用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇9月份升p.1沙田保良局朱正賢ga媽咪呀~ ...
樓主: pohomame2005
go

有冇9月份升p.1沙田保良局朱正賢ga媽咪呀~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 yhk329 於 10-9-9 14:05 發表

中英數我就無訂,怕多功課無時間
只訂了I-Cube那個,在書展試玩過都OK的

I-CUBE 係咩嚟架? 係上網玩架?

醒目開學勳章

原帖由 yhk329 於 10-9-9 14:19 發表

就係見到有同學用
佢就話要用
以前佢在學校食飯,除左慢D外
都唔算污漕的
但在屋企,就有時會有汁有飯整在衫上

係呢,校車單野有無feed back呀 ...

係呀! 我仔以前都係學校食架, 又係食得好慢,
尋見佢無整污糟套校服, 咁佢都算係咁喇!

校車單野因為我仔尋日返學遲到, 所以同唔到校長講,
但就打咗電話同班主任講, 佢話事件都好嚴重, 佢會同負責老師講番, 負責老師會同校車姨姨講番, 唔可以再同類發生, 同埋老師叫我同個仔講下次無人接一定唔可以落車, 所以我同個仔講咗如果下次再係咁一定唔好落車, 叫姨姨 CALL 婆婆 OR 我. 而今早我就再同校長講多一次, 校長話以前從未發生過呢D 事, 可能係褓母車姨姨新入職, 唔識先會咁, 不過佢話都會跟進件事, 我就重申唔希望有同類事件再發生囉.

醒目開學勳章

原帖由 mingb 於 10-9-11 02:37 發表

咁學校都幾好,咁認真處理呢件事,其實褓母車都好緊張間學校,因為佢地續唔續到牌要有學校推薦信先得,所以校車以後應該會小心d~

我囝囝話視藝個老師好惡,我諗佢都幾驚,因為幼稚園既老師從來唔會喝人... ...

其實我覺得學校都唔係即時處理, 因為之後都仲有同類事發生, 我好嬲再向老師講之後先有跟進, 不過見學校依家都重視安全問題, 算係咁啦!

另外, 我仔話視藝老師唔算惡, 只係講野大聲咗D喎...

醒目開學勳章

原帖由 emilycheng 於 10-9-11 09:33 發表
我個囡明天開始上泳天的游泳班,是12:30個班,你地有無人參加左呀

你囡囡上泳班上成點呀?

醒目開學勳章

原帖由 yhk329 於 10-9-14 06:53 發表

仲有同類事發生,唔係化   

係呀! 同完班主任講, 第二朝再同校長講, 校長話從未發生過呢d事, 不過佢地會跟進事件, 點知當日婆婆去接我個仔時, 因為校車未到, 佢行咗去樹陰下等, 點知比佢見到校車一到就好急咁比晒d學生落車, 仲見到校車姨姨指住落車站附近個屋苑大堂, 示意我仔行過去, 婆婆即時叫住我個仔囉,
即係個校車姨姨睇都無睇婆婆係咪已經到咗, 就叫我個仔落車啦! 所以我知道之後好激氣囉, 佢地係唔係趕時間趕成咁呀! 所以next day 我揍個仔返學時想再同校長講, 點知見唔到佢, 就同咗另一個老師講, 我話校車完全無安全意識, 一次又一次係咁, 如果發生意外邊個負責呢? 講完, 中午就有老師 call 我講返件事同將會點安排囉, 當晚婆婆都同我講老師 call 咗佢, 講好晒以後接車時要注意d乜野咁囉.

咁都叫做佢地重視個問題, 有跟進, 暫時情況都滿意既!

醒目開學勳章

原帖由 mingb 於 10-9-15 02:27 發表

我見好似唔係咁多小朋友有上個網做練習.

我就冇咩規定,有時間就俾比用,其實都係學野je,今日同佢一齊用左個幾鐘,因為click click下開左一d未教既練習,順便教定佢囉.

