驗分,佔期中試的10%,(而期中試+上學期form test)總分的一半將計算落下學期總分。

其他科目就係form test只計落平時分。但今次25號呢個係唔知乜野評核,應該唔係form test,阿仔又係知d唔知d個隻。

回覆 1# fallenleaf 的文章

呢個吔嘢評核試目的是什麼? 是校內評核, 還是校外(公開)試?

只是考英文一科, 或是中,英, 數(三科)呢? 究竟老師有沒有告訴學生? 要預備什麼科目作評核?  真是十萬個不知!!!

That's why we are here!  

原帖由 fallenleaf 於 11-10-19 16:40 發表

阿仔好衰架,除左中英數佢會講之外,其他都唔問就唔講。有陣時我反為上來這裡走一轉重清楚。

Junio form辯論冇選拔,
只自行參興學會之活動或訓練,
所有詳情要問負責師兄。

原帖由 magiccone 於 11-10-19 09:30 發表
請問辯論有沒有選人? 有與趣的同學如何參加呢?

原帖由 magiccone 於 11-10-20 12:40 發表
呢個吔嘢評核試目的是什麼? 是校內評核, 還是校外(公開)試?

只是考英文一科, 或是中,英, 數(三科)呢? 究竟老師有沒有告訴學生? 要預備什麼科目作評核?  真是十萬個不知!!! ...

阿仔今日話應該係唔計分的。係比教育局作為對皇仁的評核,重叫我唔駛擔心!

課外活動

新一屆的學生會走馬上任後,一些學會活動亦相繼展開。

除了平日放學係學校踢波之外,阿仔今個星期六就要跟野外定向學會去訓練。本來約了同學去睇戲,看來都要押後了。下星期又要喇喇隊操練,又水運會決賽,加上今年是150周年校慶,看來佢的學校生活會真係愈來愈精彩!

回覆 4# sandyaloha 的文章

Good Point!

Geo Form Test 8/11

知否 test 第幾個Chapter? 若有消息, 請通知! 謝.

測驗

阿仔話測驗不用緊張, 他們大部份同學都是不溫書應考

做家長的, 你急他不急, 奈何!

陸運會

阿仔原本填了 800, 1500, 但至今未交表

啦啦隊

中二的小師兄拒絕了啦啦隊隊長要求集訓, 聲言自行與社長交待

獎學金

1~10名  4,500.-
11~16名  800.-
每班第一名 500.-
每科第一名 200.-
進步獎 10名  1,200.-

經過左一年, 依家阿仔係默書定 test 我都唔會知, 阿仔一切自己攪掂, 你想理都理唔到.

大家放鬆D, 比D 信心D 仔仔, 佢地會好快適應到學校生活

原帖由 BSCYL 於 11-10-23 18:45 發表
阿仔話測驗不用緊張, 他們大部份同學都是不溫書應考

做家長的, 你急他不急, 奈何!

唔急

現在我已放下, 急亦不到我急, 很多時是測驗後才說給我知

原帖由 cherrynequ 於 11-10-24 12:29 發表
經過左一年, 依家阿仔係默書定 test 我都唔會知, 阿仔一切自己攪掂, 你想理都理唔到.

大家放鬆D, 比D 信心D 仔仔, 佢地會好快適應到學校生活

投票日

今個星期五, 你們會出席投票日嗎?

往年是否有機會接觸到班主任?

各位家長, 已開新版, 請移玉步至  part 2
thank you

原帖由 BSCYL 於 11-10-24 12:40 發表
今個星期五, 你們會出席投票日嗎?

往年是否有機會接觸到班主任?
‹ 上一主題|下一主題