用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

natalie2008,
歡迎你加入, 相信你都是下午班的一份子, 我地有1/2機會同班呀, 相信明天家長會有答案。好期待,但其實唔係下一循就下一道啦, 又冇相熟同學仔想同一班, 唔知點解個心情都係好期待, 作為媽媽就係咁啦, 哈哈。

其實我都係講過一次, 但講完佢個樣比我感覺係: 唔多明咁... 其實我個仔只顧住玩架咋, 有得玩, 咩都唔理架啦... 一諗起小學, 默書/測驗/考試, 都唔知佢點攪

原帖由 小鄧 於 10-8-27 14:15 發表
菲律賓事件, 我地只係俾小朋友睇左星期一初初的一段, 之後就冇在他面前睇過, 但是報導很多, 久唔久會俾小朋友睇到少少, 佢問婆婆咩叫人質, 星期三佢在食肆見到人地睇雜誌, 就問我仲咩事菲律賓架車要日日睇? 我問返佢 ...

你兩隻一齊脫丫? 得唔得架? 我諗住一隻一隻咁脫架咋...

原帖由 小鄧 於 10-8-27 14:21 發表
aquarius828,
真係好啱喎, 我又係要上下一齊脫, 都係左面, 我就出得好齊, 但太入難清潔所以必脫, 牙醫手勢好好, 只係打葯時痛, 脫時是冇感覺, 葯過左又有d痛, 基本上食佢俾的止痛消炎葯都可以了, 晚上7時脫, 10時已 ...

我當時都係同牙醫先生講, 可唔可以分開2次, 佢一邊答我, 一邊打針落兩隻牙度, 我已經肉在砧板上, 牙醫先生話可以分兩次, 今次脫左邊兩隻, 下次脫右邊兩隻。

感覺就好似我比選擇仔仔一樣, 似有得"簡", 但其實冇得"簡", 有點無耐。

結論係醫生原來都係為我好, 現在感覺良好, 長痛不如短痛, 如果要脫晒4隻, 計落痛少兩次, 賺左!

仔仔下1A, 昨天出席家長會, 感覺到校長的務實, 老師的親切熱誠, 真的感謝神帶領我的仔仔來到這樣, 感覺到好幸福。

我個女也是下1A呀,以後有什麼都可以分享或互相請教了!

原帖由 小鄧 於 10-8-29 10:59 發表
仔仔下1A, 昨天出席家長會, 感覺到校長的務實, 老師的親切熱誠, 真的感謝神帶領我的仔仔來到這樣, 感覺到好幸福。

回覆 106# magiccandy 的文章

小兒也同樣是下1A呀~!!!
唔知仲有無同班同學仔呢~?

............................................. ...........

我小兒下1B 班.....

大家有冇睇過eclass, 好豐富, 一時消化不了, 要點時間吧! 你地放左相上去未? 我只見到我仔仔同另一位男同學的相片。

學校網頁真係好好,相比同區OR其他名校都高幾級,大家一定要好好利用。
校長好好,老師都好好,好放心仔仔係度6年,今天循中有位師兄9A1B,好勁,希望以佢為榜樣。

學校好, 因有位好校長, 有好校長就有好老師, 有好老師就會有好學生... 我好相信校長是放了很多心血在學校, 就看網頁, 好多年前我看過學校的網頁....no comment.  現在的, 睇得好開心。短短幾天 (由家長會到現在), 我感受到用"心"的教育,富有人情味, 細心照顧學生呢。

仔仔第一天放學開心到彈起, 佢仲話開心到個心跳左出來。佢話原來學校好靚, 老師都好靚 (我仔好鍾意長髮姑娘), 老師一日內講左3次 "我好滿意", 佢仲識講叫我手冊唔好貼相, 要帶咩帶咩, 仲會有一次小息都講, 真係好少有。

我個仔都係呀!睇見佢地開心,我地開心又放心!

loveAM,你小朋讀邊班呀?是否同班同學仔?

same as yr son ar. we are classmate.

我仔仔係23號.

原帖由 小鄧 於 10-9-3 17:59 發表
我仔仔係23號.

我是上一循家長,仔仔26號,多多指教!

原帖由 loveAM 於 10-9-1 01:11 發表
,今天循中有位師兄9A1B,好勁,希望以佢為榜樣。 ...

真的嗎?我在循中網頁找不到.你從那裹看到的呢?

消息係王校長在8月28日家長會上提過的。

小朋友抄手冊抄成點? 仔仔抄到9成, 抄唔足的用口述, 都叫做完成到功課。
仔仔放學後都好多野講, 相信佢初步適應了。
‹ 上一主題|下一主題