其實我到而家都未知d分係點計,邊d計分邊d唔計分,因為做哂每日 ...

e...有得做喇咩? 我上次睇好多都未有, 又唔知要點做,
等我今晚有時間研究下先...

醒目開學勳章

原帖由 yhk329 於 10-9-15 13:49 發表

我係用家長的Login入的
唔知係咪要用小朋友的login才看到呢

不過到現在為止唔係返半日
就係返幾日全日又放兩日假
都好似仍未進入狀態咁
都唔知正式時是否應付得到再做網上練習

下星期一話會開始課外活動
應該最 ...

有小朋友 login 架咩?
未睇過都未知應唔應付到呀! 你咪規定要做架?
我仔開始有壓力, 成日驚唔記得交功課同通告會比老師話,
又話驚唔記得老師課堂時講要做d乜野功課, 佢話以前做功課好開心, 依家就唔係囉! 希望佢快d適應到啦!

我唔知下星期一開始課外活動喎, 你地知咁多野既?
我雖然日日送個仔返學, 不過都係好似乜都唔知咁...

醒目開學勳章

原帖由 mingb 於 10-9-15 14:34 發表

妳去唔同星體入面,click下click下就有,我用囝囝個login入去呢.

我想問 ID NO. + TEL NO. 呢組係 FOR 家長定學生架?

醒目開學勳章

原帖由 mingb 於 10-9-16 00:30 發表

我唔知呢, 因為家長果個我未入過去, tel. no應該就唔係啦~

之前派咗張綠色紙條有login no. & password, 係學生 id card no. & 家長 tel no. 嚟喎, 我用果個 login 架

醒目開學勳章

想問下學校派的2個書套FOR 邊本書架?
好似無一本岩套既

醒目開學勳章

原帖由 emilycheng 於 10-9-19 23:24 發表
有兩個書套咩,我得一個咋喎
我個女話係for家課冊,我套上去又啱位喎

可能因為我仔上星期請咗一日病假, 老師以為無派比佢又再派啦! 我套過家課冊, 不過好似唔多岩喎!
等我今晚再試多次先...

你囡囡適應學校生活未呀?
我仔今日話唔鐘意返小學呀!

醒目開學勳章

原帖由 yhk329 於 10-9-20 13:55 發表

有無問佢因為咩唔鐘意呀
可能和同學仔未熟jack
遟多排一定會適應,唔好擔心

一來啦! 因為唯一同佢一齊入呢間學校既幼兒園同學又唔係同佢同班, 好少會見到. 加上佢又掛住以前幼兒園d同學仔.

二來, 佢覺得好多野要記, 佢記唔晒, 又驚老師話佢 OR 罰. 朝早起身返學既時間仲未適應, 佢手腳又慢, 又驚返學遲到, 日日趕頸趕命.

三來, 可能我放工好夜, 幫唔到佢做功課, 等到我返去先睇,
佢已經好攰, 又要急住快快趣趣, 之後就要訓覺, 連同我傾計睇圖書既時間都無. 佢覺得辛苦同唔開心囉!

我都希望佢可能快d 同d同學仔熟絡, 互相提點, 咁會好好多.

醒目開學勳章

原帖由 eeec6 於 10-9-20 17:14 發表
我個女都同我講唔鐘意返小學, 佢話D老師好惡,哈哈...我同佢講小學老師係會比幼稚園老師惡, 不過只要你乖老師就唔會罵你同罰你啦.....

我都講比我仔知, 小乎學老師會嚴肅D, 佢地唔係惡既.
我仔話佢果係得數學老師惡少少, 其他都無野,暫時佢仲未有比老師話過, 不過上堂唔識佢就唔夠膽問老師, 佢話老師叫佢地唔好出聲...

另外, 佢最怕係小息時D同學走去搶佢D小食, 佢叫D同學唔好搶, D 同學都唔聽, 佢好無奈囉...

醒目開學勳章

我想問下DAY 1 既活動課係教 d 乜野架?
另外, 知唔知WEEKEND 興趣班幾時先知抽唔抽到呀?

