用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

aquarius828,
please check PM again.

checked. thanks!

原帖由 小鄧 於 10-8-17 09:54 發表
please check PM again.

唔知你小朋友有冇以下問題呢?

最近一星期, 試下要佢寫英文字母A-Z 及 a-z, 細楷就有3-4個唔記得點寫, 大楷就...唔好講, 好多唔記得。
近開學玩下包書, 現時d包書膠送埋貼紙寫名, 就俾仔仔試下寫, 真係...連名都寫錯, 鄧字成日都冇左個部首。

滴汗......!

hi!hi!請問買左校服未?世光好定約瑟好?我今個星期去買。謝謝!

有家長話世光質料好些,但價錢貴些, 而我最終在約x買, 一來平d (我覺得平好多), 二來約x由現在開始星期日都開門, 因我得星期日得閒囉。小一校服我估好快唔啱身, 所以我冇理佢質料問題, 而家長買之前可以打電話問下大約價錢比較下。

真係又無考過佢喎... 今晚如果得閒就試下佢先! 你係邊度買包書膠, 會送埋貼紙寫名? 我都未買包書膠添丫!

原帖由 小鄧 於 10-8-17 12:15 發表

最近一星期, 試下要佢寫英文字母A-Z 及 a-z, 細楷就有3-4個唔記得點寫, 大楷就...唔好講, 好多唔記得。
近開學玩下包書, 現時d包書膠送埋貼紙寫名, 就俾仔仔試下寫, 真 ...

我係世光買架..

原帖由 loveAM 於 10-8-17 16:13 發表
hi!hi!請問買左校服未?世光好定約瑟好?我今個星期去買。謝謝!

大家好!我個女今年小一,請問約瑟是在哪裡?學校只給了我世光的卡片買校服。

Hello magiccandy 您好!

我唔係約瑟到買, 果張通告唔係身, 我幫你揾到小小資料, 睇下係唔係e度啦~~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=628426&extra=page=1&filter=0&orderby=dateline&page=33

約瑟:砵蘭街4號地下(近油地mtr)23846378。

打去試試啦

原帖由 magiccandy 於 10-8-17 23:39 發表
大家好!我個女今年小一,請問約瑟是在哪裡?學校只給了我世光的卡片買校服。

小鄧, 早晨丫!

琴晚叫仔仔寫返a-z, A-Z, 結果:

A-Z, 有5個諗好耐: E, L, N, P, R
a-z, 有2個要諗: h, n

佢寫咗大階先, 寫到E, 停咗好耐, 我叫佢唔好哂時間, 寫咗其他識果D先, 跟住佢一寫個F, 就即刻話識寫返個E字 我咪順便同佢講囉, 我話第時測驗/考試, 如果唔識唔好係咁坐係度諗, 到老師話夠鐘時, 結果下面識果D都無做, 咪慘囉.. (不過都唔知佢明唔明我UP乜 )

原帖由 小鄧 於 10-8-17 12:15 發表

近開學玩下包書, 現時d包書膠送埋貼紙寫名, 就俾仔仔試下寫, 真 ...

我係間左26條線俾佢填, 佢就同你個仔一樣, 寫到唔識就停左, 但就自己識得跳左下一個寫, 寫寫下又返轉頭, 最好笑佢係到今日都係唔識大楷T, 但佢係Thomas & Friends 既小粉絲, 每次唔識寫我就提佢Thomas & Friends , 佢就記得, 都提左好幾日, 希望開學前唔使再提啦。

多謝你的資料,我都會去世光買喇!

原帖由 aquarius828 於 10-8-18 10:47 發表
Hello magiccandy 您好!

我唔係約瑟到買, 果張通告唔係身, 我幫你揾到小小資料, 睇下係唔係e度啦~~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=628426&extra=page=1&filter=0&orderby=dateline&page=33

...

magiccandy,
我都冇帶卡片在身, 但記得...
彌敦道491-493A 展望大廈2樓, 油麻地站C出口, 右轉內街見 OK便利店樓上, 個姨姨都好nice。

回覆 66# aquarius828 的文章

包書膠方面, 在一般書局有售, 一包已裁剪好的20張膠片, 附一張16個小貼紙寫名寫班寫學號, 多數放在卷裝包書膠旁。

謝謝大家的資料,我今個星期去世光

小鄧:

利害利害, 咁都比你記得咁清楚(右轉內街, 好攪笑丫)... 如果你問返我世光係邊, 我除咗知應該好似係中間道之外, 咩都唔記得了..

原帖由 小鄧 於 10-8-18 12:23 發表
magiccandy,
我都冇帶卡片在身, 但記得...
彌敦道491-493A 展望大廈2樓, 油麻地站C出口, 右轉內街見 OK便利店樓上, 個姨姨都好nice。

咩有D已經CUT好咗架啦, 我成日都係買D一卷卷裝果D咋, 咩有D CUT好咁好架, 我真係要去睇睇先啦...

原帖由 小鄧 於 10-8-18 12:31 發表
包書膠方面, 在一般書局有售, 一包已裁剪好的20張膠片, 附一張16個小貼紙寫名寫班寫學號, 多數放在卷裝包書膠旁。

magiccandy / loveAM:

唔使咁客氣, 大家要多多交流丫!

我見大眾書局有些現成的包書套,一包五個($10),封面寫明適合哪間出版社的什麼書,十分方便,有適合longman的中、英、音、PTH、宗教,及教育出版社的數和常識,完全fit大小o架!

講得出點行去校服舖皆因剛過去的星期日先去完, 所以記得囉。依家d包書膠越出越多花款, 再唔似以前要自己裁餐飽, 仲裁到一忽忽...
‹ 上一主題|下一主題