醒目開學勳章

原帖由 mingb 於 10-9-21 01:01 發表
我囝囝佢好鍾意番小學呢,其實佢一個舊同學都冇,今日又問過佢黎,佢話好過幼稚園,可能佢鍾意學野,仲好大口氣咁話:我第一日就慣架啦,仲有佢學乒乓球同埋中國舞好開心,我都出奇地佢咁開心,所以佢咪又覺得小學好多野玩,乒乓球好在星 ...

其實我仔係以前幼兒園都有小一適應, 當時老師都話佢跟得唔錯, 應該唔會有問題, 而且當時佢都好期待架!
頭一個WEEK 返半日都無問題, 一返全日加埋有功課,
而我又因為工作好忙, 無時間跟佢D功課, 可能係咁所以佢有D無助又有壓力啦!

興趣班我ONLY 報SAT, 仲未知有D乜野抽中.

你仔仔好叻仔喎! 咁快適應晒, 你仔依家係邊一組呀?
我仔話佢果班4個小班長喎, 點解咁奇怪既?
我仔話佢都係班長, 不過係ONLY 叫起立果種喎, 好奇怪....

醒目開學勳章

原帖由 mingb 於 10-9-21 01:04 發表

佢帶d咩野小食咁受歡迎?我仔通常係麵包或者三文治,因為起身果陣佢冇胃口淨係飲奶. 

如果佢早餐食得少就會比蛋卷 OR 三文治囉!
如果食得夠, 就帶餅, 紫菜呢D囉.

醒目開學勳章

原帖由 mingb 於 10-9-21 01:11 發表

活動課要問下佢知先呢~

我地在手冊問班主任,佢只係話遲d先知,其實你都可以善用果本手冊,同老師多點溝通呢~

其實我都有係手冊問老師野, 不過有時好似問得太多,
驚到時老師覺得我過份緊張咋!

醒目開學勳章

原帖由 mingb 於 10-9-21 01:29 發表

其實我囝做功課好快,所以就少左呢一方面既壓力.我本來最驚係佢唔夠精神,好彩佢話在學校都唔會覺眼訓.

興趣班應該冇咩問題,我老婆有問過d家長,都唔多家長話有報....

我唔記得佢邊組啦,之前問過跟住好似又轉左,等我再問佢先,嘻,同 ...

其實我仔做功課又唔算太慢, 只係有時佢唔識 OR 佢懶就話唔知要做D乜, 所以成日等我返到屋企先同佢做, 但我返到屋企都8點幾9點, 所以做得嚟都10喇!

我仔依家仲要午睡, 如果唔係佢一定唔夠訓....

醒目開學勳章

原帖由 mingb 於 10-9-21 01:35 發表

其實番學番左頭幾日,我囝話有個女同學拎野食俾佢,而d野食係另一個小朋友分享出黎,所以我覺得d小朋友幾好呀,人地分享俾佢,佢自己再分享俾人地,希望唔係搶番黎啦......

咁你有冇問佢同邊個同學最friend?如果有,即係佢都識到朋 ...

我仔都有喎! 個女同學個家姐帶佢去小倀部買魚仔餅, 設到課室比咗一堆我仔食呀, 我都有叫我仔請番佢食野.

佢有講過一個同學仔名比我知,不過我唔記得叫乜野名喇!
佢話呢個同學仔好鐘意同佢玩, 我咪叫佢KEEP 同佢玩, 我仔有時又好奄尖既, 所以未必個個頂得佢d臭皮氣.

你仔仔咁SMART, 真係要麻煩你仔仔幫下我手照顧下我仔喇, 等佢可以同多個同學仔FRIEND 下都好嘛....

醒目開學勳章

原帖由 yhk329 於 10-9-21 05:54 發表
活動課好似係有幾個項目比佢地自己選來玩
我知的有普通話/棋類/天南地北

我尋日問我仔, 佢話上中文堂.
活動課上中文,好奇怪
唔知我仔有無搞錯咗...
‹ 上一主題|下一主題